Αυστηρά μηνύματα στην Μέι για τις σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας μετά το Brexit

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι συνομιλίες πρέπει σε πρώτη φάση να επικεντρωθούν στους όρους της αποχώρησης, και κυρίως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών που απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Με βάση την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί, θα αρχίσουμε συνομιλίες επί του πλαισίου των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισημάνθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο.

Πρόκειται για θέση ταυτόσημη με εκείνη που εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ την Τετάρτη, ενώ έχει εκφραστεί πολλάκις και από αξιωματούχους της Ε.Ε.

Αντιθέτως, η Βρετανή πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του Brexit και για τους μελλοντικούς δεσμούς Βρυξελλών – Λονδίνου να διεξαχθούν παράλληλα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τεάρτη, η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε στην ενεργοποίηση των διαδικασιών του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με βάση το οποίο μία χώρα μπορεί να αποχωρήσει εθελοντικά από την ΕΕ, μέσω επιστολής της κ. Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα οδηγήσει, το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου 2019, στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση των 28 χωρών, που πλέον θα γίνουν 27.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα θα αποχωρήσει και από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, καθώς προϋπόθεση για τη συμμετοχή της εκεί είναι η ελεύθερη κίνηση προσώπων, γεγονός που δεν θα επέτρεπε στο Λονδίνο να ελέγξει τη μετανάστευση πολιτών των υπόλοιπων 27 χωρών – μελών της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

__________________

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, απέρριψε το αίτημα της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, για τη διεξαγωγή παράλληλων διαπραγματεύσεων σχετικά με τις διμερείς σχέσεις.

Για τη Γερμανία προέχουν οι όροι υπό τους οποίους θα γίνει το Brexit και τονίζει ότι θα διασφαλίσει πως η αναταραχή που ενδεχομένως προκληθεί, θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη στις ζωές των πολιτών της ΕΕ, που διαμένουν στη Βρετανία.

«Για πολλούς πολίτες στην Ευρώπη, η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, είναι συνδεδεμένη με πολύ συγκεκριμένες ανησυχίες, σχετικά με το προσωπικό τους μέλλον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για πολλούς Γερμανούς και Ευρωπαίους πολίτες, που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση θα εργαστεί εντατικά, για να βεβαιωθεί ότι η επίδραση στην καθημερινή ζωή αυτών των ανθρώπων, θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Γερμανοί πολίτες δεν φαίνεται να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην καθημερινότητα τους, η ενεργοποίηση του Brexit.

«Δεν με ανησυχεί, αλλά νομίζω ότι θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία, αν και η γερμανική οικονομία, είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση», λέει ένα κάτοικος του Βερολίνου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πάντα ιδιαίτερη θέση στην ΕΕ, αλλά πραγματικά δεν πιστεύω ότι θα έχει δραματική επίπτωση για εμάς. Για τους Βρετανούς, και για τους Σκωτσέζους πρόκειται να είναι πιο κρίσιμη», επισημαίνει μια Γερμανίδα.

Όπως εκτιμά το επίσημο Βερολίνο, η Βρετανία παρά την ενεργοποίση του Άρθρου 50, παραμένει εταίρος στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, όμως οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι εύκολες.

Εστάλησαν στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΜΝΜ 30/3/2017