Η Αλβανία ανακήρυξε «Ιστορικό Κοιμητήριο» τον χώρο ανάπαυσης των Ελλήνων πεσόντων – Αντάλλαγμα;

Η Απόφαση, όπως αυτή όπως αναρτήθηκε απόψε στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης έχει ως εξής:

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ» ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟΝ Ε – Ι ΠΟΛΕΜΟ 1940 – 41, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΡΟΠΟΛΗΣ

Βάσει του άρθρου 100 του Συντάγματος, της «Συμφωνίας Συνεργασίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση της Αλβανικής Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία στη διάρκεια του Ε – Ι πολέμου του 1940 – 41, και της ανέγερσης χώρου ανάπαυσης γι΄ αυτούς εντός της αλβανικής επικράτειας», η οποία επικυρώθηκε δια του υπ΄ αρ. 10256/25.3.2010 Νόμου , του υπ αρ. 139/2015 Νόμου «Περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης» , του υπ αρ. 115/2014 Νόμου «Περί διοικητικής και εδαφικής διαίρεσης των μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αλβανική Δημοκρατία » , τροποποιημένου, και του άρθρου 3, εδαφίου δ του υπ αρ. 9220/15.04.2004 Νόμου «Περί διαχείρισης της υπηρεσίας ενταφιασμού», τροποποιημένου, μετά από πρόταση του Υπουργού Υποδομών και Ενέργειας, του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Άμυνας και του Υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ:

1.Τη χορήγηση του καθεστώτος «Ιστορικού Κοιμητηρίου» στο χώρο ανάπαυσης (νεκροταφείο) των στρατιωτών που έπεσαν στη διάρκεια του Ε – Ι πολέμου του 1940 – 1941, που βρίσκεται στο χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δερόπολης.

2. Η εφαρμογή της παρούσης Απόφασης ανατίθεται στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Άμυνας, στο Υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών και στο Δήμο Δερόπολης.

Η Απόφαση αυτή τίθεται αμέσως σε ισχύ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Πρωθυπουργός

Έντι Ράμα

Με εντολή και αντ΄ αυτού

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Σενίντα Μέσι»

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετική εξέλιξη των αλβανο-ελληνικών σχέσεων και εκτιμά ότι η κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης από την Ελλάδα, θα μπορούσε να γίνει με ένα ισοδύναμο διάταγμα εκείνου του βασιλικού με το οποίο θεσπίστηκε ο εν λόγω νόμος.

«Είναι σημαντικό να καταργηθεί η εμπόλεμος κατάσταση με μια ισοδύναμη πράξη, η οποία θα ωθήσει να παραχθούν όλα τα θετικά αποτελέσματα και να υλοποιηθούν. Προσωπικά, είμαι της πολιτικής των μικρών αλλά διαδοχικών βημάτων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης, θα προσφέρει όχι μόνο πολιτικά και ψυχολογικά αποτελέσματα στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας αλλά και νομικές συνέπειες στην αποδοχή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Τα πρακτικά ζητήματα για το πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι ιδιότητες θα είμαστε εδώ για να αναλύσουμε και να συζητήσουμε», δήλωσε ο Μπουσάτι.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21/12/2017, Pronews