Το πλαίσιο αυτό προκρίθηκε κατ’ ουσίαν τη δεκαετία του 1970, επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή του πρεσβύτερου, στη βάση των εισηγήσεων και των προσεγγίσεων του κύριου διπλωματικού του συμβούλου, πρέσβη Π. Μολυβιάτη.
Ελάχιστες αλλαγές, όπως η πλήρης επανένταξη στο NATO και η αναβάθμιση των σχέσεων με την ενότητα της Ευρώπης που εξελίχθηκε, υπήρξαν στη διεθνή πολιτική της χώρας από τις διαφορετικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν.
Σήμερα όμως, ειδικά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, τα νέα δεδομένα του συσχετισμού των κρατών μελών στην Ευρώπη, αλλά και τα «θερμά μέτωπα» στην Εγγύς Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα όφειλε να επανακαθορίσει και να διασαφηνίσει εκ νέου τη βάση της διεθνούς πολιτικής που ακολουθεί.
Κάτι που έπραξε προ ελαχίστων ημερών, εγκαταλείποντας τις εκλεκτικές του σχέσεις με τον Γερμανό πρόεδρο κ. Σταινμάιερ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.
Η νέα θεώρηση πραγμάτων της Ελλάδας ακολουθεί έναν διαχωρισμό στην έννοια της Δύσης.
Διακηρύσσει τη συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ ως δεσπόζουσα και οργανικά στρατηγική έναντι της γερμανικής ηγεμονίας στην ευρωπαϊκή δομή, μέρος της οποίας συνεχίζει να είναι η Ελλάδα.
Την προσέγγιση αυτή εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς με τις δηλώσεις του στον εκδότη του περιοδικού «National lnterest» αμέσως μετά το πέρας των συναντήσεων του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Τίλερσον, και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας υποστράτηγο Χ. Ρ. Μακμάστερ.
Στη βάση αυτή η διεθνής πολιτική της Ελλάδας συσχετίζεται κατ’ αρχήν με τις ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο και μέσω NATO σε κεντρικό επίπεδο, όπως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο σε περιφερειακό στη Μεσόγειο.
Επίσης, η διπλωματία των Αθηνών εγκαταλείπει την παράδοση του να συζητάει αποκλειστικά έναν πυρήνα εθνικών θεμάτων όπως το Κυπριακό και τη διάθεση της Τουρκίας για επέκταση στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου και εμπλέκεται στη διεθνή πολιτική στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στην Ασία Καύκασο.
Πρακτική που ακολουθούσε πριν από έναν αιώνα ως δόγμα εξωτερικής πολιτικής ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επιτυγχάνοντας πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας όμως και σημαντικά ρίσκα. Κάτι που οι σημερινοί κυβερνώντες, φυσικά, δύσκολα θα επιχειρήσουν, καταλήγει ο Μένιος Τασιόπουλος.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/3/2017. MNM Tribune