Ο Λαβρόφ είπε πως η απάντηση της Ρωσίας θα ερχόταν «πολύ σύντομα», αλλά θα ενημερωθούν πρώτα οι βρετανικές αρχές, τη στιγμή που νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο RIA είχε αναφέρει πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε πει ότι θα απελαύνονταν Βρετανοί διπλωμάτες.
«Όλα αυτά είναι σημάδια προβοκάτσιας εναντίον της χώρας μας. Η θέση της βρετανικής πλευράς μας φαίνεται εντελώς ανεύθυνη» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Επιμένουμε πως η Ρωσία δεν έχει σχέση με αυτό που συνέβη στη Μ. Βρετανία».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, κλιμάκωσε τη ρητορική εναντίον της Ρωσίας, κατηγορώντας την ότι παίρνει τη δόξα της επίθεσης στον Σκριπάλ, την οποία χαρακτήρισε ως τρόπο εκφοβισμού οποιουδήποτε αντιστέκεται στον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Όπως είπε, τα στοιχεία περί ενοχής της Ρωσίας είναι «συντριπτικά», επειδή μόνο η Μόσχα είχε πρόσβαση στο δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε και κίνητρο να βλάψει τον Σκριπάλ.
Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει πως η Μόσχα επεξεργάζεται αντίμετρα σε βάρος της Βρετανίας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Μαρία Ζαχάροβα, «αναμένουμε την υιοθέτηση αντιμέτρων ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Τη δήλωση αυτή έκανε η Ζαχάροβα στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα ληφθούν «στο εγγύς μέλλον».
Η ίδια κατηγόρησε το Λονδίνο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην έρευνα του περιστατικού με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του και είπε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τη χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης «παρανοϊκές».
«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο Φόρεϊν Όφις μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν στόχο να ξεκινήσουν έναν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο…Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις», σημείωσε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι συνολικά εστάλησαν τέσσερις νότες.
«Η Βρετανία αρνείται να προσκομίσει βάσιμες πληροφορίες για την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, για παράδειγμα, της παράδοσης στη Ρωσία δειγμάτων της ουσίας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Μπορώ να επιβεβαιώσω και πάλι ότι η Βρετανία δεν έχει δώσει στη Ρωσία πληροφορίες ή λεπτομέρειες που να μπορούν να ρίξουν φως στην κατάσταση».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ διερωτήθηκε μάλιστα πώς άλλες χώρες μπορούν να εκφράσουν αλληλεγγύη προς το Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ αν δεν διαθέτουν τις σχετικές πληροφορίες. «Η αλήθεια» για το περιστατικό αποκρύπτεται, κατέληξε η Ζαχάροβα.
NATO: Η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα της επίθεσης, κατηγορώντας παράλληλα τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Βρετανία μπορεί να υπολογίζει στην νατοϊκή αλληλεγγύη, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει ζητηθεί από το Λονδίνο η ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, ούτε έχει διατυπωθεί άλλο αίτημα για την παροχή βοήθειας στην έρευνα για τη χρήση χημικού όπλου στο βρετανικό έδαφος.
«Η επίθεση στο Σάλσμπερι πραγματοποιήθηκε σε πλαίσιο που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια», δήλωσε αναφερόμενος στη Ρωσία. «Απαντάμε με διάφορους τρόπους», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Γαλλία: Συμμεριζόμαστε τη διαπίστωση
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι «συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
«Από την αρχή της εβδομάδας, το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει τη Γαλλία για τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τους Βρετανούς ερευνητές και για τα στοιχεία για την ευθύνη της Ρωσίας στην επίθεση», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Μακρόν και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
«Η Γαλλία συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της με τον σύμμαχό της».
Κίνα: Ελπίζουμε να διευθετηθεί το θέμα
Το Πεκίνο ελπίζει ότι η Μόσχα και το Λονδίνο θα μπορέσουν να διευθετήσουν την υπόθεση με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και τον αμοιβαίο σεβασμό μέσα από τον διάλογο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ.
«Παρατηρήσαμε τις δηλώσεις της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το ζήτημα και ελπίζουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα γεγονότα και ακολουθώντας αυστηρά τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς κανονισμούς, θα μπορέσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσα από διαπραγματεύσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο Λου στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι κομβικής σημασίας η διατήρηση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τζόνσον: Έρευνες πάνω σε υποθέσεις διαφθοράς
Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BCC ότι η βρετανική αστυνομία είναι πολύ πιθανόν ότι θα ερευνήσει υποθέσεις διαφθοράς Ρώσων που οφείλουν τον πλούτο τους στις σχέσεις τους με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Αυτό που θέλει να δει ο κόσμος είναι ορισμένοι πολύ πλούσιοι άνθρωποι που έχουν απευθείας σχέση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν…που ο πλούτος τους μπορεί να αποδοθεί στη σχέση τους με τον Πούτιν, ίσως οι υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου, η αστυνομία να μπορεί να διεξαγάγει έρευνες για ανεξήγητο πλουτισμό, να τους προσαγάγει στη δικαιοσύνη για διακεκριμένη διαφθορά», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.
Φωτογραφία: Henry Nicholls / Reuters
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sputnik)
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/3/2018, #ODYSSEIA, HufPost