των Ελλήνων που διαβιούν στη γείτονα δεν επιλύονται με δηλώσεις. Απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Στις 30 Ιουνίου στην Αλβανία θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι εγκλωβισμένη. Ή θα συμμετάσχει στις εκλογές (είτε με τα κόμματα που την εκπροσωπούν, είτε με ανεξάρτητους υποψηφίους), νομιμοποιώντας τη διαδικασία, ή θα απέχει, κινδυνεύοντας να μείνει εκτός Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μία τετραετία. Η διεθνής κοινότητα, η επιτετραμμένη των ΗΠΑ, ο πρέσβης της ΕΕ, εκπρόσωποι ΟΑΣΕ στα Τίρανα, θεωρούν νόμιμη την κυβέρνηση Ράμα και συνεργάζονται μαζί της. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην αλβανική πρωτεύουσα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις εκλογές.
Η ΕΕΜ δεν μπορεί να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές αν δεν υπάρξουν αυξημένες εγγυήσεις για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει κανένα νόημα να νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της μία διαδικασία-παρωδία, ενορχηστρωμένη από μία κυβέρνηση διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία θα επικρατήσουν η νοθεία και η βία. Όμως καθώς η προθεσμία εγγραφής κομμάτων και υποψηφίων στις εκλογές εκπνέει 70 ημέρες προ εκλογών, ήτοι 21η Απριλίου, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και η ΕΕΜ βρίσκεται στην κυριολεξία μπρος γκρεμό και πίσω Ράμα.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα κενά έδρανα των παραιτηθέντων βουλευτών της συμμαχίας της αντιπολίτευσης γέμισαν σιγά-σιγά με πρόθυμους επιλαχόντες και αντικαταστάτες, έτσι πληρώνονται και οι θέσεις των εκλογικών αντιπροσώπων στις Περιφερειακές Επιτροπές Διαχείρισης Εκλογών. Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έστειλαν ονόματα αντιπροσώπων, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έχει συμπληρώσει μέχρι στιγμής τις περισσότερες κενές θέσεις με ονόματα από «την Κοινωνία των Πολιτών», δηλαδή απλών πολιτών.
Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, οφείλουν να λάβουν σαφή θέση για το δέον γενέσθαι στη γείτονα προστατεύοντας την ΕΕΜ τόσο από την αναρχία και την ανομία που ανέχεται, όταν δεν την καλλιεργεί η αλβανική κυβέρνηση, τόσο και από τη διεθνή κοινότητα, η οποία με κάθε κόστος απλώς επιδιώκει να επιβάλλει μία επίπλαστη νομιμότητα και ομαλότητα σε μία από τις πιο εύφλεκτες περιοχές της Νοτίου Βαλκανικής.
Μυρένα Σερβιτζόγλου
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14/4/2019 #ODUSSEIA newpost