ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ: ΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ…

των άλλων Εξουσιών, πραγματικό οχυρό. Μεταξύ όμως θεωρίας και πράξης η διαφορά είναι μεγάλη.

Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδυνάμων. Είναι ο τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων, ο θεματοφύλακας του Συντάγματος. Ένα τραγικό παραδειγμα «αρνησιδικιας :

Η Αίτηση Αναιρέσεως κατατέθηκε στο ΣτΕ 14 Σεπτεμβρίου 2005 και αφορά την αναίρεση της 35/200* αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου *,συζητήθηκε 30 Οκτωβρίου 2013, η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 20 Απριλίου 2016 και η απόφαση δημοσιεύθηκε 5 Ιουλίου 2018,δηλαδή η απόφαση δημοσιεύθηκε μετα 13 χρόνια από την κατάθεση της Αιτήσεως Αναιρέσεως και η αιτούσα δικαιώθηκε σε υπόθεση που άρχισε το 1996 και η δίκη συνεχίζεται αφού το ΣτΕ έκρινε οτι : «η δε υπόθεση που χρειάζεται διευκρίνιση κατά το πραγματικό της μέρος πρέπει να παραπεμφθεί στο εκδόν την αναιρεσιβαλλόμενη δικαστήριο προς νέα κρίση»

Είναι πασιφανές ότι η διάρκεια της δίκης, υπερέβη κατά πολύ την εύλογη διάρκεια της δίκης, κατά παράβαση του άρθρου 6 § 1 της ΕΣΔΑ. Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, για να ολοκληρωθεί η δικαστική εκκαθάριση μιας υπόθεσης στην Ελλάδα απαιτούνται κατά μέσον όρο 1.580 ημέρες, δηλαδή περίπου τεσσεράμισι χρόνια. Επίδοση που κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στα 47 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όταν την ίδια χρονική περίοδο ο αντίστοιχος χρόνος διεκπεραίωσης μίας υπόθεσης στη Βουλγαρία υπολογίζεται ότι είναι 564 ημέρες και στην Αλβανία 523 ημέρες. Η Ελλάδα θέσπισε το Νόμο 4055/2012, στα άρθρα 53 – 60 του οποίου προβλέπεται η δυνατότητα αξιώσεως αποζημιώσεως από το κράτος, εάν αποδειχθεί ότι 1) συντρέχει παραβίαση του δικαιώματος του αιτούντος σε ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, 2) πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό για την δίκαιη ικανοποίηση του αιτούντος και 3) πρέπει να καθορισθεί το ύψος του ποσού αυτού. Στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούσαν το 2017 288.229 υποθέσεις από τις οποίες 245.795 εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία και 42.434 στα Εφετεία. Από αυτές το σύνολο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που κατά κανόνα προκαλούν το ενδιαφέρουν είναι 58.082, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν άλλα αντικείμενα είναι 230.147.

Μόνο τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν,40 νόμοι για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού οι όποιες δικονομικές ρυθμίσεις δεν πλήττουν την ρίζα του προβλήματος! Η Πολιτεία με επαχθή μέτρα και τα τεράστια παράβολα και δυσθεώρητα τέλη και μεγάλα δικονομικά εμπόδια, την μεροληπτική νομοθέτηση υπερ. του πανίσχυρου Κράτους με συνεχή προνόμια υπερ. του και σε βάρος των αδυνάτων, εμποδίζει τον αδύναμο πολίτη να καταφύγει στην Δικαιοσύνη και έτσι μαζί με την μακρόχρονη καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης ,την πολυνομία και την κακονομία ,δεν μπορούμε να μιλάμε για την δυνατότητα του πολίτη να βρει το δίκιο του μπορούμε να μιλάμε για γενικευμένη αρνησιδικία. Οι περισσότεροι δεν ασχολούνται με τα μεγάλα ζητήματα της Δικαιοσύνης, τις μεγάλες δίκες και τις πολιτικές αντιδικίες, ασχολούνται με την αδυναμία να βρουν το δίκιο τους. Ας σκεφτούμε την επαχθέστατη θέση των εργαζομένων και συνταξιούχων στην εποχή μας .

«Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα.¨»

Νίκος Καζαντζάκης

Aντώνης Αργυρός

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 30.10.2018, #ODYSSEIA