/

«Ωρολογιακή βόμβα» οι αντικειμενικές αξίες

Ποιες παγίδες κρύβουν η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τον αυτόματο προσδιορισμό τους και το σχέδιο για τα κλειστά ακίνητα των τραπεζών

Με το νέο έτος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τον αυτόματο προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Η απεικόνιση των αξιών θα γίνεται μάλιστα με τη συνδρομή και δορυφορικών δεδομένων.

Ωστόσο, η επόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από «εκρηκτική», καθώς έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την τελευταία αναθεώρησή τους, οδηγώντας τις αξίες τότε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εκτοτε έχουν αυξηθεί δραματικά, κατά σχεδόν 50%.

Η κυβέρνηση κινδυνεύει να πέσει στην «παγίδα» που η ίδια έχει στήσει, καθώς η έκρηξη των αντικειμενικών αξιών τα προηγούμενα χρόνια, σε σημεία που δεν άντεχε η αγορά, οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών αγοράς. Οι περισσότερες αγοραπωλησίες άλλωστε γίνονται από ξένους, με αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να «φουσκώνουν» από επενδύσεις μέσω ακινήτων.

Με τις τιμές να είναι πλέον στα ύψη, οι νέες αντικειμενικές που αναμένεται να ανακοινώσει τους προσεχείς μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να αποδεχθούν τις τρέχουσες εμπορικές αξίες είτε να βρεθεί τρόπος… καθίζησης, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η μέση ελληνική οικογένεια αδυνατεί να αγοράσει ένα αξιοπρεπές σπίτι σε τιμές που μπορεί να «σηκώσει» ο προϋπολογισμός της.

Για να κρύψει κάτω από το χαλί τον νέο «πονοκέφαλο», το οικονομικό επιτελείο σκέφτηκε να πιέσει τις τράπεζες και τους servicers να ρίξουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους (μέσω διπλασιασμού του ΕΝΦΙΑ στα οικιστικά τους ακίνητα) προκειμένου είτε να τα πουλήσουν είτε να τα ενοικιάσουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα της χώρας σε επίπεδο τιμών αγοράς και σε επίπεδο ενοικίων.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση το οικονομικό επιτελείο κινδυνεύει να πέσει σε μια δεύτερη παγίδα: Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τις τιμές με τις οποίες θα βγουν αυτά τα σπίτια στην αγορά. Δηλαδή, μια τράπεζα που έχει αποκτήσει ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας από πλειστηριασμό μπορεί να το πουλήσει σε όποια τιμή θέλει, καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να την περιορίζει, ενώ μεγαλύτερο «πάρτι» μπορεί να γίνει με τα μισθώματα που θα μπορούν να ζητούν οι τράπεζες από τους υποψήφιους ενοικιαστές αυτών των ακινήτων.

Πέραν του προφανούς προβλήματος, δημιουργείται και ένα δεύτερο: Οι αγοραπωλησίες καθορίζουν εν πολλοίς και τις αντικειμενικές τιμές μιας περιοχής. Ηδη, αν ανατρέξει κανείς στις αγγελίες πώλησης κατοικιών έχοντας ως κριτήριο ένα διαμέρισμα 1ου ορόφου 80 τετραγωνικών, που είναι και η βάση υπολογισμού των αντικειμενικών, θα διαπιστώσει πως εκεί που οι τιμές ζώνης κινούνται στα 2.000 ευρώ/τ.μ. οι τιμές που ζητούνται ξεπερνούν ακόμα και τα 3.000 ευρώ/τ.μ.

Πώς θα λειτουργήσει η ψηφιακή εποπτεία με το δορυφορικό «σκανάρισμα»

Στον πρόσφατο φορολογικό νόμο εντάχθηκε η διάταξη που προβλέπει τη θεσμοθέτηση και τον εμπλουτισμό της ψηφιακής πλατφόρμας – γεωπύλης που αποκαλείται «valuemaps.gov.gr – Αντικειμενικός προσδιορισμός αξιών ακινήτων σε χάρτη», που αποτελεί το ψηφιακό μητρώο απεικόνισης του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων (ΑΠΑΑ). Σύμφωνα με τον νόμο, η ψηφιακή πλατφόρμα προσφέρει πρώτη φορά τη δυνατότητα αφενός ψηφιακής εποπτείας του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων επί διαδραστικού χάρτη και αφετέρου υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

Η πλατφόρμα θα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων που αποτελούν δυνητικά πηγές γεωχωρικών δεδομένων, όπως η ΑΑΔΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος, η e-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, η ΕΛ.ΣΤΑΤ., το Κτηματολόγιο και οι δήμοι. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η άντληση πληροφοριών αναφορικά με τις τιμές εκκίνησης, τους συντελεστές αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, των χαρτών, των πινάκων τιμών και του τρόπου υπολογισμού της αξίας ακινήτων. Στην πλατφόρμα θα παρουσιάζονται όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τις ζώνες αυτές και θα παρέχεται λειτουργία υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Μέσα από τις δορυφορικές εικόνες θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πλοηγείται και να εντοπίζει το ακίνητο, να αντλεί πληροφορίες για το εμβαδόν, τον όροφο, την παλαιότητα και την αντικειμενική αξία. Η αναζήτηση της τιμής ζώνης των ακινήτων θα γίνεται πλέον πολύ απλά, διευκολύνοντας έτσι τον προγραμματισμό όσων επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες, δωρεές ή γονικές παροχές.

Στην πλήρη ανάπτυξή του το νέο σύστημα θα αντλεί στοιχεία αυτόματα από διάφορες πηγές για τις μεταβολές των τιμών των ακινήτων και συγκεκριμένα από:

    Φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ.

    Τις πολεοδομίες.

    Το Κτηματολόγιο.

    Τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τη διεξαγωγή τοπικών εκτιμήσεων και άντληση σχετικών πληροφοριών.

    Την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ήδη συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τα στοιχεία των τραπεζών για την αξία των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, που γίνονται μέσω αυτών, με τη λήψη δανείων. Κάθε τράπεζα εκτιμά η ίδια την αξία των ακινήτων που δανειοδοτεί.

    Τους συμβολαιογράφους.

    Την πορεία των ενοικίων, οι αυξομειώσεις των οποίων αποτελούν μία από τις ενδείξεις των τιμών αγοράς των ακινήτων.

    Την εξέλιξη των τιμών αγοράς των ακινήτων από τις ιδιωτικές εταιρίες real estate.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/12/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA