//

Νέα από το γραφείο του Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Καππάτου

Π. Καππάτος: Ξεκινούν οι μόνιμες προσλήψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία – 4 θέσεις σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η νέα προκήρυξη 3Κ/2025 του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 450 μόνιμων υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα.

Για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη προβλέπονται συνολικά 4 θέσεις:

•           Κάστρο Αγίου Γεωργίου Μαζαρακάτα:

1 θέση ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης / Ημερήσιου Φύλακα

•           Αρχαιολογικοί χώροι Δήμου Σάμης:

1 θέση ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης / Ημερήσιου Φύλακα

1 θέση ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης / Νυχτοφύλακα

•           Αρχαιολογικό Μουσείο Ιθάκης (Βαθύ):

1 θέση ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης / Ημερήσιου Φύλακα

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν περάσει πολλά χρόνια χωρίς να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι μόνιμες θέσεις ενισχύουν ουσιαστικά τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων μας, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και τη συνέχεια στη φύλαξη και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Η κυβέρνηση προχωρά με σχέδιο στην υλοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων μόνιμων προκηρύξεων μέσω ΑΣΕΠ για φορείς και υπηρεσίες του τόπου μας, καλύπτοντας ανάγκες που είχαν μείνει σε αναστολή για πάνω από μια δεκαετία, λόγω του γνωστού «παγώματος προσλήψεων» των προηγούμενων ετών.

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, η εντοπιότητα μοριοδοτείται, γεγονός που σημαίνει πως προτεραιότητα δίνεται στους μόνιμους κατοίκους των Δήμων μας.

Έτσι, διασφαλίζουμε ότι οι θέσεις αυτές θα καλύπτονται από ντόπιους συμπολίτες μας, ενισχύοντας την τοπική απασχόληση και οικονομία.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής αρχίζει στις 18 Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 08:00, και λήγει στις 31 Ιουλίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00.

Παράλληλα με τις μόνιμες προσλήψεις, στον τομέα του πολιτισμού στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις και έργα.

Ξεχωρίζει η παράδοση της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης, το εμβληματικό έργο της ανακατασκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, καθώς και η προώθηση του Μουσείου Γεράσιμου Σκλάβου στο Αργοστόλι.

Στην Ιθάκη, σημαντικές εργασίες αναβάθμισης υλοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ, ενώ παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στη Σάμη και στην Έρισσο.

Συνολικά, το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί με έργα την Κεφαλονιά και την Ιθάκη με 18.000.000 ευρώ, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις πολιτιστικές υποδομές των νησιών μας, ενισχύοντας την τουριστική τους ταυτότητα και προσφέροντας νέες ευκαιρίες στην τοπική μας κοινωνία.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

*************************

Έξι χρόνια ευθύνης – έξι χρόνια προκοπής

Άρθρο του Παναγή Καππάτου,

Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης – Νέα Δημοκρατία

Έξι χρόνια μετά την εντολή του ελληνικού λαού το 2019, η Ελλάδα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. Πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική, πιο ισχυρή, πιο σεβαστή διεθνώς. Καμία κυβέρνηση δεν είναι αλάνθαστη – κι εμείς ποτέ δεν προσποιηθήκαμε κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε με καθαρό μέτωπο, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο Πρωθυπουργός δεν κρύφτηκαν, δεν λιποτάκτησαν, δεν δίστασαν.

Σε έξι χρόνια αντιμετωπίσαμε καταστάσεις που άλλες κυβερνήσεις δεν θα άντεχαν ούτε για έξι μήνες. Πανδημία, τουρκική προκλητικότητα, υβριδικός πόλεμος στον Έβρο, παγκόσμια ενεργειακή κρίση, φυσικές καταστροφές, πληθωρισμός. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα όχι μόνο άντεξε, αλλά προχώρησε.

Από την πρώτη στιγμή βάλαμε πλάτη για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και την κοινωνία ασφαλή. Η αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο το 2020, με την εργαλειοποίηση μεταναστών από την Τουρκία, ήταν μια κρίσιμη στιγμή για την εθνική μας κυριαρχία. Η Ελλάδα στάθηκε στο ύψος της. Το ίδιο και το καλοκαίρι της κρίσης με το Oruc Reis στο Αιγαίο, όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε τη νηφαλιότητα και την αποτρεπτική ετοιμότητα που χρειαζόταν η στιγμή, αποφεύγοντας μια εθνική περιπέτεια και εξασφαλίζοντας διπλωματικά ερείσματα που προηγουμένως ήταν άγνωστα για τη χώρα μας.

Στην πανδημία δεν κάναμε τα πάντα τέλεια. Αλλά οργανώσαμε ταχύτατα ένα από τα καλύτερα ψηφιακά συστήματα εμβολιασμού στην Ευρώπη και στηρίξαμε την κοινωνία με μέτρα που ξεπέρασαν τα 43 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα του 2025 δεν είναι η Ελλάδα του 2019.

Έχει ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα. Έχει μειώσει το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ. Έχει πετύχει πλεόνασμα και έχει κάνει τη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή με ένα κράτος που λειτουργεί πιο γρήγορα, πιο δίκαια και με περισσότερη διαφάνεια. Το gov.gr, το ψηφιακό δίπλωμα και η ταυτότητα στο κινητό, οι 1.500+ υπηρεσίες που σήμερα γίνονται από το σπίτι, είναι πραγματικότητα που πριν λίγα χρόνια έμοιαζε μακρινό όνειρο.

Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα επέκτεινε τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ασκώντας για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση πλήρως το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο.

Αναβάθμισε την εθνική της άμυνα, με τα Rafale, τις φρεγάτες Belharra, τη συμφωνία με τη Γαλλία για στρατηγική συνδρομή. Καθιέρωσε την ποιοτική αποτροπή ως στρατηγική επιλογή απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή.

Σε επίπεδο θεσμών, προχωρήσαμε στη θέσπιση αξιολόγησης στο Δημόσιο, ξεκινώντας από την εκπαίδευση. Δώσαμε τέλος σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας. Σχεδόν 500 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί για υποθέσεις διαφθοράς.

Θέσαμε τις βάσεις για ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων – ένα αίτημα δεκαετιών που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα, ενισχύοντας την παιδεία, όχι υποκαθιστώντας τη δημόσια, αλλά ενισχύοντάς τη με υγιή ανταγωνισμό και διεθνή πρότυπα.

Δεν ξεχνώ ποτέ ότι στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη έχουμε νοικοκυραίους ανθρώπους. Περήφανους, τίμιους, εργατικούς, με βαθύ δημοκρατικό φρόνημα. Ανθρώπους που ξέρουν να ξεχωρίζουν ποιος μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, την προκοπή και την εθνική αξιοπρέπεια. Και αυτά τα έξι χρόνια, η εμπιστοσύνη αυτή δεν προδόθηκε. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκε με πράξεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη. Το αντίθετο. Δεν κρυφτήκαμε πίσω από τις επιτυχίες. Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ μας πλήγωσε, και δίκαια προκάλεσε οργή. Αλλά την αναγνωρίσαμε. Δεν την κουκουλώσαμε. Ενεργοποιήσαμε ελέγχους, θεσπίσαμε μηχανισμούς διαφάνειας, και φτάσαμε στην παραπομπή υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Η παραδοχή του λάθους και η ειλικρινής προσπάθεια διόρθωσης είναι δείγμα δύναμης, όχι αδυναμίας.

Το όραμά μας δεν τελειώνει εδώ. Μέχρι το 2030 θέλουμε μια Ελλάδα:

• Ανάμεσα στις 20 πιο διαφανείς δημοκρατίες του κόσμου

• Με ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης

• Με εθνική αυτάρκεια και βιώσιμη ανάπτυξη

• Με επενδύσεις πάνω από 20% του ΑΕΠ και εξαγωγές που θα ξεπερνούν το 50%

• Με στέγη προσβάσιμη για κάθε νέο άνθρωπο, με προγράμματα χρηματοδότησης και θεσμική στήριξη

Αυτή η στρατηγική στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις που ήδη εφαρμόζονται, με διεθνή έγκριση και μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι μετρημένη, κοστολογημένη και θεσμικά κατοχυρωμένη.

Το 2027, όταν θα ολοκληρωθεί η τετραετία, ο ελληνικός λαός θα έχει μπροστά του μια καθαρή εικόνα. Όχι λόγια. Έργο. Όχι θεωρία.

Θα μπορεί, έτσι, να αποφασίσει ξανά με γνώμονα το ποιος μπορεί όχι απλώς να κυβερνήσει, αλλά να κρατήσει τη χώρα στην τροχιά της εθνικής αυτοπεποίθησης και της κοινωνικής συνοχής.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι αλάθητοι. Αλλά απέδειξαν πως έχουν την εμπειρία, τη βούληση και την ευθύνη να διορθώνουν, να προχωρούν και να ενώνουν.

Στην εποχή των διαρκών αμφισβητήσεων, της ανασφάλειας και της σύγχυσης, εκείνο που χρειάζεται η πατρίδα μας είναι σταθερότητα με ουσία, ηρεμία με σχέδιο και πρόοδο με ρίζες. Να μπορούμε να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια και να τους λέμε πως ό,τι χτίζουμε σήμερα, χτίζεται για το μέλλον τους.

Ότι δεν παίζουμε με τα σύνορα, με τους θεσμούς, με το κράτος.

Να είμαστε περήφανοι, όχι μόνο ως πολιτικοί ή κυβερνώντες, αλλά πρώτα απ’ όλα ως πολίτες αυτής της χώρας.

Αυτό είναι το χρέος μας.

Να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, ελεύθερη, περήφανη και δίκαιη.

Και σ’ αυτό το χρέος, δεν περισσεύει κανείς.

 Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7/7/2025 #ODUSSEIA #ODYSSEIA