Με κάθε επισημότητα η κήρυξη των εργασιών του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων», της ΠΙΝ, από τον Προέδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
Με κάθε επισημότητα έγινε το πρωί, η κήρυξη των εργασιών του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων»,της ΠΙΝ, από τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, παρόντων εκπροσώπων της Κυβέρνησης, πολιτικών, διοικητικών, ιερατικών, στρατιωτικών, λιμενικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και εκπροσώπων των απανταχού αποδήμων Επτανησίων.
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή ευρισκόμενος σήμερα μαζί σας στην Κέρκυρα, για να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αποδήμων Επτανησίων. Συγχαίρω εκείνους, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία της οργάνωσης του Συνεδρίου αυτού, το οποίο έχει ως στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τις κοινότητες των Αποδήμων Επτανησίων, όπου Γης. Σας συγχαίρω δε και για έναν ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό, λόγο: Συγκεκριμένα, διότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου τούτου αποφασίσατε να τιμήσετε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, για την ανεκτίμητη προσφορά του στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία. Η ως άνω πρωτοβουλία σας είναι τόσο περισσότερο αξιέπαινη, όσον ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, αυτή η κορυφαία πνευματική φυσιογνωμία, έχει αναδειχθεί σε εμβληματικό ιεράρχη, άξιο απόγονο των Μεγάλων Διδασκάλων του Γένους», είπε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος, ενώ απευθυνόμενος στη συνέχεια στους απόδημους Επτανησίους, τόνισε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Υπερήφανοι για την εντυπωσιακή πρόοδό σας, για την όλη δημιουργική σας πορεία και, κατά συνέπεια, για το αδιαμφισβήτητο κύρος που έχετε αποκτήσει, εκεί όπου δραστηριοποιείσθε. Η πατρίδα σας ευχαριστεί θερμώς. Και πιστεύω ότι είναι στοιχειώδες χρέος μας απέναντί σας, καθώς και απέναντι σε κάθε απόδημο Έλληνα, να θεσμοθετήσουμε την ψήφο των αποδήμων. Είμαι δε βέβαιος ότι όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις θα συνεργασθούν, προκειμένου να εκπληρώσουμε αυτό το χρέος έναντι των εκτός Επικρατείας συμπατριωτών μας» επεσήμανε μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του, δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει το 1ο Διεθνές Συνέδριο απανταχού των αποδήμων Επτανησίων.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στο καλωσόρισμά του στους παριστάμενους του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την πραγματοποίηση του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων». Επισήμανε δε όλα εκείνα τα καίρια ζητήματα που πρόκειται να αναλυθούν κατά τη διεξαγωγή του, με στόχο να αναπτυχθούν σχέσεις και κοινές συνισταμένες που θα αποφέρουν τα μέγιστα στους τομείς, μεταξύ των άλλων, της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να μετατραπεί σε έναν θεσμό που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
«Το 1ο Διεθνές Συνέδριο των Αποδήμων Επτανησίων είναι γεγονός . Η ιδέα άρχισε να ωριμάζει από το φθινόπωρο του 2016 από τις επαφές που είχαμε στο εξωτερικό με τους συντοπίτες μας και με τις οργανώσεις τους κυρίως στον Καναδά και τη Νέα Υόρκη. Η συνταγή είναι παλιά. Η ισχύς εν τη ενώσει, έτσι το είδαμε, έτσι το αντιληφθήκαμε . Η ανάγκη είναι μεγάλη και προφανής, ότι οι δρόμοι που πρέπει να ανοίξουμε για το μέλλον είναι μπροστά μας. Οι δεσμοί πρέπει να διατηρούνται και να ενισχύονται. Οι δυσκολίες της επικοινωνίας και της αλληλοκατανόησης πρέπει να υπερπηδούνται. Επιλέξαμε, συνεπώς, το δημοκρατικό χώρο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων για να τεθούν τα ζητήματα, να αναζητηθούν λύσεις και να προκύψουν προτάσεις για δράση .Τι προσδοκούν οι Απόδημοι από την ιδιαίτερη πατρίδα τους; Τι μπορούν να πράξουν οι Απόδημοι με τις οργανώσεις τους για τα συμφέροντα της περιοχής και της χώρας; Ποια είναι σήμερα η εικόνα της Περιφέρειας; Πως πορεύεται η οικονομία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων , πώς λειτουργούν οι θεσμοί και οι υπηρεσίες της ; Τι λύση θα δοθεί στο μέγα θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού; Το Περιφερειακό Συμβούλιο από το 2016 έχει λάβει ένα δικό του ψήφισμα, το οποίο επισημαίνει την ανάγκη αυτή τη μεγάλη εκκρεμότητα να τακτοποιηθεί. Πρέπει να βρεθεί λύση. Και λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από το να δοθεί το δικαίωμα στους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να έχουν λόγο. Αυτά και πολλά άλλα θα ακουστούν σε αυτό το Συνέδριο», ανέφερε ο κ.Γαλιατσάτος.
Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά και στους 14 νέους και νέες Απόδημους Επτανήσιους , οι οποίοι μέσω του προγράμματος «ReturntoRoots» (Επιστροφή στις ρίζες), το οποίο πραγματοποιείται με συγχρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού περιηγήθηκαν για 15 ημέρες στα νησιά του Ιονίου, προκειμένου να γνωρίσουν τις πατρίδες τους και να μεταφέρουν την εμπειρία τους από το ταξίδι και όσα γνώρισαν στο Συνέδριο. «Είχα τη χαρά να τους συναντήσω και να συνομιλήσω μαζί τους, όταν βρίσκονταν στην Κεφαλονιά .Θέλω να τους συγχαρώ για την πατριωτική τους ευαισθησία και αγάπη για τη γενέτειρα, αλλά και να διαβεβαιώσω όλους τους υπόλοιπους ότι τα Επτάνησα, η Ελλάδα μπορούν να αισιοδοξούν για το ιστορικό μέλλον γιατί έχουμε αυτά τα παιδιά. Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων ,φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός», είπε ο κ.Γαλιατσάτος επισημαίνοντας ότι το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμων Επτανησίων. «Συμβούλια υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στην Κρήτη, στην Ήπειρο και αλλού, με σημαντική δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ελπίζουμε κάτι τέτοιο θα ξεκινήσει από αυτό το Συνέδριο. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα είναι συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε.
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, αναφέρθηκε στα ιδιαίτεραχαρακτηριστικά των απανταχούΕπτανησίων ανά την υφήλιο, στην εφευρετικότητα, στην τόλμη και στη δημιουργική διάθεση που διαθέτουν και στον εύλογο τρόπο της διαχείρισης που έχουν να αντιμετωπίζουν με ευκολίακαθετίκαινούργιο και απροσδόκητο.
Ο λόγιος Πατέρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κλείνοντας τη σύντομη, αλλά περιεκτική ομιλία του, έστειλε, παράλληλα, σε όλους το μήνυμα της ταπεινοφροσύνης, της αποφυγής του εγωκεντρισμού που τονχαρακτήρισε ως «εχθρό της ειρήνης» και της αποφυγής της φιλοδοξίας που τη χαρακτήρισε ως «ένα «καρκίνωμα» που τους διαφθείρει όλους.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι, είναι η αλλαγή νου, η αλλαγή διαθέσεως, είναι η ταπείνωση. Δεν ανησυχώ για το μέλλον. Είμαι πολύ αισιόδοξος, υπάρχουν δυνατότητες» είπε μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος που «αγκάλιασε» το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων» και αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση και τις τιμές που του έγιναν.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ , στην ομιλία του αναφέρθηκε για την προσπάθεια του Περιφερειάρχη να διοργανώσει το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων και τις ενέργειες που έγιναν για την υλοποίηση του σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.
«Όταν ορκίστηκα στη θέση μου, αποφάσισα ένα πράγμα «πρώτο ότι δε θα συνδιαλέγομαι με επαγγελματίες πατριώτες, με εκείνους που λένε θα μου δώσεις τα χρήματα για να τη βοηθήσω. Δεύτερον είπα ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει σε όποιο πολιτικό σχηματισμό θέλει, είναι δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση. Όταν όμως έχουμε την πατρίδα και την ομογένεια, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να μιλάμε σαν κόμματα, γιατί στις μεταξύ μας σχέσεις το κόμμα είναι ένα και λέγεται Ελλάδα. Η σημαία του κόμματος είναι η γαλανόλευκη με τον σταυρό και αυτόν πρέπει να τιμάμεέιπε ο κ. Κουίκ και πρόσθεσε: «Με βάση αυτή τη λογική θα ιδρύσουμε, με νέονομοσχέδιο που έρχεται, το «Νέο Συμβούλιο Αποδήμου ελληνισμού, με τις προδιαγραφές μεγάλων αποδήμων Συνομοσπονδιών, ένα ευέλικτοσυμβούλιοπου θα αυτοδιοργανωθεί και θα αυτοχρηματοδοτηθεί, θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και θα συμμετέχουν όλοι οι απόδημοί Έλληνες, από όλο τον κόσμο που θα έχουνκαι την ευθύνη των πραγμάτων».
Απευθυνόμενος στο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ο κ. Κουίκ είπε: Kύριε Περιφερειάρχη το καθήκον σας το κάνατε. Το λιθαράκι το βάλατε. Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων είναι γεγονός. Από δω και μπρος όμως θα πρέπει να ασχοληθούν οι ίδιοι οι απόδημοι Επτανήσιοι, όπως το κάνουν και οι Μακεδόνες και οι Κρήτες κλπ. Εκείνοι πλέον να οργανώσουν το επόμενο Συνέδριο , στην Αμερική, στην Αφρική και όπου θέλουν, αλλάμε δικές τους προδιαγραφές αντάξιες με εκείνες μεγάλωναποδήμωνσυνομοσπονδιών, έτσι ώστε να έχουν την ευθύνη των πραγμάτων» τόνισε ο κ. Κουίκ.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Βασίλειος Ματαράγκας, αναφέρθηκε στην ανάγκη των αποδήμων Επτανήσιων να διατηρήσουν στενές σχέσεις με τον τόπο καταγωγής τους και οι νέοι που τον επισκέφθηκαν να κρατήσουν «ζωντανές» τις εικόνες της πατρίδας τους, στημνήμη τους.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος που εξήρε για ακόμη μία φορά τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, για την πρωτοβουλία να διοργανώσει το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων και να τιμήσειτον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν το απόγευμα , όπου θα αναπτυχθούν οι ενότητες των θεματικών ομιλιών. Το Συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, όπου θα ανακοινωθούν και τα συμπεράσματα του.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/9/2018, #ODYSSEIA