Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ελλάδα περιμένει και από τους εταίρους της στην ΕΕ, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα και εκείνες να πράξουν αυτό που τους αναλογεί έναντι της Ελλάδας. «Παραδείγματος χάριν, στο θέμα της Ευρώπης περιμένουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ευρώπης σχετικά με το ελληνικό χρέος και όποιες άλλες υποχρεώσεις έχει αναλάβει η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα» σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «σ΄ αυτόν τον ταραγμένο κόσμο που ζούμε, και ιδίως εδώ στην περιοχή, με όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα αποδεικνύει ακόμα και στο θέμα των προσφύγων, και θα το αποδείξει και στο μέλλον εφόσον χρειασθεί, ότι είναι μία χώρα η οποία τιμά τον Πολιτισμό μας, τον δυτικό και τον ευρωπαϊκό Πολιτισμό». Και προσέθεσε: «Η Ελλάδα θα υπηρετήσει τον Άνθρωπο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του Πολιτισμού μας.
Πέραν τούτου όμως, η Ελλάδα είναι μία χώρα υπόδειγμα σταθερότητας, υπόδειγμα ασφάλειας, υπόδειγμα δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας. Σ΄ αυτά τα θέματα δεν έχει τόση σημασία, όπως συμβαίνει άλλωστε στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ότι σε μια δημοκρατική χώρα υπάρχουν οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».
«Πραγματικός πυλώνας του ΝΑΤΟ η Ελλάδα»
Επισήμανε, επίσης, ότι «εν όψει όσων συμβαίνουν στη «γειτονιά μας», η Ελλάδα είναι πραγματικός πυλώνας του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, ιδίως σ΄ αυτήν την περιοχή έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει που μπορεί ν’ αποδειχθεί και κρισιμότερος στο μέλλον.
Η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ, η οποία ξέρει να επιτελεί την αποστολή της όσο λίγοι. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να το πράττουμε γιατί πιστεύουμε στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Που μπορεί να μην είναι η αρχική, εκείνη από την οποία ξεκίνησε, γιατί οι καιροί άλλαξαν, αλλά παραμένει ο νέος του ρόλος κρισιμότατος».
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «περιμένουμε επίσης από την Ευρώπη και από την διεθνή κοινότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε ένα μείζον ζήτημα που δεν είναι ελληνικό ή κυπριακό, αλλά είναι διεθνές και ευρωπαϊκό, το Κυπριακό».
Όπως ανέφερε, «δεν μπορεί να ανέχεται ούτε η Ευρώπη ούτε η διεθνής κοινότητα αυτό το όνειδος της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Στην Κύπρο πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση δίκαιη και βιώσιμη. Και επειδή η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, πρέπει να έχει την κυριαρχία την οποία προσδιορίζει το ίδιο το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «κάποιοι νομίζουν ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που μας αγγίζει βαθιά, γιατί ο Ελληνισμός έχει πληγωθεί από όλη αυτή την κατάσταση, της τουρκικής εισβολής κατοχής. Δεν είναι μόνο ελληνικό και κυπριακό.
Είναι ευρωπαϊκό και διεθνές. Δίνουμε ένα παράδειγμα στην Ευρώπη και στην Ανθρωπότητα τού πώς εννοούμε την κυριαρχία ενός κράτους και τα δικαιώματα ενός λαού. Και έτσι πορευόμαστε».
Τέλος, υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν ξεχνά ότι ξεπερνά τα σύνορά της, και μάλιστα κατά πολύ, χάρις σ΄ όλους τους ομογενείς, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό και ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και δεν ξεχνάμε, επίσης, τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντί τους, τις οποίες θα τις εκπληρώσουμε. Και αυτό είναι μια αποστολή την οποία επωμίζομαι κι εγώ, όπως άλλωστε μου ανήκει».
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/7/2017