Ε. Λειβαδά: Μια αξιόλογη έκθεση στον Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα

Εγκαινιάσθηκε χθες μια αξιόλογη έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλιά Βουλή) με τίτλο: Ο Μεγάλος ΠΟΛΕΜΟΣ που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914-1918. Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος. Ο κ. Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν, γενικός γραμματέας της ΙΕΕΕ  τον προσφώνησε και ο κ. Διονύσιος Μινώτος, απένειμε στον κ. Παυλόπουλο αναμνηστικό μετάλλιο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας Ελλάδος. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, κ. Θάνος Βερέμης είπε ότι η Ελλάδα, παρά το βαρύ τίμημα του διχασμού, διατήρησε τα κεκτημένα των Βαλκανικών Πολέμων και χάρη στην πολιτική του Ε. Βενιζέλου κέρδισε την Θράκη κι έφθασε να γίνει η μεγάλη Ελλάδα του 1920. Κλείνοντας δε, παρακάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην ξεχάσει το Ινστιτούτο Βενετίας που «κινδυνεύει να γίνει εντευκτήριο».

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί καμπή στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία γιατί επηρέασε ολόκληρη την υφήλιο και έθεσε τα θεμέλια της εποχής μας. Οι συνέπειές του φάνηκαν σε κάθε τομέα της ζωής σε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Κατέρρευσαν αυτοκρατορίας, άλλαξαν σύνορα, σχηματίσθηκαν νέα κράτη, άλλαξαν καθεστώτα, αναπτύχθηκαν νέες ιδεολογίες, παρουσιάσθηκε πρόοδος στην ιατρική και σε πολλές επιστήμες ευρύτερα, έγινε χρήση χημικών αερίων για πρώτη φορά, άλλαξε το παλιό status quo. Στην ουσία χαμένη δεν ήταν μόνον η Γερμανία με τον Κάιζερ και η Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Πλήρωσε έναν πόλεμο με αίμα εκατομμυρίων κατοίκων της, οδηγήθηκε χρόνια πίσω και έδωσε χώρο και χρόνο στην Αμερική να αναπτυχθεί και να μπει δυναμικά στον νέο αιώνα, στον 20ο. Το πιο τραγικό είναι ότι ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα αυτού του πολέμου ήταν η ρίζα που ανέθρεψε τον επόμενο μεγάλο πόλεμο, τον Δεύτερο καθώς η ηττημένη Γερμανία, γέννησε τον ναζισμό και ακολούθησε η Ιταλία γεννώντας τον φασισμό, πολιτικές ιδεολογίες που έχυσαν ποτάμια αίματος αθώων και που ακόμα και σήμερα, ως λερναίες Ύδρες απειλούν τον κόσμο και πάλι.

Η έκθεση είναι διαδραστική και βιωματική. Μέσα από όπλα, στολές, ποικίλα έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα, και σύγχρονα έργα τέχνης αναδεικνύεται τόσο η χρονολογική πορεία του πολέμου, όσο και η μεγάλη σημασία του και αποτελεί αφορμή αναστοχασμού για την τρωτότητα και την τραγικότητα των πολέμων ευρύτερα.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως τις 11 Νοεμβρίου 2018, έτος σημαδιακό καθώς κλείνουν 100 χρόνια από την υπογραφή της αναπάντεχης ειρήνης της 11ης Νοεμβρίου 1918.

Ευρυδίκη Λειβαδά