//

Σύγκρουση μοτοσικλετιστή με τα εγκαταλελειμμένα «Άλογα του Αίνου»

Μεγάλες πολιτικές ευθύνες γιατί τα πανέμορφα αυτά άλογα σίγουρα δεν φταίνε.

Δυστυχώς  αυτό που φαινόταν να έρχεται, δηλαδή ατύχημα από την κυκλοφορία των αλόγων του Αίνου  στους οικισμούς της περιοχής και στο Οδικό Δίκτυο έγινε πραγματικότητα. Ένας νέος άνθρωπος στην περιοχή των Χιονάτων, οδηγός μηχανής ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με αγέλη αδέσποτων αλόγων που κινούνταν στο Οδικό Δίκτυο. Η μοτοσυκλέτα συγκρούστηκε με τα άλογα, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του οδηγού.

Το Θέμα αυτό ως Λαϊκή Συσπείρωση  το έχουμε φέρει και αναδείξει επανειλημμένα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Βουλή με Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ. Η κατάσταση είναι γνωστή και δεν θα την αναφέρουμε ξανά.

Από την άλλη είναι διαρκείς και συνεχείς οι διαμαρτυρίες και οι προειδοποιήσεις του λαού της περιοχής και των Προέδρων που έχουν  αποστείλει έγγραφα και έχουν κάνει παραστάσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα η τελευταία ήταν  μια μέρα πριν το ατύχημα. Αλλά οι αρμόδιοι κωφεύουν απαξιώνοντας , την ασφάλεια , την υγεία και την ζωή  κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και την ζωή, την υγεία και την διαβίωση των αλόγων την προστασία των καλλιεργειών και περιουσιών του λαού.

ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΑΙΝΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

Θα καταγράψουμε το χρονικό των θέσεων – απαντήσεων και των παλινωδιών κυβέρνησης και  Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ) τα τελευταία πέντε χρόνια:

•           02.07.2021 Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) με Θέμα: «Χρηματοδότηση και ερευνητικό πρόγραμμα για την προστασία του Αίνου και των Αλόγων». Στη σύσκεψη που έγινε για το θέμα συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτ. Κουρής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σπ. Ιωάννου κ.α. Το υπουργείο δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων  για :

•           Επικαιροποίηση της Μελέτης «Αποκατάσταση και αντικατάσταση της περίφραξης του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού του Αίνου Ν. Κεφαλονιάς» και χρηματοδότηση του έργου προϋπολογισμού 1.500.000.

•           Την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ερευνητικής πρότασης που έχει εκπονήσει ο Φορέας Διαχείρισης με τίτλο «Καινοτόμες προσεγγίσεις για την διαχείριση και προστασία των ημιάγριων αλόγων του Αίνου» προϋπολογισμού 387.000.

•           04.12.2023 Δηλώσεις κ. Σωτ. Κουρή : «….είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και ήδη επεξεργάζομαι ένα σχέδιο που θα λύσει το πρόβλημα…».

•           07.12.2023 Απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη: «… τα υπόψη άλογα, τα οποία τυγχάνουν άγρια,  διαμένουν στον Εθνικό Δρυμό Αίνου και παρατηρείται το φαινόμενο της καθόδου αυτών, προς αναζήτηση τροφής, σε κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδες του Αίνου….. Ως εκ τούτου, δεν δύναται να τεθούν περιορισμοί στη κίνηση των ζώων, πλην της δημιουργίας προληπτικών δομών αποτροπής εισόδου τους σε κατοικημένες περιοχές ή/και στο οδικό δίκτυο…».

•           08.12.2023 Απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος: «…σας γνωστοποιούμε ότι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) (επισυνάπτεται το με α.π. 37583/1711-2023 έγγραφό του) έχει αναθέσει μελέτη για την «Παρακολούθηση του πληθυσμού και προτάσεις διαχείρισης των άγριων αλόγων (Equus caballus) στον Εθνικό Δρυμό Αίνου και σε περιοχές της Ναυπακτίας»…

Επιπλέον, οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες… στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής και αγαστής συνεργασίας, εφόσον τους ζητηθεί, δύνανται να συνδράμουν επικουρικά στο έργο των αρμοδίων κατά περίπτωση αρχών που θα διαχειριστούν θεσμικά σε τοπικό επίπεδο τα αδέσποτα άλογα…».

•           19.02.2024 Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτ. Κουρή : «…Όσο αφορά το τοπικό πρόβλημα με τα άλογα του Αίνου…μπαίνει σε εφαρμογή πρόγραμμα καταγραφής τους και επανεγκατάσταση τους στο βουνό όπου θα ταΐζονται και θα επιτηρούνται…».

•           20.03.2024 Σωτ. Κουρής: «…είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και ήδη επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα λύσει το πρόβλημα…».

•           31.03.2024 Σωτ. Κουρής σε απάντηση Επερώτηση της Λ.Σ. : «…Τώρα τι γίνεται, τι κάνουμε τώρα…

Θα κάνω μια σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα με τους φορείς…θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτής της μελέτης, που πραγματικά θα είναι αξιόλογη μελέτη….Έχουμε εν τω μεταξύ, την υπουργική απόφαση του κυρίου Κεδίκογλου από το 2022, που μπορεί η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει… τις ενέργειες δηλαδή, που πρέπει να κάνουμε…».

•           10.01.2025 Έγγραφο Σωτ. Κουρή προς Υπουργούς Περιβάλλοντος & Αγροτικής Ανάπτυξης : «…Είναι σαφές ότι υφίσταται νομοθετικό κενό για τα ημιάγρια αδέσποτα ιπποειδή που κυκλοφορούν ελεύθερα…. ΔΕΝ μπορεί να πραγματοποιήσει καμία ενέργεια λόγω της ύπαρξης αυτού του νομοθετικού κενού…».

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

1. Γιατί έως σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις της Περιφερειακής Αρχής για την επίλυση του προβλήματος, παρότι η περισυλλογή και διαχείριση των αλόγων αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας;

2. Σε ποιες  άμεσες ενέργειες και μέτρα θα προχωρήσει η Περιφέρεια μετά και το σοβαρό τροχαίο ατύχημα που έγινε πριν λίγες ημέρες με τα άλογα του Αίνου, μια και έχετε και την ευθύνη του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου;

3. Θα ζητήσετε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα με μέτρα, χρηματοδότηση και ότι άλλο χρειάζεται για την επίλυση του προβλήματος ώστε να διασφαλιστεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής από τα άλογα, και παράλληλα να προστατευθεί η ζωή, η υγεία και η διαβίωση των αλόγων αλλά και οι καλλιέργειες και οι περιουσίες του λαού της περιοχής;

17.09.2025

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17/9/2025 #ODUSSEIA #ODYSSEIA