Ένας από τους μόνιμους και σταθερούς στόχους της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης – που θα έπρεπε να είναι από τους κύριους στόχους της Ελληνικής Πολιτείας για κάθε Δημόσια Βιβλιοθήκη – είναι και παραμένει η ψηφιοποίηση σημαντικών παλαίτυπων ή σπάνιων εκδόσεων αλλά και του πολύτιμου αρχειακού και εκθεσιακού υλικού της. Έτσι, από τη μια προστατεύεται το υλικό αυτό (βιβλιακό και αρχειακό) από την ανθρώπινη χρήση και από την άλλη μέσω της ανάρτησής του γίνεται κτήμα κάθε ενδιαφερόμενου.
Στην αμέσως προηγούμενη περίοδο αξιοποιήσαμε Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – τα οποία τώρα έχουν κοπεί, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί με κάτι άλλο – καθώς και Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα αλλά και ιδιωτικές χορηγίες και κατορθώσαμε να ψηφιοποιήσουμε σπουδαίο βιβλιακό, αρχειακό και εκθεσιακό υλικό της Βιβλιοθήκης μας.
► Ήδη είναι αναρτημένο και στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου από το 2023 το ψηφιοποιημένο Αρχείο του Κεφαλονίτη δημοσιογράφου Παναγή Στ. Πατρίκιου (1911-2007), το οποίο αγόρασε η Βιβλιοθήκη μας. Περιέχει περισσότερα από 2.100 τοπικού ενδιαφέροντος σπάνιες βιβλιογραφικές εκδόσεις, τοπικές εφημερίδες και περιοδικά, φυλλάδια, δίφυλλα, μονόφυλλα, προκηρύξεις, προσωπικά τεκμήρια, φωτογραφίες και καρτ ποστάλ, που ξεκινούν από το 18ο και φτάνουν έως τον 20ό αιώνα. Δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που το επισκέπτονται και το αξιοποιούν στις μελέτες τους. Μπορείτε να το αναζητήσετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση https://liksouri.reasonablegraph.org/archive/search
► Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση και άλλου αρχειακού, βιβλιακού και εκθεσιακού υλικού.
● Ήδη έχει αναρτηθεί ένας κατάλογος 100 εκθεμάτων της Μουσειακής Συλλογής της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (πορτρέτα μελών της Οικογένειας Τυπάλδου Ιακωβάτου, πορτρέτα Ελλήνων Διαφωτιστών, εκκλησιαστικές εικόνες, άμφια, ποιμαντορικές ράβδοι, χαρακτικά κ.λπ.), τα οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να θαυμάσει και να μελετήσει διαδικτυακά.
● Έχει, επίσης, αναρτηθεί ψηφιοποιημένο το Αρχείο της Οικογένειας Τυπάλδου Ιακωβάτου, το Αρχείο του Ληξουριώτη φιλόλογου και συγγραφέα Ευάγγελου Τσιμαράτου (1874-1954), το οποίο έφτασε στη Βιβλιοθήκη μας μέσω Πέτρου Πετράτου από την κόρη του Τσιμαράτου Ουρανία Μαντά, και το Αρχείο της Οικογένειας Τουλ – όσο κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε. Υπολείπεται η ανάρτηση δέκα ψηφιοποιημένων βιβλίων, παλαιότερων εκδόσεων, σχετικών με την Κεφαλονιά και η σειρά των περιοδικών εκδόσεων «Κεφαλληνιακά Χρονικά» και «Κυμοθόη».
Όλο το παραπάνω ψηφιοποιημένο αρχειακό και εκθεσιακό υλικό μπορείτε να αναζητήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://museum.codingplus.gr/iakovateioslibrary/pawtucket/index.php/Browse/collections Υπάρχει η δυνατότητα για κατέβασμα του Αρχείου πατώντας το κουμπί download που βρίσκεται κάτω από το κάθε τεκμήριο.
► Αυτές τις μέρες ολοκληρώσαμε και πριν από δυο ημέρες αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας ψηφιοποιημένη την τοπική εφημερίδα «Αλλαγή Κεφαλονιάς και Ιθάκης», τα φύλλα της οποίας δώρισε στη Βιβλιοθήκη μας ο τ. Δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες, τον οποίο ευχαριστούμε και από τη θέση αυτή, και ψηφιοποιήσαμε με δικά μας μέσα. – Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο της Βιβλιοθήκης μας βιβλιοθηκονόμο Γεώργιο Ρουκά γι’ αυτήν την προσφορά του. Μπορείτε να αναζητήσετε την «Αλλαγή» στον σύνδεσμο https://liksouri.reasonablegraph.org/archive/item/11236
Επειδή μας ενδιαφέρει ο τοπικός τύπος καλούμε τους συμπολίτες, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν ολοκληρωμένες σειρές τοπικών εφημερίδων – ή ένα μεγάλο τουλάχιστο μέρος τους – να επικοινωνήσουν μαζί μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε την ψηφιοποίηση τοπικών εφημερίδων.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/2/2025 #ODUSSEIA #ODYSSEIA