//

Χρονικό επίσκεψης στους Δήμους Σάμπατς, Σοκομπάνια και Βόζντοβατς της Σερβίας, 21-25 Απριλίου 2025

Α. Επίσκεψη στο Σάμπατς (Sabac) Σερβίας

Με αφορμή της συμπλήρωσης των τριάντα χρόνων από την υπογραφή του συμφώνου αδελφοποίησης, ο Δήμος της σερβικής πόλης Σάμπατς, προσκάλεσε επισήμως τον αδελφοποιημένο από το 1995 Δήμο του Αργοστολίου, να παραστεί στην δέκατη ετήσια τελετή απονομής βραβείων της πόλης και στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα λάμβαναν χώρα στις 22 Απριλίου 2025, στο πλαίσιο της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς το 1867.

Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτέλεσαν, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος,  ο Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας στην Κεφαλονιά κ. Βίκτωρ Ρουχωτάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπυρίδων Σαμούρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο τουριστικός  επιχειρηματίας κ. Διονύσιος Παπαδάτος και  η υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς με αντικείμενο τις σχέσεις Κεφαλονιάς και Σερβίας κα Αικατερίνη Αρβανιτάκη.

Η αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής, από την πρώτη στιγμή της άφιξης της στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα».

Στην πόλη του Σάμπατς, που απέχει περίπου σαρανταπέντε λεπτά οδικώς από το Βελιγράδι, η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την έπαυλη του Δημαρχείου, για να παρευρεθεί στην τελετή απονομής βραβείων της πόλης, θεσμού που έχει καθιερωθεί στην πόλη από το 2015.

Για τη δέκατη χρονιά απονομής βραβείων, αποφασίστηκε να τιμηθούν τρεις κατηγορίες περιπτώσεων που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην πόλη  σε διαφορετικούς τομείς. Το βραβείο για την ανάπτυξη και προώθηση της πόλης Σάμπατς , απονεμήθηκε στην αδελφική πόλη του Αργοστολίου, όπου ο Δήμαρχος κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της πόλης του Σάμπατς και παρέλαβε ως εκπρόσωπος του λαού του Αργοστολίου το κλειδί της πόλης. 

Επιπλέον, ο Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας στην Κεφαλονιά κ. Βίκτωρ Ρουχωτάς ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της πόλης του Σάμπατς για τη συνεισφορά του στην εγκαθίδρυση και στη μακροχρόνια διατήρηση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων μέχρι σήμερα. 

Στην κατηγορία ανάπτυξη των δημοκρατικών αξιών και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας, το βραβείο απονεμήθηκε στον Σέρβο παίκτη επιτραπέζιας αντισφαίρισης και παραολυμπιονίκη  Μιτάρ Παλικούκα, ενώ στην κατηγορία ανάπτυξη των χωριών, της γεωργίας και των τοπικών κοινοτήτων ως μέσα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, το βραβείο απονεμήθηκε  στο αγροτικό κτήμα «Savic» από την Άνω Ρούμσκα.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, βαθιά συγκινημένος,  ευχαρίστησε θερμά την πόλη του Σάμπατς για την ιδιαίτερη αυτή τιμή και εκ μέρους όλου του λαού του Αργοστολίου  δεσμεύτηκε ότι θα προβεί άμεσα σε περαιτέρω ενέργειες, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο του Σάμπατς, ώστε να  ενισχυθεί πολυπλεύρως η ήδη υπάρχουσα αγαστή και μακροχρόνια συνεργασία.

O Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας στην Κεφαλονιά κ. Βίκτωρ Ρουχωτάς υπερτόνισε ότι «είμαστε αδέρφια» τόσο ο λαός του Αργοστολίου με το λαό του Σάμπατς, αλλά και οι Έλληνες με τους Σέρβους και αυτό το αποδεικνύει η όλη πορεία των σχέσεων μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται ότι στην πόλη του Σάμπατς, ένας κεντρικός δρόμος έχει μετονομαστεί «οδός Πόλης Αργοστολίου» και αντίστοιχα στο Αργοστόλι έχει μετονομαστεί ένας δρόμος « οδός Σάμπατς», ως ένδειξη  φιλίας, αδελφοσύνης  και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.

Επιπλέον την ίδια ημέρα η ελληνική αντιπροσωπεία προσκλήθηκε επισήμως στην εορταστική εκδήλωση που οργανώθηκε από το Δήμο Σάμπατς στο θέατρο της πόλης, για να τιμηθεί η επέτειος της 22ης Απριλίου 1867 από την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς και παρακολούθησε συναυλία μουσικής δωματίου από την ορχήστρα Βελιγραδίου. 

Στη συνέχεια το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Αμπράσεβιτς, που έχει πραγματοποιήσει μακρόχρονη σειρά  εμφανίσεων  στο νησί της Κεφαλονιάς,  τίμησε τους Έλληνες προσκεκλημένους με ιδιαίτερη θέρμη και εγκαρδιότητα σε μία πολύ ξεχωριστή και συγκινητική βραδιά για τα τριάντα χρόνια αδελφοποίησης και συνεργασίας.

Β. Επίσκεψη στην Σοκομπάνια (Sokombanja) Σερβίας

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στις 23 Απριλίου 2025,  μετέβη στην αδελφική πόλη Σοκομπάνια, όπου την υποδέχτηκε στην αίθουσα του δημαρχείου,  ο δήμαρχος κος  Μίοντραγκ Νίκολιτς, η πρόεδρος της Βουλής Ντανιέλα Βασίλιεβιτς, η βουλευτής Ολιβέρα Ντένιτς και ο διευθυντής της Οργάνωσης L. του Ειδικού Νοσοκομείου «Σοκομπάνια» Ιβάνα Φιλίποβιτς .

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που για πρώτη φορά επισκέπτεται την πόλη και δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες σύσφιξης και καλλιέργειας των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων.

Ο Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας στην Κεφαλονιά, έκανε μία αναδρομή στην ιστορία της αδελφοποίησης μνημονεύοντας τον αείμνηστο Δρ. Ντράγκαν Ίλιτς, με καταγωγή από τη Σοκομπάνια, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και επικεφαλής της αντιπροσωπείας που έφερε 800 παιδιά από τη Σερβία στην Ελλάδα για φιλοξενία.

Ο επίτιμος Πρόξενος είχε τότε την ευθύνη της φιλοξενίας εκείνων των παιδιών και μαζί οργάνωσαν την αδελφοποίηση των δήμων, που υπογράφτηκε στις 14 Νοεμβρίου 1995 μεταξύ της Σοκομπάνια και της κοινότητας των Μεταξάτων, μετέπειτα Δήμου Λειβαθούς.

 Ο Δήμαρχος της Σοκομπάνια, Μίοντραγκ Νίκολιτς, καλωσόρισε τους Έλληνες και επεσήμανε ότι πλέον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την αναθέρμανση των σχέσεων και μέσω της ονοματοδοσίας ενός δρόμου στη Σοκομπάνια με ελληνικό όνομα δύναται να ξεκινήσει μία νέα εποχή συνεργασίας. Στη συνέχεια αντάλλαξαν συμβολικά δώρα φιλίας και αδελφοσύνης.

Μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από εκπροσώπους του Δήμου της Σοκομπάνια και τον Δήμαρχο, επισκέφτηκε τον εκδρομικό χώρο Λεπτερίγια, την πηγή Βόντομαρ και περπάτησε κατά μήκος του ποταμού για να δει το Σόκογκραντ.

Ο  Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού της Σοκομπάνια κ. Λιουμπίνκο Μιλένκοβιτς,  εξήγησε ότι το όνομα Λεπτέρια προέρχεται από την ελληνική λέξη «ελευθερία» από την περίοδο που  σκλάβοι, μεταξύ των οποίων ήταν Έλληνες, κατέφυγαν έξω από τα τείχη του Σόκογκραντ αναζητώντας στιγμές ξεκούρασης και ελευθερίας και σήμερα ως  προστατευόμενη περιοχή, η Λεπτέρια,  διατηρεί τη μνήμη της ιστορικής σύνδεσης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Γ. Επίσκεψη στο Bόζντοβατς (Vosdovac)  Σερβίας

Στις 24 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπροσωπείας της Κεφαλονιάς με την Δήμαρχο του Βόζντοβατς Μπογιάνα Γιάκσιτς και τους συνεργάτες της.

Η Δήμαρχος κα Γιάκσιτς τόνισε τη σημασία της φιλίας μεταξύ ελληνικού και σερβικού λαού και εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμοιβαία συνεργασία, που ήδη υπάρχει στον τομέα της ανταλλαγής μαθητών, φοιτητών και αθλητικών ομάδων, θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.  Επιπλέον αναφέρθηκε  στη συντονισμένη εργασία της ομάδας της ως προς το σχεδιασμό νέων πρακτικών συνεργασίας με τον αδελφικό ελληνικό λαό.

Μάλιστα,  σε συνεννόηση με τη διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Sumica» κα Ανδριάννα Ρούσιτς, προτάθηκε η οργάνωση  δωρεάν μαθήματος ελληνικής γλώσσας στο Δήμο Βόζντοβατς για τα παιδιά της Σερβίας, το οποίο αποδέχτηκαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση οι εκπρόσωποι της ελληνικής αποστολής.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στο Δήμο Βόζντοβατς, τόνισε ότι στη Σερβία νιώθει όπως στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι στο μέλλον θα προσπαθήσει να έρθει ακόμα πιο κοντά στο σερβικό λαό.

Μετά από φιλική συζήτηση, οι οικοδεσπότες και εκπρόσωποι της ελληνικής αντιπροσωπείας αντάλλαξαν συμβολικά δώρα.

Ο Δήμος Βόζντοβατς αδελφοποιήθηκε με το Δήμο Ληξουρίου στις 27 Οκτωβρίου 1995, με τον οποίο από τότε καλλιεργεί στενές σχέσεις σεβασμού και συνεργασίας. Το έτος 2017, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων ελληνοσερβικής  φιλίας, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία ενός δρόμου στο Ληξούρι σε Βόζντοβατς, ενώ στο Δήμο Βόζντοβατς ονομάστηκαν δύο δρόμοι Ληξούρι και Κεφαλονιά, ως ένδειξη βαθιάς φιλίας και αδελφοσύνης.

Συμπερασματικά, η επίσκεψη στέφτηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς ύστερα από τριάντα χρόνια αδελφοποιήσεων, επιβεβαιώθηκαν για άλλη μία φορά οι στενές και ιδιαίτερες σχέσεις των Κεφαλονιτών με τη Σερβία και εν γένει του ελληνικού με το σερβικό έθνος.

Οι αδελφοποιήσεις Δήμων Κεφαλονιάς και Σερβίας, σηματοδοτούν τη γέφυρα που ενώνει τους δύο λαούς και αποτελούν συνδετικό κρίκο για διατήρηση και ενίσχυση των υπαρχόντων δεσμών μέσω πληθώρας ανταλλαγών σε αθλητικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό, εκκλησιαστικό και οικονομικό επίπεδο.

Αποτελούν δε παράδειγμα προς μίμηση για κάθε αδελφοποίηση δήμων που φιλοδοξεί να έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, ώστε να  μετακυλήσει και στις επόμενες γενιές. 

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Ο Επίτιμος Πρόξενος Σερβίας στην Κεφαλονιά

Βίκτωρ Ρουχωτάς