/

Για ποια ισχυρή οικονομία μιλάτε; Στίγκλιτς & Σάλλας καταρρίπτουν το παραμύθι της ισχυρής οικονομίας

Ο νομπελίστας οικονομολόγος τόνισε ότι η σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα μας ουσιαστικά προκάλεσε την πολύ αργή ανάκαμψή της – Φαρμακερά βέλη του πρώην προέδρου της Πειραιώς, σε παρουσίαση βιβλίου, για πρόταση από το 2018, όταν ολοκληρώθηκαν τα Μνημόνια, που οδηγούσε σε 4ο Μνημόνιο και ευτυχώς δεν υιοθετήθηκε

Στίγκλιτς: H τρόικα ρήμαξε την Ελλάδα

Τα πράγματα με το όνομά τους είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews, τονίζοντας ότι η τρόικα προκάλεσε πολύ αργή ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς επέβαλε στη χώρα σκληρή λιτότητα.

Ο νομπελίστας δήλωσε απογοητευμένος από το γεγονός ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα και που υπήρχε η ελπίδα ότι θα προέκυπταν μετά την κρίση του ευρώ δεν έχουν σημειωθεί. Και θεωρώ ότι αυτό είναι θεμελιώδες ελάττωμα της τρόικας και της συμφωνίας που έγινε το 2015. Ουσιαστικά έφταιγε η λιτότητα που επιβλήθηκε».

Κάνοντας τον απολογισμό της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα και τη μνημονιακή κληρονομιά, σημείωσε πως «η διαρθρωτική προσαρμογή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα οδήγησε σε μια πάρα πολύ αργή ανάκαμψη της χώρας, με την κατώτερη και τη μεσαία τάξη να μην έχουν ανακάμψει ακόμα».

Ο κ. Στίγκλιτς αναφέρθηκε στις σαρωτικές αλλαγές που επήλθαν στη χώρα μετά την οικονομική κρίση, με τους περισσότερους πόρους της να έχουν περάσει στα χέρια ξένων και ολιγαρχών. «Αν οι περισσότεροι πόροι της Ελλάδας ανήκουν σε ξένους ή στους πλούσιους ή σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, δεν είναι καλό για τον ελληνικό λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι μια οικονομία του 21ου αιώνα πρέπει να βασίζεται στη γνώση, σε δυνατή εκπαίδευση, σε καλό τομέα υγείας, που παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια οικονομία της καινοτομίας. «Αυτά ρημάχτηκαν από την τρόικα και πρέπει να αποκατασταθούν, για να αποκτήσει η Ελλάδα την ευημερία που της αξίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως θα πρέπει να αξιολογηθεί από την αρχή η οικονομική στρατηγική και στόχευση της χώρας. «Αν η οικονομία γίνει πιο εξαρτώμενη από τον τουρισμό και είναι λιγότερο διαφοροποιημένη, δεν είναι καλό για την Ελλάδα. Χρειάζεται, λοιπόν, μια σαφής και αντικειμενική αξιολόγηση του τι πραγματικά έχει συμβεί στην Ελλάδα μετά την κρίση του ευρώ».

Ο γνωστός νομπελίστας σημείωσε παράλληλα πως το πρώτο βήμα είναι η αξιολόγηση της καταστροφής που προκλήθηκε από την τρόικα ως επακόλουθο της κρίσης του ευρώ, καθώς και ένα σαφές όραμα για το τι εστί μια οικονομία του 21ου αιώνα και ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή και το πώς αυτή θα επηρεάσει τη χώρα. «Αυτά πρέπει να καθορίσουν την κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας από εδώ και εμπρός. Αυτές είναι οι σημερινές προσπάθειες και μελλοντικές φιλοδοξίες» κατέληξε.

Κεραυνοί Σάλλα κατά Στουρνάρα

Αλήθειες και ξεκάθαρες κουβέντες για την πορεία της χώρας και τα λάθη που έχουν οδηγήσει σε τέλμα την ελληνική οικονομία περιείχαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, σε ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου. Οπως τόνισε, «η Ελλάδα υστερεί ακόμη και από χώρες που μέχρι το 1989 ανήκαν στο Ανατολικό Μπλοκ», ενώ μίλησε για «τεράστιο υπαρξιακό αναπτυξιακό θέμα».

Ο κ. Σάλλας υπήρξε χείμαρρος στην ομιλία του, επικρίνοντας όσα έχουν συμβεί στη χώρα, καθώς παραμένει ουραγός στην Ευρώπη, με ανεπάρκειες τόσο στην αντιμετώπιση απλών καθημερινών θεμάτων όσο και σε καθοριστικά για την πορεία του τόπου ζητήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Δεν είναι τυχαίο, π.χ., ότι οδηγηθήκαμε σε χρεοκοπία από πολιτική γαλαντομία -για να το πω κομψά- και ευκαιριακή δημοσιονομική πολιτική επί σειρά ετών. Θυμάμαι ότι ακόμα και όταν είχαμε φθάσει στα όρια της καταστροφής και υπήρχαν προτάσεις για την αποφυγή της χρεοκοπίας και των Μνημονίων, υπήρξε αδυναμία μελέτης προτάσεων για περιορισμό του χρέους» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επεσήμανε πως από το 2008 έως το 2022 οι Ελληνες έχασαν αθροιστικά περίπου 600 δισ. ευρώ, εξαιτίας της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής δεκαετιών, βοηθούντος τελευταία και του Covid.

«Είναι σαν να πέρασε οδοστρωτήρας τη χώρα. Αφήσαμε τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους χωρίς σχέδιο και στόχο. Προτιμήσαμε τις χωματερές από την εκβιομηχάνιση του αγροτικού τομέα. Αφήνουμε τις βιομηχανίες εγκαταλελειμμένες στη διεθνή λαίλαπα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Δύσης. Αφήνουμε τον τουρισμό σε χαοτική και αντιαναπτυξιακή πορεία, χωρίς να σχεδιάζουμε πώς θα μπορούσαμε να πολλαπλασιάσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη του. Πρώτος κλάδος της χώρας σε τζίρο, υπερδιπλάσιος και των σούπερ μάρκετ, τα τυχερά παιχνίδια», ανέφερε.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας

Βέλη

Τα βέλη του στράφηκαν και κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς, όπως είπε, από το 2018, όταν ολοκληρώθηκαν τα Μνημόνια, υπήρξε πρόταση που οδηγούσε σε 4ο Μνημόνιο και ευτυχώς δεν υιοθετήθηκε. Δεν παρέλειψε να μιλήσει ανοιχτά και για το ξεπούλημα της χώρας τα τελευταία χρόνια. «Δεν είναι τυχαίο ότι για να επιβιώσουν στρατηγικοί τομείς της οικονομίας περνούν σταδιακά ή θα περάσουν σύντομα στον ξένο έλεγχο, όπως τράπεζες, τουρισμός, ενέργεια, υγεία, τυχερά παιχνίδια κ.λπ., πωλούνται ή παραχωρούνται σε αλλοδαπά επενδυτικά σχήματα».

Παράλληλα, στηλίτευσε και την επιλογή της χώρα να στηριχθεί σχεδόν αποκλειστικά στον τομέα του τουρισμού, από τον οποίο προσδοκά κάθε χρόνο έσοδα για να χρηματοδοτήσουν τον Προϋπολογισμό, αλλά και να καθορίζουν εν πολλοίς την άσκηση της φορολογικής πολιτικής.

«Χωρίς να υποτιμώ τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, κανείς δεν περίμενε ότι από μόνο του το μοντέλο “ξαπλώστρες της Μυκόνου”, “ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης” και “εταιρίες στοιχημάτων” θα δημιουργούσε και θα αναβάθμιζε την ανταγωνιστικότητα της χώρας με την ένταξη στο ευρώ. Αποδιαρθρώθηκε το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών και κατέρρευσε η χώρα» ξεκαθάρισε ο κ. Σάλλας.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 19/10/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA