Προς τους φίλους και μέλη του Ι.τ.Ε.Μ.

Έλενα Χαλκουτσάκη, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, 18 ψήφοι, Μέλος, Υπεύθυνη Προγραμματισμού Δραστηριοτήτων του Ι.τ.Ε.Μ. και Έφορος του κτιρίου.

Εξελεγκτική Επιτροπή: 1. Τάσος Αναστασιάδης, 2. Βάνια Σωτηρίου, 3. Ιωσηφίνα Δελατόλα, 4. Μελίτα Χαλίδη.

Στην Γενική Συνέλευση έγινε αναφορά στις δράσεις του 2017 και του 2018, στην χορηγία, που εγκρίθηκε στο Ι.τ.Ε.Μ. από την τ. Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου μετά από συζήτηση που έγινε για τα θέματα του Ι.τ.Ε.Μ. στο γραφείο του γενικού διευθυντή της. Για αυτήν την χορηγία απαιτήθηκαν πολλά και διάφορα έγγραφα καθώς και συνάντηση με το Ελεγκτικό Συμβούλιο, το οποίο μας επεσήμανε ότι πρέπει το παλιό καταστατικό να τροποποιηθεί σε κάποια σημεία, πράγμα το οποίο με το δικηγόρο του Ι.τ.Ε.Μ. σκοπεύουμε να εξετάσουμε στο νέο χρόνο. Στο χρόνο που πέρασε υποστηρίχθηκαν δύο προτάσεις ένταξης σημαντικών νερόμυλων στο πρόγραμμα LEADER. Η μία στη Μακεδονία (νερόμυλος Βαγγελής στη Χαλκιδική) και η άλλη στην Πελοπόννησο (νερόμυλος στη Λάττα Ηλείας) για να αναστηλωθούν τα συγκροτήματα. Περιμένουμε επίσης την επιτυχή έκβαση της ιστορίας αναστήλωσης του πρώτου νερόμυλου της κοιλάδας Μαλλιόντα στη Μυτιλήνη.

Το Ι.τ.Ε.Μ. συναντήθηκε επίσης με την σύμβουλο του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία αναλύσαμε τα προβλήματα της διάσωσης των μύλων και περιμένει από το Ι.τ.Ε.Μ. επιστολή με τα αιτήματά μας, όπως είναι η υλοποίηση ενός δικτύου μύλων στον Ελληνικό χώρο και στην συνέχεια στον Ευρωπαϊκό χώρο, η καταγραφή περιοχών με μύλους κ.ά.

Συνεργαστήκαμε με το Σύλλογο Αρχαιολόγων και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων στην διοργάνωση ενός μεγάλου προγράμματος με τον τίτλο «Αρχαιολογικοί Διάλογοι», με την κίνηση Μικρογεωγραφίες για εκδηλώσεις ανάδειξης του κτιρίου των μύλων (Καρυάτιδες), με εκδηλώσεις για τους μύλους της Αθήνας, με το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Δήμου Αθηναίων, με κοινές παρουσιάσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και με τον Ελληνορωσσικό Σύλλογο (9 Μούσες) για ένα συνέδριο που έγινε στον χώρο μας με επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Το 2017 συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε νηπιαγωγεία και σχολεία για τον ανεμόμυλο (προσκληθήκαμε και πήγαμε έως και στη Μεσσαριά της Άνδρου καθώς και σε άλλα σχολεία), εορτάστηκε για πρώτη φορά η ανοικτή μέρα των μύλων (Mills Open Day) με μεγάλη επιτυχία και κατά την διάρκεια της οποίας έγιναν παρουσιάσεις άγνωστων μύλων από συνεργάτες μας.

Το Ι.τ.Ε.Μ. βοήθησε σε θέματα μύλων (ανεμόμυλοι της Αγίας Μάνδρας στη Λευκάδα, νερόμυλοι στη Χαλκιδική, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – ΑΠΘ, Λιοτρίβια στην Κρήτη κ.ά.).

Οι δράσεις του νέου χρόνου σύντομα θα σας ανακοινωθούν. Προτάθηκε το Ετήσιο Δίπλωμα του Ι.τ.Ε.Μ. για το 2019, να δοθεί στο Δήμο Λάρισας για την αναστήλωση του σημαντικού μύλου Παππά.

Προτείνουμε σαν αρχή του νέου χρόνου την συμμετοχή του Ι.τ.Ε.Μ. στην ξενάγηση που διοργανώνει ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής στην «Απαγορευμένη Πόλη», έκθεση που στεγάζεται στο Μουσείο Ακροπόλεως, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019. Ο ίδιος Σύλλογος μας έχει προσκαλέσει στη συζήτηση για τα Αιολικά Πάρκα στην Ευρυτανία που θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου 2019 στα γραφεία του, Τοσίτσα 23, στην Ηλιούπολη. Πληροφορίες κ. Τσιρταβή, 6907744771.

Ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Τα γραφεία του Ι.τ.Ε.Μ. στην οδό Αγίων Ασωμάτων 45, θα είναι ανοικτά κάθε Παρασκευή 11:00 π.μ. μέχρι 14:00 μ.μ. Στη γραμματεία είναι η κα Αλεξάνδρα Μαυρίκου, ιστορικός, τηλ. Ι.τ.Ε.Μ. 210 3231989.

Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος Μαρία Γρυπάρη Αρχιτέκτων

Ο Γενικός Γραμματέας Νεκτάριος Βακάλης Δημοσιογράφος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/12/2018, #ODYSSEIA