Μ. Βρετανία: Ταυτοποιήθηκε χρυσό κειμήλιο που απασχολούσε τους επιστήμονες εδώ και 150 χρόνια

Οι ειδικοί έριξαν τελικά φως στην προέλευση ενός αρχαίου και μυστηριώδους χρυσού αντικειμένου που έχει μπερδέψει τους αρχαιολόγους για περισσότερο από έναν αιώνα.

Η μικρή, επίπεδη χρυσή πλάκα ανακαλύφθηκε σε τάφο -με θηλυκό σκελετό και νόμισμα- κάτω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Υόρκης το 1872.

Μετά από περίπου 150 χρόνια, οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν ότι είναι μια ρωμαϊκή πλάκα που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Η πλάκα χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει το στόμα ενός νεκρού – πρακτική που συνήθως προορίζεται για άτομο υψηλής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, ανέφεραν οι ειδικοί.

Το έργο 1.800 ετών είναι το μοναδικό παράδειγμα του είδους του στη Βρετανία και είναι ένα από τα 23 που ανακαλύφθηκε παγκοσμίως.

Μια ομάδα στο Μουσείο του Yorkshire συνεργάστηκε με εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο για να προσδιορίσει την προέλευση του αντικειμένου.

Όμως το μυστήριο εξακολουθεί να περιβάλλει τον τρόπο και τον λόγο που χρησιμοποιήθηκε.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν, ανάμεσα σε άλλα, πως η επίπεδη πλάκα ήταν ένα μαγικό ή ιαματικό φυλαχτό που προστάτευε το άτομο από τον θάνατο.

Βοηθός επιμελητή της αρχαιολογίας του Μουσείου Γιορκσάιρ ο κ. Adam Parker δήλωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές στον σκελετό για να ρίξει ακόμη περισσότερο φως στην πλάκα του στόματος.

Αυτό θα μπορούσε να περιλάβει δοκιμές DNA και χημική ανάλυση για να διαπιστωθεί από πού προέρχεται η γυναίκα.

Ο κ. Parker δήλωσε ότι έχουν βρεθεί κι άλλες πλάκες οι περισσότερες από τις οποίες, στα πιο ανατολικά τμήματα της πρώην Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ήτοι σε: Συρία, Τουρκία και Κριμαία – εκτός από μία που βρέθηκε στη Γαλλία.

Πηγή: Independent, dailymail.co.uk, ancient-origins.net

Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου