Συνέχεια της ένωσης Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ι.Ν.

Η πρώτη ενοποίηση Ανωτάτων Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, είναι από τα χθες γεγονός και ανακοινώθηκε δια στόματος Υπουργού Παιδείας κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Κέρκυρα. Πρόκειται για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που μετά από τη συναίνεση και συνεννόηση των επιτροπών που συστάθηκαν από μέλη των δύο Ιδρυμάτων αποφασίστηκε η από κοινού πορεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα, το χρονικό όριο του διαλόγου ώστε να επιτευχθεί η συνεννόηση ανάμεσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, προκειμένου να συγχωνευθούν τίθεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρξει καμιά πίεση προς τις Διοικήσεις των δυο Ιδρυμάτων ενώ από την συγχώνευση δεν θα επηρεαστούν τα εργασιακά δικαιώματα ούτε θα περισταλούν οι θέσεις εργασίας. Ανάλογες διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει με το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής αλλά και τις συνομιλίες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου.

Το ζήτημα της συγχώνευσης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι μια προοπτική που δε φαίνεται να σταμάτησε ποτέ να απασχολεί το δημόσιο διάλογο, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει αποτελέσει σημείο αντιπαραθέσεων και τριβών στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η δέσμευση για συνεργασία και η έναρξη, για πρώτη φορά πριν από μερικούς μήνες από την στιγμή της ιδρύσεώς τους, διαλόγου των Πρυτανικών Αρχών των δυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην έδρα της Περιφέρειας, έθεσε το θεμέλιο λίθο προδικάζοντας αυτή την θετική εξέλιξη.

Η ιστορικότητα της στιγμής έγκειται στο ότι πέρα από τη βούληση για ενδυνάμωση και συστηματοποίηση της σύμπραξης, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη στόχων προς όφελος κάθε τοπικής κοινωνίας. Κυρίως, όμως, στο ότι θα αναβαθμιστούν τα τμήματα.

Συμβολισμοί…

“Η σημερινή συνάντηση έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα, γίνεται στο πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που η διδασκαλία του ήταν στα ελληνικά, της Ιονίου Ακαδημίας, σήμερα σε αυτή τη συνάντηση θελήσαμε να κάνουμε το τολμηρό βήμα, που είναι το βήμα της ενοποίησης των δύο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας” ανέφερε o κ. Γαβρόγλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που δόθηκε σε αίθουσα της Ιονίου Ακαδημίας, παρόντων του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Βασίλη Χρυσικόπουλο και του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γιάννη Δραγώνα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Παιδείας η συγκεκριμένη αυτή συνένωση των δύο Εκπαιδευτικών Ανώτατων Ιδρυμάτων είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα, ενώ αναμένονται μέχρι το τέλος του έτος και συνένωσης άλλων.

“Δεν μπορούν να υπάρχουν ενιαίες λύσεις για όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μας, άρα επιδιώκουμε συνεννοήσεις μεταξύ των Ιδρυμάτων της χώρας μας. Η πολιτεία δεν πρόκειται να φέρει δικές της λύσεις αν δεν υπάρχει πλήρη συναίνεση των ιδρυμάτων και του προσωπικού” είπε χαρακτηριστικά.

Εγγυήσεις για φοιτητές

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι από τη συνένωση που θα προκύψει δεν θα σημειωθούν απολύσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά ούτε και επιπτώσεις των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων φοιτητών, αντιθέτως όπως ισχυρίστηκε τα Ιδρύματα που θα συνενωθούν θα υποστηριχθούν και οικονομικά.

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση απόλυσης διδακτικού προσωπικού, υπονόμευσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών και των πτυχίων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα. Αυτό που θέλουμε είναι η καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και ενίσχυσή τους, γιατί δεν μπορεί να γίνεται μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αν η πολιτεία δε μπορεί και υλικά να ενισχύσει αυτή την πρωτοβουλία” σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου.

Νέα Τμήματα

Επιπλέον ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τη συνένωση θα προκύψουν και νέα τμήματα στο Νέο Πανεπιστήμιο Ιονίου, μεταξύ αυτών και Τμήμα Τουριστικών Σπουδών με έδρα την Κέρκυρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και τμήμα Ασιατικών Σπουδών μετά από ολοκληρωμένη πρόταση που θα υποβάλλει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο υπουργείο Παιδείας.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα και κάτω από ποια κλίμακα διοίκησης αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Νέου Ιονίου Πανεπιστημίου, ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η μεταβατική περίοδος και αναμένεται και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η λειτουργία κάποιων τμημάτων. Την ίδια ώρα εξήγησε πως το Νέο Πανεπιστήμιο θα βρίσκεται υπό της σκέπη μίας Ενιαίας Διοικήσεως, ενώ όσον άφορα το όφελος των νησιών του Ιονίου, διευκρίνισε ότι “στόχος του υπουργείου είναι μετά από μία συστηματική μελέτη να αξιολογηθεί ο τρόπος κατανομής των τμημάτων, ώστε να ωφεληθούν και τα υπόλοιπα νησιά”.

Η Επιτροπή

Το υπουργείο Παιδείας είχε συγκροτήσει Μεικτή Επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη των δύο Ιδρυμάτων, προκειμένου να διατυπώσει ολοκληρωμένη πρόταση συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, βασιζόμενη σε ακαδημαϊκά κριτήρια. Η Επιτροπή αποτελείτο από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασ. Χρυσικόπουλο, τον Αναπληρωτή Πρύτανη Ιωσήφ Παπαδάτο, τον Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο, τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Γιάννη Δραγώνα, τον Αντιπρόεδρο Θανάση Καλαφάτη και τον Καθηγητή Γιάννη Χάλαρη. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας στην Επιτροπή συμμετέχει ο Σύμβουλος του υπουργού Ερρίκος – Χαιμ Βεντούρας.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα έγιναν γνωστά από τον ίδιο τον Πρόεδρο της διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γιάννη Δραγώνα “τα δύο ιδρύματα βρίσκονται σε μια συνεχή και ανοιχτή συνεργασία, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο της συγκρότησης του ενιαίου χώρου εκπαίδευσης και έρευνας στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, ο υπουργός Παιδείας έχει συγκροτήσει μία κοινή επιτροπή από το Ιόνιο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων νήσων για να διερευνήσουν μορφές συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ. H επιτροπή αναπτύσσει έναν διάλογο με ακαδημαϊκά κριτήρια και θα υποβάλει τις προτάσεις της στο Υπουργείο Παιδείας”.

Πριν δυο χρόνια

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τις διοικήσεις των δύο ιδρυμάτων, με πολλαπλούς στόχους που έχουν να κάνουν αφενός με την ενδυνάμωση και εξέλιξη του Ιονίου Πανεπιστημίου, αφετέρου με την μετατροπή σχολών του ΤΕΙ σε πανεπιστημιακές που θα επιφέρουν την αναβάθμισή τους.

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε τόσο από τους δύο ακαδημαϊκούς όσο και από τον Υπουργό Παιδείας, η διαδικασία (της οποίας ανάλογη έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές όπως στην Κρήτη μεταξύ του Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ αλλά και στη Δυτική Αττική όπου ήδη βαίνει προς συγχώνευση το Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» που είχε προωθήσει το 2013 η τότε κυβέρνηση.

Σε καμία περίπτωση για εξοικονόμηση κονδυλίων

Ο Κ. Γαβρόγλου επεσήμανε ότι το τότε σχέδιο είχε υπαγορευτεί από την Τρόικα με μοναδικό στόχο να επιτευχθούν εξοικονομήσεις κλίμακας στα κονδύλια που διατίθενται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ τώρα, το σχέδιο δεν υπαγορεύεται από την κυβέρνηση αλλά έχει να κάνει με καθαρά ακαδημαϊκές διαδικασίες από τα ίδια τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με μοναδικό στόχο την αναβάθμισή τους, την ενδυνάμωσή τους στο στίβο της παροχής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πανευρωπαϊκά και της περαιτέρω σύνδεσής τους με τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Περισσότεροι πόροι

Μάλιστα, για να στηρίξει όσα είπε, τόνισε ότι για να πετύχει το σχέδιο αυτό, θα πρέπει παράλληλα να υλοποιηθεί η θέση της κυβέρνησης για αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για την παιδεία και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς οι συγχωνεύσεις με τη μετατροπή τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά θα απαιτήσουν πόρους.

Ξεκαθάρισε, δε, πως οι όποιες συγχωνεύσεις ή αλλαγές δεν θα επιφέρουν καμία μείωση θέσεων εργασίας ή υποβάθμιση πτυχίων που έχουν λάβει απόφοιτοι των ιδρυμάτων.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης των συζητήσεων έχει τεθεί για το τέλος του χρόνου, ωστόσο, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος αλλά και δουλειά για να υλοποιηθούν όσα τελικά θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

Ημέρα Ζάντε