B. Φωκά: Εγκαίνια Ι.N. Αγίου Λουκά στην Αργολίδα

Ο άγιος Λουκάς είναι ένα δώρο του Θεού στην Εκκλησία Του, που πορεύεται σε μία εποχή όπου η αγιότητα θεωρείται άπιαστο όνειρο. Η εκπληκτική μορφή του, η ιερή μεγαλοσύνη του, προκαλεί τον ίλιγγο, τον θαυμασμό, αλλά και μία θεική παρηγορία. Γι᾿ αυτό και ο άγιος Λουκάς αγαπήθηκε τόσο πολύ και τόσο σύντομα έγινε γνωστός σ᾿ όλο τον κόσμο.

Από τη στιγμή που η χάρη και η φιλανθρωπία του Θεού μας έφερε στην Αργολίδα, όνειρό μας ήταν ν᾿ αποκτήσει ο άγιος το δικό του σπίτι. Με την γενικότερα βαθύτατη οικονομική κρίση και την οικονομική στενότητα της Ιεράς Μητροπόλεως, κάτι τέτοιο ήταν εντελώς αδύνατο. Όμως, “τὰ ἀδύνατα παρά τοῖς ἀνθρώποις, δυνατά παρά τῷ Θεῷ”. Δεν είχαν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από την εγκατάστασή μας στην Αργολίδα, όταν εντελώς αναπάντεχα εμφανίστηκαν ο ελληνορωσικής καταγωγής κύριος Ιωάννης Σαουλίδης και τα παιδιά του Γεώργιος και Δημήτριος, που ζούν και εργάζονται στην Αγία Πετρούπολη, αλλά έχουν δεσμούς με την Αργολίδα και διακρίνονται για την ευλάβεια και βαθειά τους πίστη. Μας ανακοίνωσαν τότε ότι αναλαμβάνουν να οικοδομήσουν το Ναό του αγίου Λουκά. Η χαρά μας ήταν μεγάλη. Αμέσως κινήθηκαν οι διαδικασίες.

Ο Ιερός Ναός Υπαπαντής Χριστού Λευκακίων πρόσφερε το χώρο στη θέση “Κριθαράκι” και στις 27.04.2014 μπήκε ο θεμέλιος λίθος. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να ξεπεραστούν τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα και με τη βοήθεια του Θεού τα έργα άρχισαν τον Ιούνιο του 2015. Ο Ναός αποπερατώθηκε την άνοιξη του 2017 και με την ευκαιρία της επετείου των 140 χρόνων από τη γέννηση του αγίου Λουκά (27 Απριλίου 1877) προγραμματίστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.

Στις 29 Απριλίου ο Ιερός Ναός του αγίου Λουκά παραδίνεται στη δόξα και τη λατρεία του Τριαδικού Θεού και προς τιμήν του θεράποντός Του αγίου Λουκά του ιατρού, για τον αγιασμό, την παραμυθία, την ενίσχυση του λαού του Θεού.

Εκφράζουμε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας προς τον άγιο Λουκά που μας καταξίωσε “τοιοῦτον ἔργον ἐπιτελέσαι”. Και παράλληλα εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τους ευλαβεστάτους κτίτορες του Ιερού Ναού: Ιωάννη, Δημήτριο, Γεώργιο Σαουλίδη, αλλά και προς όλους όσοι βοήθησαν με κάθε τρόπο για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού.

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/4/2017, Βιργινία Φωκά