τελευταίας αναβαθμίζεται σε θεσμική αξιοπιστία. Μια αξιοπιστία τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική. Με την εσωτερική ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο μέτρο που ό,τι εκπορεύεται ως παρατήρηση από την κεντρική τράπεζα έχει το τεκμήριο της τεχνικής διαπίστωσης. Με την εξωτερική αξιοπιστία η κάθε κρατική κεντρική τράπεζα διεκδικεί – και πάντα στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΚΤ – μια αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.
Η δεύτερη υπογράμμιση της Απεύθυνσης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος υπενθυμίζει ότι η παραπάνω συνάρτηση, Ανεξαρτησία/Αξιοπιστία, υπαγορεύεται «από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας», θα πρόσθετα της κάθε εθνικής οικονομίας του κάθε μέλους. Και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός υπηρετεί δύο άλλες εξίσου υπερκείμενες κοινωνικές αξίες: της αλληλεγγύης και του Κράτους Δικαίου.
Και η τρίτη υπογράμμιση, συνεπόμενη των δύο προηγουμένων, αφορά το ότι μια τέτοια σύμμορφη λειτουργία της κάθε κρατικής κεντρικής τράπεζας προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως την εξέθεσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, αποτελεί βήμα προς τη συμπολιτειακή προοπτική που κάποιοι «πιστεύουμε», ακόμα, ότι είναι και ο τελικός λόγος της ύπαρξης αυτής της Ενωσης: η ultima ratio rei publicae. Για την ώρα, μόνο η ΕΚΤ, το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου και εν μέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμπράττουν, εξ αντικειμένου, σε αυτή τη φεδεραλιστική επιδίωξη.
Αυτά συνάγονται, νομίζω, από την πολύ προσεγμένη και ιδιαιτέρως θεσμική – και διόλου τεχνοκρατική – Απεύθυνση του κ. Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Γιάννης Mεταξάς, πίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/1/2018