11/8/2018: Η τελετή λήξης της 29η Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Εβδομ. Ιονίου στο Ληξούρι-Juan de Fuca Cup

Ξεκίνησε την Κυριακή 5 Αυγούστου στην Πάτρα η 29η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου, όπως ονομάζεται επίσημα το ‘’Ράλι Ιονίου’’ με μεγάλη συμμετοχή σκαφών και πληρωμάτων.

Ο φετινός Αγώνας είναι συνδιοργάνωση των Ιστιοπλοϊκών Ομίλων της Πάτρας (ΙΟΠ),της Κέρκυρας) (ΙΟΚ), της Λευκάδας (ΝΟΛΕ), της Ιθάκης ( Α.Ο. Πρόοδος), της Ζακύνθου (ΑΝΟΖ), της Κεφαλονιάς (ΝΟΚΙ) και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Π.Ε.Κεφαλληνίας, τελεί δε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και στηρίζεται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Η διαδρομή που ακολούθησαν τα 30 συμμετέχοντα σκάφη είναι:

Κυριακή 5/8 Αγώνας Τριγώνου στην Πάτρα

Τρίτη 7/8 Πάτρα – Ζάκυνθος

Πέμπτη 8/8 Ζάκυνθος – Κεφαλλονιά (Τερματισμός στο Φανάρι των Αγ. Θεοδώρων και ελλιμενισμός των σκαφών στο Ληξούρι)

Σάββατο 11/8 Αγώνας Όρτσα – Πρίμα στον κόλπο του Λιβαδιού

Το Σάββατο το βράδυ, 11 Αυγούστου, στις 20.30 στο χώρο μπροστά στο Λιμεναρχείο Ληξουρίου έγινε η Απονομή Επάθλων και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα και δεξίωση των πληρωμάτων.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

1η Inshore/coastal Ιστιοδρομία «τρίγωνο στον Πατραϊκό» και Απονομή επάθλων 1ης ιστιοδρομίας 5 και 6 Αυγούστου.

2η Offshore Ιστιοδρομία Πάτρα-Ζάκυνθος (51 ναυτικά μίλια) και απονομή επάθλων 2ης ιστιοδρομίας 7&8 Αυγούστου.

3η Offshore Ιστιοδρομία Ζάκυνθος-Ληξούρι (34 ναυτικά μίλια) και 4η Inshore Ιστιοδρομία «Όρτσα-Πρύμα στον κόλπο του Αργοστολίου).

Για δεύτερη χρονιά δόθηκε το κύπελλο Juan de Fuca. Προηγήθηκε ομιλία της ερευνήτριας για τον μεγάλο θαλασσοπόρο κ. Ευρυδίκης Λειβαδά, την οποία βράβευσαν τόσο ο Πρόεδρος του ΝΟΚΙ κ. Μάκης Μαρκέτος όσο και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ. Αλέξης Μοσχονάς.

Βραβεύθηκαν –μετά από εισήγηση επιτροπής και χωρίς ενστάσεις- τα πληρώματα των σκαφών που έφεραν πρωτιές μεταξύ των οποίων τα περισσότερο πήρε το πλήρωμα και το σκάφος «Απήδαλος Ναύς». Δόθηκαν βραβεία και από τον ΝΟΚΙ, ενώ από την τοπική ηγεσία παρίσταντο οι: Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς-Ιθάκης κ. Π. Δρακουλόγκωνας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΙΝ κ. Σπ. Γαλιατσάτος, Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλ. Παρίσης, Αντιδήμαρχος Παλικής κ.  Γ. Κατσιβέλης, Πρόεδρος Λ.Τ. Κεφαλλονιάς κ. Αλ. Μοσχονάς, οι Λιμενικές Αρχές του νησιού καθώς και ο πλοίαρχος της πυραυλακάτου που είχε καταπλεύσει στο Αργοστόλι, μαζί με άλλους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

___________________

(Επειδή ζητήθηκε από τα πληρώματα σκαφών που έλαβαν μέρος, δημοσιεύουμε την ομιλία της κ. Λειβαδά για τον Juan de Fuca).

29ο Ράλι Ιονίου 2018 – Κύπελλο Juan de Fuca – Ληξούρι, 11/8/2018

Ο Ιωάννης Φωκάς, – μορφή στα όρια του μύθου που μέχρι σήμερα αμφισβητείτο από πολλούς- γεννήθηκε περί το 1530 στη Βενετοκρατούμενη Κεφαλλονιά. Γητεμένος από τη θάλασσα έφυγε έφηβος με τα βενετικά πλεούμενα για γνωστά και άγνωστα λιμάνια.

Η Ισπανία ήταν ο τόπος που έδωσε σάρκα και οστά στα όνειρά του. Εκεί μετονομάστηκε σε Xουάν ντε Φούκα (Juan de Fuca). Ταξίδεψε κυρίως μεταξύ Αμερικής και Ισπανίας διασχίζοντας με επιτυχία τη Θάλασσα του Σκότους -όπως ήταν γνωστός εν πρώτοις ο Ατλαντικός. Στη συνέχεια πέρασε στον Ειρηνικό, στην Θάλασσα του Νότου, όπου ανέλαβε, μετά από πρόταση του Αντιβασιλιά του Μεξικό, να εξερευνήσει τις δυτικές ακτές της Β. Αμερικής προκειμένου να βρει τα μυθικά Στενά του Anián, που υποτίθεται πως ένωναν τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα διευκόλυναν τις εμπορικές μεταφορές.

Η πρώτη προσπάθεια δεν στέφτηκε με επιτυχία. Ο Φωκάς ξαναξεκίνησε το 1592 με έμπειρους ναυτικούς, περιέπλευσε το Μεξικό, τις παράκτιες οροσειρές της Καλιφόρνια, και τόλμησε την είσοδο σε ένα βορειοανατολικό άνοιγμα της γης. Είκοσι μέρες ταξίδεψε στην άγνωστη τούτη δίοδο. Κυρίως ο κακός καιρός, τα ρεύματα, οι πάγοι, κι η κούραση πληρώματος και πλοίων επέβαλαν υποχρεωτική και άμεση επιστροφή. Έτσι ο Φωκάς έπλευσε προς την ιστορία και -εν αγνοία του- ανακάλυψε το θαλάσσιο πέρασμα νότια της νήσου Βανκούβερ, και όχι, όπως ο ίδιος πίστευε μέχρι τον θάνατό του, τα ανύπαρκτα Στενά του Anián.

Η ανακάλυψή του κατέχει μόνιμη θέση στην ιστορία και στην χαρτογράφηση των Νέων Κόσμων. Σε όλους τους παγκόσμιους χάρτες τα Στενά σημειώνονται ως «Strait of Juan de Fuca» τιμώντας τον Έλληνα θαλασσοπόρο που πρώτος έφθασε εκεί. Από τότε, ολόκληρες γενιές ταξιδευτών, εξερευνητών και θαλασσοπόρων, κάθε φυλής και ράτσας, ακολούθησαν την πορεία του επιβεβαιώνοντας  τα λόγια που ο «πρόσχαρος γέρος» διηγήθηκε στην Βενετία, τον Απρίλη του 1596, στον Άγγλο Πρόξενο Michael Lok.

Η αναγνώρισή του δεν ήρθε ούτε από τους Ισπανούς, ούτε από τους Άγγλους στους οποίους στράφηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του μετά από την απογοήτευση που πήρε από τους Ισπανούς. Ήρθε από την Αυτοκρατορική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης το 1724-1725 όπου σε χάρτη του σπουδαίου χαρτογράφου Delisle πρωτοαναγράφεται το όνομά του στα στενά.

Πέρισυ, ο Δήμος Κεφαλλονιάς, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ τοποθέτησαν την προτομή του στον χώρο στο Αργοστόλι και έδωσαν το όνομά του στο λιμάνι. Επίσης δίδυμη προτομή του τοποθετήθηκε φέτος την άνοιξη ως μόνιμο έκθεμα στο Μουσείο Βανκούβερ και φέρει τον δικέφαλο αετό των Φωκά, το έμβλημα της Κεφαλλονιάς – τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου-, και την ελληνική σημαία. Σημειώνεται δε πως ο Ιωάννης Φωκάς από το Βαλεριάνο Κεφαλλονιάς είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που –με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- έφθασε στον ΝΔ Καναδά, άλλη μια πρωτιά για το νησί μας και για την Ελλάδα ολόκληρη.

Καλή επιτυχία στα σχέδια και στα όνειρα όλων σας.

Ληξούρι, 11/8/2018