/

Πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ με το «έτσι θέλω»– Λογαριασμός τρισεκατομμυρίων στους Ευρωπαίους φορολογούμενους

French President Emmanuel Macron and his wife Brigitte greet Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy outside France's iconic Notre Dame Cathedral Saturday, Dec. 7, 2024 in Paris for it's formal reopening. (Teresa Suarez, Pool via AP)

Το συνολικό κόστος της ένταξης θα ξεπεράσει τα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ – δηλαδή 12 φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2025.

Η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάψει φωτιές στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – και όχι μόνο για πολιτικούς λόγους.

Ο στενός συνεργάτης του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, Μπάλαζ Όρμπαν, έριξε… πυρηνική βόμβα στον δημόσιο διάλογο, υποστηρίζοντας πως το συνολικό κόστος της ένταξης θα ξεπεράσει τα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ – δηλαδή 12 φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2025.

Μιλάμε για τεράστια ποσά, που βάζουν ερωτηματικά ακόμα και σε όσους θεωρούν ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία “με κάθε κόστος”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποκατάσταση της χώρας μπορεί να φτάσει τα 500 δισ. δολάρια – ή ακόμη και 1 τρισεκατομμύριο το χρόνο, όπως ισχυρίζονται Ουκρανοί αξιωματούχοι. Και μόνο για να λειτουργεί το ουκρανικό κράτος χρειάζονται 100 δισ. δολάρια ετησίως – και οι ΗΠΑ, όπως είπε, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν προτίθενται να συνεχίσουν την οικονομική στήριξη.

Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι η Ουκρανία θα διεκδικούσε το 25% των γεωργικών κονδυλίων της ΕΕ, καταλαβαίνει κανείς γιατί οι Ούγγροι αγρότες και όχι μόνο, ανησυχούν για το μέλλον τους.

Μπορεί η ένταξη μιας χώρας με “ασταθή κρατική δομή και αβέβαιη οικονομία”, όπως λέει ο Όρμπαν, να γίνει χωρίς να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η Ένωση;

Αυτήν την περίοδο, η Ουγγαρία πραγματοποιεί μια δημόσια διαβούλευση – μέσω ταχυδρομείου – με ένα μόνο ερώτημα: “Υποστηρίζετε την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;”. Η απάντηση είναι “ναι” ή “όχι”, χωρίς να απαιτείται ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής. Η αποστολή των αποτελεσμάτων στις Βρυξέλλες αναμένεται στις 20 Ιουνίου.

Κάποιοι θα πουν πως η Ουγγαρία βάζει φρένο για πολιτικούς λόγους. Άλλοι, πως απλώς θέτει τις δύσκολες ερωτήσεις που πολλοί αποφεύγουν. Όπως και να ‘χει, το ερώτημα παραμένει: πόσο μπορούμε – και θέλουμε – να πληρώσουμε για την Ουκρανία;

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/4/2025 #ODUSSEIA #ODYSSEIA