/

ΕΚΠΑ: Κίνδυνοι κατολίσθησης από τους σεισμούς στην Σαντορίνη – Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και η ομάδα του παρακολουθούν τα συνοδά φαινόμενα

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επισημαίνει τους κινδύνους κατολίσθησης από την σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη και την γύρω περιοχή. Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων διεξάγει συστηματική έρευνα στο ανάγλυφο του νησιού, με στόχο τον εντοπισμό περιοχών αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και η ομάδα του παρακολουθούν από την αρχή την εξελισσόμενη σεισμική ακολουθία και τα συνοδά της φαινόμενα. Μαζί με τις καθηγήτριες Νίκη Ευελπίδου και Ασημίνα Αντωναράκου έκανανα επιτόπιες έρευνες στην ύπαιθρο, αξιολογώντας τον κατολισθητικό κίνδυνο και τα μοντέλα πρόβλεψης.

Οι πολυάριθμες δονήσεις που έχουν καταγραφεί έως σήμερα έχουν προκαλέσει αποσταθεροποίηση των πρανών σε αρκετές περιοχές. Ο κίνδυνος αποδίδεται στις έντονες μορφολογικές κλίσεις, την σύσταση των πετρωμάτων και τις εναλλαγές υλικών με διαφορετική αντοχή στην διάβρωση. Επιπλέον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν περαιτέρω τις ευάλωτες περιοχές.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι περιοχές με διαφορική διάβρωση, όπου τα λιγότερο ανθεκτικά πετρώματα αποσαθρώνονται, αφήνοντας εκτεθειμένα τα ανθεκτικότερα στρώματα, τα οποία καταρρέουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ηφαιστειακές λάβες, που συχνά χάνουν την υποστήριξή τους από το υποκείμενο πέτρωμα οδηγώντας σε καταρρεύσεις.

Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη εντοπίσει συγκεκριμένες περιοχές αυξημένου κινδύνου και έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες επισκέψεις για την καταγραφή και αποτύπωσή τους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αποσταθεροποίηση των πρανών μπορεί να οδηγήσει σε κατολισθήσεις ακόμη και μετά την παύση της σεισμικής δραστηριότητας. Μια έντονη βροχόπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης επιταχύνοντας τις διεργασίες αστοχίας.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/2/2025 #ODUSSEIA #ODYSSEIA