Θρίλερ ΗΠΑ–Ιράν: Στο προσκήνιο μυστικές επαφές και σχέδιο συνάντησης στο Πακιστάν

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην Τεχεράνη παραμένει ρευστή – Ελπίδες για τέλος πολέμου;

Ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί η αιφνιδιαστική στροφή του Ντόναλντ Τραμπ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλέκονται σε παρασκηνιακές συνομιλίες με κορυφαίο Ιρανό αξιωματούχο, ανοίγοντας –έστω και διστακτικά– δίαυλο επικοινωνίας με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Axios, το πρόσωπο-κλειδί από την ιρανική πλευρά είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, τον οποίο ο Τραμπ περιέγραψε ως «ιδιαίτερα σεβαστό ηγέτη», χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει δημόσια.

Οι επαφές φαίνεται να έχουν προχωρήσει περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ο Τραμπ υποστήριξε πως έχει ήδη βρεθεί κοινό έδαφος σε βασικά ζητήματα, με στόχο την αποκλιμάκωση και τον τερματισμό της σύγκρουσης. Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη τηρεί αποστάσεις, δηλώνοντας άγνοια για τις συνομιλίες, γεγονός που ενισχύει το κλίμα αβεβαιότητας.

Στο διπλωματικό παρασκήνιο, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν χώρες-μεσολαβητές, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Πακιστάν, οι οποίες μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο τραπέζι η διοργάνωση συνάντησης στο Ισλαμαμπάντ ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

Από αμερικανικής πλευράς, στις επαφές συμμετέχουν οι απεσταλμένοι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλακεί και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς. Στην ιρανική πλευρά, εκτός του Γκαλιμπάφ, φέρονται να συμμετέχουν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με αξιωματούχους να δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την ταχύτητα των διαπραγματεύσεων, παρότι είχαν γνώση έμμεσων επαφών.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην Τεχεράνη παραμένει ρευστή, καθώς δεν είναι σαφές ποιος λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, ιδιαίτερα μετά τα πλήγματα που έχουν δεχθεί κορυφαία στελέχη και την αβεβαιότητα γύρω από την κατάσταση του ανώτατου ηγέτη Μοτζτάμπα Χαμενεΐ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί παραμένει βασικός συνομιλητής, αν και στις ΗΠΑ εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο διαθέτει την πλήρη εξουσιοδότηση για τη σύναψη συμφωνίας.

Το διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις διαμεσολαβήσεις να συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες για το αν οι μυστικές επαφές θα μετατραπούν σε επίσημη διαπραγμάτευση – ή αν θα καταρρεύσουν υπό το βάρος των εσωτερικών και διεθνών πιέσεων.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/3/2026 #ODUSSEIA #ODYSSEIA