Ο Αραβικός κόσμος φλέγεται: Υεμένη, Ισραήλ, Παλαιστίνη

Είκοσι οκτώ αντάρτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις επιδρομές, ανέφεραν ιατρικές πηγές. Άλλοι δεκαεπτά τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στη Χοντάιντα.

Ήδη την Τετάρτη, αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους σε έναν καταυλισμό κρατουμένων των Χούθι στην πρωτεύουσα Σαναά, σύμφωνα με τους αντάρτες. Ενώ την Κυριακή, 26 αντάρτες σκοτώθηκαν σε επιδρομές που επίσης αποδόθηκαν στη συμμαχία εναντίον ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης στην επαρχία Χάτζα (βορειοδυτικά).

Εξάλλου, στην επαρχία Σάμπουα, στο νότιο τμήμα της χώρας, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν την Παρασκευή την Μπιχάν, τον τελευταίο τομέα που κατείχαν οι σιίτες αντάρτες στην επαρχία αυτή, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Ένας αξιωματικός των κυβερνητικών δυνάμεων ανέφερε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, ότι η ανακατάληψη του τομέα έγινε έπειτα από μάχες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εννιά μαχητές των κυβερνητικών στρατευμάτων και 14 αντάρτες.

Κατά τον ίδιο αξιωματικό, δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Αλ Χάντι διεξάγουν πλέον «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» σε γειτονικά χωριά για να απομακρύνουν όσους αντάρτες απομένουν.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη για να σταματήσει την προέλαση των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και είχαν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, την οποία κατέχουν ακόμη.

Στον πόλεμο έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 8.750 άνθρωποι, ανάμεσά τους πάρα πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Υεμένη έχει μετατραπεί στο θέατρο της «χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον κόσμο», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τη Δευτέρα, ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Υεμένη, ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, δήλωσε ότι 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται άμεσα από τον λιμό.

Με πληροφορίες από AFP

Χάος στην Ιερουσαλήμ: Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί και 160 τραυματίες σε διαδηλώσεις

Όσο η ώρα περνάει τόσο μεγαλώνει και ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων διαδηλωτών.

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά και σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους ενώ τραυμάτισαν άλλους 160,  καθώς οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ μπήκαν στη δεύτερη εβδομάδα τους.

Τα περισσότερα από τα θύματα αναφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν και εκτόξευαν πέτρες στους Ισραηλινούς στρατιώτες, από την άλλη πλευρά του συνοριακού φράχτη. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές δύο διαδηλωτές, ο ένας εκ των οποίων ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, σκοτώθηκαν. Οι τραυματίες φτάνουν τους 150.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν άλλοι δύο διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 10. Ο ένας από τα θύματα ήταν ένας άνδρας που σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μαχαίρωσε προηγουμένως έναν αστυνομικό. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Παλαιστίνιος κρατούσε μαχαίρι και ήταν ζωσμένος με κάτι που έμοιαζε με ζώνη με εκρηκτικά. Ένας Παλαιστίνιος γιατρός που βοήθησε στην απομάκρυνσή του από την περιοχή δήλωσε στη συνέχεια ότι τα εκρηκτικά ήταν ψεύτικα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, σήμερα περίπου 3.500 Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κοντά στον μεθοριακό φράχτη στη Λωρίδα της Γάζας.

Μια εκπρόσωπος του στρατού απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον θάνατο του ανάπηρου Παλαιστίνιου Ιμπραχίμ Άμπου Τουράγια, 29 ετών. Ο Τουράγια μετείχε συχνά σε τέτοιες κινητοποιήσεις. Σε συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει σε διάφορα μέσα ενημέρωσης δήλωνε ότι είχε χάσει και τα δύο πόδια του σε μια αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, το 2008.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/12/2017