Ήταν 7 Οκτωβρίου του 1571, όταν ο Ισπανός πρίγκιπας Δόν Χουάν Κάρλος ο Αυστριακός επικεφαλής του στόλου της «Ιεράς Ενώσεως (Ισπανία, Βενετία, Γένουα, Παπικό Κράτος, Ιππότες της Μάλτας και τα Ιταλικά Δουκάτα: Σαβοΐας, Ουρμπίνου και Τοσκάνης)», νίκησε τον Τούρκο Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασά ο οποίος ηγείτο του οθωμανικού.
Υπήρξε μία από τις σημαντικότερές ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας, διότι σηματοδότησε την πρώτη νίκη των χριστιανικών κρατών επί των θεωρούμενων ασυγκράτητων Οθωμανών και το τέλος της χρησιμοποιήσεως των κωπήλατων πλοίων(γαλέρες), τα οποία αντικαταστάθηκαν από τα αμιγώς ιστιοφόρα.
Δείτε όλα όσα γράφει το όπλο:
Τουρκοφάγος (Turk–eater ή αυτός που «τρώει» Τούρκους):Ψευδώνυμο του Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστού ως Νικηταράς, ο οποίος ήταν έλληνας οπλαρχηγός, ενώ αποτέλεσε και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
14 Λέξεις (ή 14/88): Ένα σύνθημα που προέρχεται από ένα απόσπασμα της αυτοβιογραφίας του Αδόλφου Χίτλερ και αποτελεί ένα πλέον δημοφιλές ρητό που χρησιμοποιείται από ακροδεξιούς, το οποίο είναι πιο γνωστό ως: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά».
«Εδώ είναι το μεταναστευτικό σας πακέτο!»: Αναφορά στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που υπογράφηκε από τον ΟΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο.
John Hunyadi: Ούγγρος στρατηγός και κυβερνήτης της Τρανσυλβανίας. Κατάφερε να νικήσει τις οθωμανικές δυνάμεις και το 1441 και πάλι το 1442, αναστέλλοντας την επέλασή τους στην Κεντρική Ευρώπη.
732 Βattle of Τours: Η μάχη του Πουατιέ (732) ή μάχη της Τουρ (όπως είναι επίσης γνωστή) ήταν μια μάχη μεταξύ των ενωμένων δυνάμεων των Φράγκων και των Βουργουνδών υπό την ηγεσία του Κάρολου Μαρτέλου ενάντια στους Άραβες υπό τον Αμπντούλ Ραχμάν Ιμπίν Αλ Γκαφίκι που ήδη είχαν προωθηθεί και καταλάβει την Ισπανία. Η μάχη έληξε με νίκη των πρώτων. Η μάχη αυτή αποτελεί ορόσημο για την ευρωπαϊκή μεσαιωνική ιστορία, καθώς αυτή έκρινε την αποσόβηση του κινδύνου από την αραβική εξάπλωση στην Δυτική Ευρώπη
Lepanto 1571: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (ιταλ. Battaglia di Lepanto) είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία. Αποτελεί, δε, ακόμη και ιστορικό σταθμό στη ναυτική τακτική, καθώς και στη ναυπηγική. Η μάχη αυτή σήμανε ουσιαστικά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Μεσόγειο.
«Γυμνά» τα social mediaÂ
Η πρόσφατη τραγωδία στη Νέα Ζηλανδία και η live μετάδοση της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης, αποτέλεσαν ακόμη μία απόδειξη του «κενού» στα συστήματα ασφαλείας των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
Ο «μακελάρης» μετέδωσε ζωντανά το φονικό στα δύο τεμένη, μέσω του Facebook, κάνοντας live-streaming για 17 συνεχόμενα λεπτά. Το Facebook κατάφερε να αφαιρέσει το επίμαχο βίντεο, μόνο αφότου εξέδωσε συναγερμό η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας.
Παρ’ όλα αυτά, τα «ίχνη» του βίντεο παρέμειναν ενεργά για αρκετές ώρες -μετά το περιστατικό- τόσο στο Facebook, όσο και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Youtube, το Instagram και το WhatsApp.
Όποιος ήθελε μπορούσε να αναδημοσιεύσει το αιματηρό βίντεο, παρά την αφαίρεσή του από το προφίλ του δράστη.
Την Παρασκευή, οι διοικήσεις των εταιρειών social media διαβεβαίωσαν ότι λαμβάνουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαγραφή κάθε ίχνους και κάθε αντιτύπου του βίντεο.
Όμως, η τραγωδία στη Νέα Ζηλανδία δεν είναι η πρώτη που μεταδίδεται… live. Είχε προηγηθεί η δολοφονία μίας γυναίκας από τον ίδιο τον πατέρα της, το 2017 στην Ταϊλάνδη. Το συγκεκριμένο βίντεο πρόλαβαν να το παρακολουθήσουν 370.000 χρήστες.
Την ίδια χρονιά, οι Αμερικανοί παρακολούθησαν ζωντανά τη δολοφονία ενός 18χρονου άνδρα με ειδικές ανάγκες στο Σικάγο, αλλά και ενός ακόμη άνδρα στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
Από την πλευρά του, το Facebook, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει τριπλασιάσει το μέγεθος του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο ασχολείται με την ασφάλεια του δικτύου, σε μία προσπάθεια περιορισμού των παραπάνω περιστατικών.
Παράλληλα, έχει εστιάσει στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων τεχνικής νοημοσύνης, με στόχο την έγκαιρη αφαίρεση τέτοιου είδους αναρτήσεων.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα, όπως διαφάνηκε από την τραγωδία της Παρασκευής, δεν είναι τα αναμενόμενα, γεγονός το οποίο έχει εγείρει διεθνείς αντιδράσεις. Άλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φωνές αγανάκτησης, οι οποίες στοχοποιούσαν τα social media.
Aυτή τη φορά, βέβαια, η «καμπάνα» δεν χτυπάει μόνο για το Facebook, αλλά και για τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες καλούνται άμεσα να λάβουν μέτρα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,16/3/2019, #ODYSSEIA npress.gr/