/

Για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα (ΜΜΝ) Παχυσαρκία, διαβήτης κ.α.ως αποτέλεσμα του ανθυγιεινού τρόπου ζωής

Τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα (ΜΜΝ), επίσης γνωστά ως χρόνια νοσήματα, είναι ασθένειες που δεν μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, οι καρκίνοι και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Τα ΜΜΝ προκύπτουν από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, π.χ. τη χρήση καπνού, την έλλειψη σωματικής άσκησης, τις ανθυγιεινές διατροφές και τη χρήση αλκοόλ, οδηγώντας σε μεταβολικές και φυσιολογικές αλλαγές.

Στις ευρωπαϊκές χώρες, τα ΜΜΝ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την επιβάρυνση που αντιμετωπίζουν τα δημόσια συστήματα υγείας στα κράτη μέλη. Τα αυξανόμενα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με τα ΜΜΝ στην Ευρώπη είναι ανησυχητικά, αλλά παρόλο που είναι διαδεδομένα, τα σύνθετα ζητήματα υγείας που προκαλούν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν βελτιώσουμε τα μέτρα πρόληψης και προωθήσουμε την υγεία.

Η υγιεινή διατροφή είναι ένα βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής μας και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αύξησης των NCDs. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη είναι απαραίτητη για τη συνολική μας υγεία και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Το έργο Preventia στοχεύει στη μείωση της εξάπλωσης των ΜΜΝ σε όλη την ΕΕ, μειώνοντας τις ανισότητες στην υγεία και προωθώντας τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

Μείνετε συντονισμένοι σχετικά με τις επερχόμενες δραστηριότητές μας εδώ

Δραστηριότητες που θα ξεκινήσουν το 2025 από τους εταίρους του έργου: SAFE, LCI, EEKE, CEIP, Promote Ukraine, U.DI.CON

Το 2024, οι εταίροι του έργου της Preventia εστίασαν στην προετοιμασία αρκετών δραστηριοτήτων έργου που θα υλοποιηθούν φέτος.

Το 2025, θα ενισχύσουμε τον αλφαβητισμό στον τομέα της υγείας οργανώνοντας εκπαιδεύσεις σε σχολεία που βρίσκονται σε μειονεκτούσες κοινωνικοοικονομικές περιοχές, ενώ θα πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα αδελφοποίησης για την προώθηση της μάθησης από ομοτίμους μεταξύ γιατρών από διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ.

Επιπλέον, θα διοργανωθούν εργαστήρια με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΜΜΝ και Ουκρανούς επαγγελματίες υγείας, ενώ θα πραγματοποιηθεί η πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για τους μετανάστες σε κέντρα μετανάστευσης στην Ευρώπη με στόχο την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.

Τέλος, θα κυκλοφορήσει  το BiteWatch, μια εφαρμογή για smartphone που στοχεύει να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο ενημερωμένες και πιο υγιεινές επιλογές όταν αγοράζουν προϊόντα διατροφής.

Όλες οι δραστηριότητές μας στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της υγιεινής διατροφής ως βασικό εργαλείο για την πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ενημερώσεις σχετικά με τις επερχόμενες δραστηριότητες του έργου μας!

Ανακαλύψτε τις πιο σχετικές επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις μη μεταδοτικές ασθένειες, τη διατροφή και την υγεία

Lobbying, transparency and trust: power imbalances and the failure to implement Europe’s Beating Cancer Plan, Garde, A., Gokani, N., et al., The Lancet, 19 February, 2025

Παρά την εστίαση της ΕΕ στην πρόληψη των Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων (ΜΜΝ), ο επιπολασμός τους συνεχίζει να αυξάνεται, προκαλώντας σημαντικές επιβαρύνσεις για την υγεία και την οικονομία. Οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Πυλώνα Πρόληψης του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου έχουν σταματήσει, χωρίς να έχει δημοσιευθεί νέα νομοθεσία για την επισήμανση των τροφίμων και του αλκοόλ. Αυτή η στασιμότητα αναδεικνύει ζητήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αναποτελεσματικότητα της αυτορρύθμισης, τονίζοντας την ανάγκη για νομικά δεσμευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση εμπορικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας.

Mediterranean Diet and Quality of Life in Adults: A Systematic Review, Godos, J., Guglielmetti, M., et al., Nutrients, 5 February, 2025

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η υιοθέτηση και τήρηση της μεσογειακής διατροφής βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HRQoL), τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για όσους αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις. Μια συστηματική ανασκόπηση 28 μελετών βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ αυτής της διατροφής και των καλύτερων αποτελεσμάτων HRQoL. Η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, αλλά ενισχύει επίσης τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων.

Overweight and obesity among adolescents: health-conscious behaviours, acceptance, and the health behaviours of their parents,  Lewandowska, A., Rudzki, G., et al., BMC Public Health, 2 February, 2025

Η παχυσαρκία αποτελεί μια παγκόσμια επιδημία, επηρεάζοντας τόσο τις χώρες υψηλού όσο και χαμηλού εισοδήματος, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Η κύρια αιτία είναι η ανισορροπία μεταξύ της πρόσληψης και της δαπάνης θερμίδων, που οδηγεί σε αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας των παιδιών και των εφήβων. Αυτή η μελέτη έχει στόχο να αναλύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία στους νέους και τον αντίκτυπο των συμπεριφορών υγείας των γονέων στην υγεία των παιδιών τους.

Burden of micronutrient deficiency among patients with type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis,  Mangal, D. K., Shaikh, N., et al., BMJ Nutrition Prevention & Health, 29 January, 2025

Οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών είναι ένα σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, ιδιαίτερα στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική. Αυτές οι ανεπάρκειες μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και τις οδούς σηματοδότησης της ινσουλίνης, οδηγώντας δυνητικά στην έναρξη και την πρόοδο του διαβήτη τύπου 2 (T2D). Αυτή η μελέτη είναι μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του φόρτου των πολλαπλών ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών μεταξύ των ασθενών με T2D. Ο στόχος της μελέτης είναι να επιλύσει αντικρουόμενα στοιχεία από προηγούμενες μελέτες που επικεντρώθηκαν κυρίως σε ένα συγκεκριμένο μικροθρεπτικό συστατικό.

New study reveals how a ‘non-industrialized’ style diet can reduce risk of chronic disease, University College Cork, 23 January, 2025

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς μια διατροφή «μη βιομηχανοποιημένου» τύπου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ερευνητές ανέπτυξαν τη διατροφή NiMe™ (Μη βιομηχανοποιημένη αποκατάσταση μικροβιώματος), εμπνευσμένη από παραδοσιακές, μη βιομηχανοποιημένες διατροφικές συνήθειες, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Σε μια ανθρώπινη δοκιμή τριών εβδομάδων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν απώλεια βάρους, μείωση 17% της κακής χοληστερόλης, 6% μείωση του σακχάρου στο αίμα και 14% μείωση των επιπέδων C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, όλα συνδεδεμένα με ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου.

Evaluation of the relationship between nutrition literacy, Mediterranean diet compliance, ecological footprint and sustainable environmental attitudes in adolescents,  Mengi Çelik, Ö., Ekici, E. M., et al., BMC Public Health, 13 January, 2025

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα κορίτσια έχουν υψηλότερο διατροφικό εγγραμματισμό και βιώσιμες περιβαλλοντικές στάσεις σε σύγκριση με τα αγόρια. Υπάρχει σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ του διατροφικού εγγραμματισμού, των βιώσιμων περιβαλλοντικών στάσεων και της τήρησης της μεσογειακής διατροφής. Επιπλέον, ο διατροφικός εγγραμματισμός επηρεάζει τις βιώσιμες περιβαλλοντικές στάσεις και τη συμμόρφωση με τη διατροφή, ενώ οι βιώσιμες περιβαλλοντικές συμπεριφορές συμβάλλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Burdens of type 2 diabetes and cardiovascular disease attributable to sugar-sweetened beverages in 184 countries, Lara-Castor, L., O’Hearn, M., et al., Nature medicine, 6 January, 2025

Μια μελέτη υπολόγισε την παγκόσμια επιβάρυνση του διαβήτη τύπου 2 (T2D) και των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) που αποδίδονται στα αναψυκτικά με ζάχαρη (SSBs) σε 184 χώρες το 1990 και το 2020. Το 2020, τα SSBs συνδέθηκαν με 2,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα T2D παγκοσμίως, με υψηλότερα κρούσματα T2D παγκοσμίως και CV1 στους νεότερους ενήλικες, ενήλικες ανώτερης εκπαίδευσης και κατοίκους πόλεων. Οι υψηλότερες επιβαρύνσεις που αποδίδονται στο SSB ήταν στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την υποσαχάρια Αφρική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικές πολιτικές για τη μείωση των επιπτώσεων στην υγεία.

Gut microbiome signatures of vegan, vegetarian and omnivore diets and associated health outcomes across 21,561 individuals,  Fackelmann, G., Manghi, P., et al., Nature microbiology, 6 January, 2025

Μια μελέτη κοόρτης σε 21.561 άτομα από πέντε πολυεθνικές, διαπίστωσε ότι διαφορετικές διατροφές (παμφάγος, χορτοφάγος, vegan) επηρεάζουν τα μικροβιώματα του εντέρου. Το κόκκινο κρέας επηρέασε αρνητικά τα μικροβιώματα των παμφάγων, ενώ τα μικρόβια που σχετίζονται με τους vegan συνδέθηκαν με καλύτερους δείκτες υγείας. Η κατανόηση αυτών των μικροβίων του εντέρου που σχετίζονται με τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει σε μελλοντικές διατροφικές παρεμβάσεις.

 Ανακαλύψτε τα πιο σχετικά νέα σχετικά με τα μη μεταδοτικά νοσήματα, τη διατροφή και την υγεία

Gut microbes may mediate sugar-sweetened beverage impact on diabetes risk, Nutrition Insight, 4 February, 2025

Οι επιστήμονες έχουν επεκτείνει την κατανόησή τους για τον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στην πέψη και την υγεία. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μεταβάλλει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τους μεταβολίτες του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη. Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε σε ενήλικες Ισπανόφωνους και Λατίνους στις ΗΠΑ, συνδέοντας αυτές τις αλλαγές με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τα επόμενα δέκα χρόνια.

Body-gut bacteria partnerships may unlock cholesterol control and fatty liver treatments, Nutrition Insight, 28 January, 2025

Νέα έρευνα προτείνει πιθανές λύσεις για τη λιπώδη νόσο του ήπατος και την υψηλή χοληστερόλη, αποκαλύπτοντας τη λειτουργία των συνεργασιών βακτηρίων σώματος και εντέρου. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συνεργασίες εξισορροπούν πολύπλοκες χημικές ουσίες που ρυθμίζουν τα χολικά οξέα για την πέψη, τον έλεγχο της χοληστερόλης και τον μεταβολισμό του λίπους.

Fiber-rich foods boost good bacteria and reduce infection risks, study shows, Nutrition Insight, 16 January, 2025Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge διαπίστωσε ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες προάγει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας τα επιβλαβή παθογόνα όπως το E. coli και η Klebsiella. Οι ερευνητές εντόπισαν 135 είδη μικροβίων του εντέρου που προστατεύουν από μόλυνση και χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν δείγματα κοπράνων από 12.238 άτομα σε 45 χώρες. Προτείνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων και να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας.

Experts Propose New Criteria for Diagnosing Obesity, Health Policy Watch, 15 January, 2025

Η Επιτροπή για την Κλινική Παχυσαρκία συνιστά ότι η διάγνωση της παχυσαρκίας πρέπει να υπερβαίνει το ΔΜΣ και να περιλαμβάνει την περίμετρο της μέσης και τα σωματικά συμπτώματα. Προτείνουν έναν λεπτομερή ορισμό της «κλινικής παχυσαρκίας» ως ασθένειας και εισάγουν την «προκλινική παχυσαρκία», η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία αλλά δεν αποτελεί συνεχιζόμενη ασθένεια.

What we eat affects our health—and can alter how our genes function, Medical X Press, 9 January, 2025

Μια μελέτη του Stanford Medicine διαπίστωσε ότι η πέψη των ινών παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που επηρεάζουν άμεσα την έκφραση των γονιδίων, με ορισμένες αλλαγές να έχουν αντικαρκινική δράση. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά για την πιθανή πρόληψη του καρκίνου.

Mediterranean diet linked to improved memory via gut bacteria changes, Medical X Press, 5 January, 2025

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Gut Microbes Reports από ερευνητές του Πανεπιστημίου Tulane διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή οδηγεί σε διαφορετικά πρότυπα βακτηρίων του εντέρου σε σύγκριση με μια τυπική δυτική δίαιτα, και συσχετίζεται με καλύτερη μνήμη και γνωστική απόδοση. Η επικεφαλής συγγραφέας Rebecca Solch-Ottaiano, Ph.D., σημείωσε ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία αναδιαμορφώνοντας το μικροβίωμα του εντέρου. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι αρουραίοι σε μεσογειακή διατροφή είχαν ευεργετικές αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου και βελτιώθηκαν οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης και μάθησης.

Mάθετε τις πιο πρόσφατες θέσεις, τις προόδους και τις ρυθμιστικές εξελίξεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή και την πρόληψη των ΜΜΝ

Vision for Agriculture and Food, European Commission, 19 February, 2025

Η Επιτροπή παρουσιάζει το όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τον διάλογο σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας εντός της ΕΕ και παγκοσμίως. Το έγγραφο υπογραμμίζει τη σημασία της ποικιλόμορφης και ισορροπημένης διατροφής για την ευεξία και την υγεία, τονίζοντας την ανάγκη παρακολούθησης των επιπτώσεων της διαφήμισης τροφίμων, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά.

Welcoming Commissioner Olivér Várhelyi, European Commission, 16 January, 2025

Το νέο έτος ξεκινά με τον νέο Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Ζώων στην υπηρεσία. Σε αυτήν την πρώτη έκδοση για το 2025, ο Επίτροπος Olivér Várhelyi περιγράφει τις προτεραιότητές του για τα επόμενα πέντε χρόνια.

The European Commission and UNICEF announce a new partnership to improve health outcomes for children, European Commission & UNICEF, 8 January, 2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η UNICEF έχουν ξεκινήσει μια τριετή συνεργασία για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών στα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να αντιμετωπίσει τα κενά παροχής υπηρεσιών για ευάλωτες ομάδες και να καταπολεμήσει ζητήματα όπως τα στάσιμα ποσοστά εμβολιασμού, η αύξηση των συνθηκών ψυχικής υγείας, η παχυσαρκία και η αυξημένη κατανάλωση ατμίσματος και αλκοόλ μεταξύ των παιδιών σε 29 ευρωπαϊκές χώρες

Προσεχείς εκδηλώσεις για τα ΜΜΝ, την πρόληψη και την υγιεινή διατροφή

EP Policy Event: Health Equity for Marginalised Voices: EU’s Path Forward, 5 Μαρτίου, 2025, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Nutrition For Growth Paris 2025, 27-28 Μαρτίου, 2025, Παρίσι, Γαλλία

European Congress on Obesity Weight Management, 10-11 Απρλίου, 2025, Βαρκελώνη, Ισπανία

32nd European Congress on Obesity, 11-14 Μαΐου, 2025, Μάλαγα, Ισπανία

Digital Health World Congress 2025, 29-30 Μαΐου, 2025, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Jean Monnet Summer School on EU and Global Health, 3-6 Ιουνίου, 2025, Fisciano SA, Ιταλία

European Health Management Conference 2025 | Taking action to improve health for all, 4-6 Ιουνίου, 2025, Rennes, Γαλλία

Europe’s #1 healthcare innovation event, 16-19 Ιουνίου, 2025, Άμστερνταμ, Ολλανδία

23rd International Congress of Nutrition of IUNS, 24-29 Αυγούστου, 2025, Παρίσι, Γαλλία

Preventia (“NCDs prevention and health promotion through training, networking and awareness-raising across the EU”)  has received funding from the European Union’s EU4Health programme implemented by HaDEA under Grant Agreement No 101128898.

Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or HaDEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10/3/2025 #ODUSSEIA #ODYSSEIA