Ωστόσο, νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι πράκτορες και πληροφοριοδότες της MİT κατάφεραν να διεισδύσουν στο Ομοσπονδιακό Γραφείο για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF), που είναι και η πρώτη γερμανική Αρχή με την οποία έρχονται σε επαφή οι πολιτικοί φυγάδες από την Τουρκία.
Η BAMF είναι εκείνη που αποφασίζει ποιοι αλλοδαποί δικαιούνται άσυλο ως πρόσφυγες.
Όσοι διαφεύγουν από το καθεστώς Ερντογάν δίνουν τις πρώτες καταθέσεις τους σε αυτή την Υπηρεσία, όπου και εξηγούν με λεπτομέρειες πώς κατάφεραν να βγουν από την Τουρκία.
Οι Γερμανοί υποψιάστηκαν ότι έχουν «διαρροή» όταν απόρρητες πληροφορίες που είχαν στην κατοχή τους, όπως ονόματα πολιτικών φυγάδων, οι πόλεις διαμονής τους και οι λεπτομέρειες της διαφυγής τους, δημοσιεύτηκαν σε φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ λίγο μετά τις καταθέσεις που δόθηκαν στη BAMF.
Ποιος διέρρευσε τις πληροφορίες;
Για λόγους ασφαλείας οι πόλεις διαμονής όσων αιτούνται πολιτικού ασύλου δεν δημοσιεύονται, αλλά σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής Report Mainz του καναλιού ARD και δημοσίευμα του Der Spiegel, οι Τούρκοι αιτούντες άσυλο κατηγορούν τους εργαζόμενους στα γραφεία προσφύγων, τους Τούρκους διερμηνείς και τους άνδρες ασφαλείας για τη διαρροή των προσωπικών τους πληροφοριών προς το καθεστώς Ερντογάν και τον τουρκικό Τύπο.
Η Γερμανική Αστυνομία, μετά από καταγγελία των Τούρκων προσφύγων, ξεκίνησε έρευνα για κατασκοπευτική δράση στη BAMF.
Αστυνομικός που συμμετέχει στην έρευνα μίλησε στο Der Spiegel και είπε ότι το θέμα λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν.
Παράλληλα, 15 Τούρκοι μεταφραστές που συνεργάζονταν με τη BAMF σταμάτησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επειδή κρίθηκαν ότι δεν είναι «ουδέτεροι».
Ο ηγέτης των Γερμανών Πράσινων, ο τουρκικής (Κιρκάσιος) καταγωγής Τζεμ Εζντεμίρ, δήλωσε σχετικά με το νέο σκάνδαλο τουρκικής κατασκοπείας σε γερμανικό έδαφος:
«Όποιος εργάζεται για την Ασφάλεια αυτής της χώρας [σ.σ. της Γερμανίας] πρέπει να παραμένει πιστός στους νόμους αυτής της χώρας» και απαίτησε διεξοδική έρευνα.
Γερμανοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι μεταφραστές πρέπει να προσλαμβάνονται αφού περάσουν από έλεγχο ασφαλείας.
Τούρκοι πράκτορες στη Γερμανική Αστυνομία
Το κουρδικό πρακτορείο ANF αποκάλυψε τον Αύγουστο ότι η τουρκικής καταγωγής Γερμανίδα Αστυνόμος Β΄, Ντοντού Γιαζγκάν (Döndü Yazgan), που υπηρετούσε στο Βισμπάντεν, είχε στενές σχέσεις με τη MİT και ήταν κατάσκοπος του Ερντογάν.
Η Γιαζγκάν την εποχή που ως Αστυνόμος Β΄ ήταν και πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Η ίδια στο γραφείο της στη Γερμανική Αστυνομία είχε και την τουρκική σημαία. Από ό,τι φαίνεται δεν τα έχουν πετύχει ιδιαίτερα οι Γερμανοί με την «ενσωμάτωση».
Μετά την έρευνα που ακολούθησε, η Γιαζγκάν καθαιρέθηκε από τον βαθμό της, αλλά συνεχίζει να υπηρετεί ως χαμηλόβαθμη στην Αστυνομία.
Η Γιαζγκάν από τη θέση της συνέλεγε πληροφορίες για Τούρκους αντικαθεστωτικούς και Κούρδους και τις προωθούσε στο τουρκικό κράτος από διάφορα κανάλια. Είτε μέσω των Προξενείων σε Φρανκφούρτη και Μάιντς, είτε στο κλιμάκιο της MİT στη Γερμανία, είτε απευθείας στην Τουρκική Αστυνομία.
Πηγές από τις γερμανικές Αρχές διαβεβαίωσαν ότι η Γιαζγκάν, που έχασε τα γαλόνια της, «δεν έχει πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τους Κούρδους ή τους Τούρκους που ζούνε στη Γερμανία».
Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF τονίζει ότι πολλοί αστυνομικοί επικεφαλής στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης είναι τουρκικής καταγωγής και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν την ευθύνη προσφύγων και μεταναστών.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/10/2017