βράχια». Όπως διδαχθήκαμε στα νεανικά μας χρόνια άλλωστε, συνήθως οι χρησμοί ήταν αμφίσημοι και δυσανάγνωστοι…
Ωστόσο, με την παρουσία τους στους Δελφούς, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσαν ένα δείγμα για το που θα στοχεύσουν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.
Η σημειολογία παίζει το ρόλο της. Εχει σημασία ακόμα και το πως εμφανίστηκε ο κάθε αρχηγός. Και οι δύο παρουσιάστηκαν με εμφανώς καλή διάθεση και με έναν «αέρα» σιγουριάς. Ο Αλέξης Τσίπρας μοίραζε χαμόγελα και θερμές χειραψίες όταν έμπαινε στην αίθουσα όπου θα μιλούσε, ενώ γύρω του κάθησαν υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Νίκος Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη. Και άλλα στελέχη της κυβέρνησης όμως ήταν παρόντα στους Δελφούς, αποχώρώντας αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε φτάσει νωρίτερα, καθώς η δική του τοποθέτηση ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (1η Φεβρουαρίου), είχε πολυπληθή συνοδεία, ενώ στελέχη του κόμματος που ήταν ήδη στον χώρο φρόντισαν να βρεθούν κοντά του.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στα αγγλικά, απαντώντας στις ερωτήσεις του γνωστού δημοσιογράφου Peter Spiegel των Financial Times. Κοινό σημείο των εμφανίσεων των δύο, η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα και το έντονο ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων που καλύπτουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Επέλεξαν να δώσουν δώσει έμφαση σε διαφορετικά θέματα. Κάπως έτσι, είδαμε τον Αλέξη Τσίπρα να στέκεται πολύ στην σύγκριση της ελληνικής οικονομίας της περιόδου προ του 2015 με την σημερινή κατάσταση, τονίζοντας πολλές φορές τη βελτίωση που παρατηρείται και στα οικονομικά μεγέθη και στην διαμόρφωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ξένους πιστοληπτικούς οίκους (δύο ώρες αργότερα ανακοινώθηκε η αναβάθμιση απο τον διεθνή πιστοληπτικό οίκο Moody’s).
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, με κατηγορίες για διαφθορά, διαπλοκή, πελατειακές σχέσεις και δημιουργία μεγάλων ελλειμμάτων.
Στην συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πολλές φορές την απόφαση του να μειώσει τους φόρους, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παροχές που δίνει λίγο πριν από τις εκλογές, εστίασε στην ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας και ανέπτυξε τον δικό του σχεδιασμό για την «επόμενη μέρα». Γενικότερα η τοποθέτηση του είχε έντονο προεκλογικό «χρώμα» και δεν έκρυψε την πεποίθηση του ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν.
Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις κινήσεις που θα κάνει από εδώ και πέρα στο οικονομικό μέτωπο. Εστίασε κυρίως στην Συμφωνία των Πρεσπών, στα αποτελέσματα που αυτή θα παράξει αλλά και στο ρόλο που αποκτά η Ελλάδα στις διεθνείς εξελίξεις. Το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης του ήταν για την ονοματοδοσία της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτηρίζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών «διπλωματικό αριστούργημα». Όπως τόνισε, επέλεξε την τόλμη από τη αδράνεια αψηφώντας το πολιτικό κόστος.
Για το ίδιο θέμα είχε ερωτηθεί νωρίτερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, το 70% των Ελλήνων θεωρεί κακή την συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αν και δεν του αρέσει, θα την σεβαστεί, καθώς πρόκειται για Διεθνή Συμφωνία.
Παρακολουθώντας από απόσταση την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, διαπιστώνει κανείς με τη πρώτη ματιά, ότι αυτή είχε στοιχεία από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του και φάνηκε η βαρύτητα που δίνει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να τονίσει τη δική του «συνταγή» για την έξοδο από την κρίση, κυρίως μέσω μείωσης φορολογικών συντελεστών.
Και αν μπορούσαμε να μεταφέρουμε μέσα σε δύο κουβέντες, την αίσθηση που αποκομίζει κάποιος κυκλοφορώντας επί ώρες στους διαδρόμους και στις αίθουσες του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών: τα στελέχη της ΝΔ εμφανίζονται με «αέρα» σιγουριάς και άνεσης. Κάτι σαν «ερχόμαστε». Πολλά χαμόγελα και ξεκάθαρο το μήνυμα ότι πιστεύουν ακράδαντα στην εκλογική νίκη του κόμματος.
Στον αντίποδα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – αριθμητικά λιγότερα αυτά που παρευρίσκονται μέχρι τώρα στους Δελφούς σε σχέση με αυτά της ΝΔ, ενδεχομένως και λόγω κυβερνητικών καθηκόντων… – επιχειρούν να βγάλουν προς τα έξω την αίσθηση …«ετοιμαζόμαστε για το comeback». Δηλαδή, ότι μπορούν να ανατρέψουν προγνωστικά που προκύπτουν από δημοσκοπήσεις.
Η προεκλογική μάχη μόλις έχει αρχίσει και μέχρι να στηθούν οι κάλπες θα ακούσουμε αρκετές φορές τους σχεδιασμούς και των δύο αρχηγών.
Και είναι βέβαιο, ότι θα αναπροσαρμόζονται στην πορεία.
Πάνος Τουμάσης
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/3/2019, #ODYSSEIA HuffPostÂ