Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων εκτός Ελλάδας, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 1,2 εκατ. και 3 εκατ. ατόμων ελληνικής καταγωγής.
Τα 3 κύματα που οδήγησαν τους Έλληνες στις ΗΠΑ
Ιστορικά, οι έλληνες μετανάστες έφτασαν στις ΗΠΑ κυρίως σε τρία κύματα:
Στις αρχές της δεκαετίας του 1900
Στον Ψυχρό Πόλεμο (το μεγαλύτερο κύμα)
Στην κρίση της περασμένης δεκαετίας
Πιο αναλυτικά, όπως μεταδίδει ο «Εθνικός Κήρυκας», το πρώτο κύμα μαζικής ελληνικής μετανάστευσης, που συνέπεσε με την πρώτη φάση της αμερικανικής εκβιομηχάνισης, είδε τους Έλληνες να φτάνουν κυρίως ως πηγή φτηνού εργατικού δυναμικού, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ελληνικές διασπορές. Αυτό σήμαινε ότι αντιμετώπιζαν σκληρές συνθήκες εργασίας και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού από ορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης. Παρά τις δυσκολίες αυτές, οι έλληνες εργάτες συμμετείχαν ενεργά σε εργατικά και πολιτικά κινήματα που υποστήριζαν την κοινωνική δικαιοσύνη για όλους τους μετανάστες.
Το δεύτερο κύμα ελληνικής μετανάστευσης σημειώθηκε μεταξύ 1965 και 1980, με την ώθηση της κατάργησης των εθνοτικών ποσοστώσεων από τον νόμο Hart-Heller. Αν και οι αριθμοί δεν έφτασαν την προηγούμενη κορύφωση, περίπου 200.000 Έλληνες εισήλθαν στις ΗΠΑ, εγκατασταθέντες κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το τρίτο κύμα εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Οδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη οικονομικών επιλογών εντός της ίδιας της Ελλάδας και όχι κυρίως από τα κίνητρα των ευκαιριών στη Νέα Υόρκη. Η ελληνική οικονομική κρίση, η οποία ξεκίνησε το 2009, είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Η οικονομική αναταραχή είχε ως αποτέλεσμα μια αξιοσημείωτη αύξηση της ελληνικής μετανάστευσης στη Νέα Υόρκη, ιδιαίτερα συγκεντρωμένη στον καθιερωμένο ελληνικό θύλακα της Αστόριας, στο Κουίνς.
Παρά τις αναποδιές, οι ελληνοαμερικανικές κοινότητες άνθισαν σε διάφορες πόλεις και περιοχές και είναι διάσπαρτες σε όλες τις ΗΠΑ. Μέρη όπως η Αστόρια στη Νέα Υόρκη, το Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα και η Greek Town στο Σικάγο είναι μερικά μόνο παραδείγματα αυτών των ακμαζόντων θυλάκων. Αυτές είναι επίσης μερικές από τις πόλεις με τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό στην Αμερική.
Οι Ελληνοαμερικανοί άφησαν το στίγμα τους σε διάφορους τομείς μετά τη μετανάστευση. Ανάμεσα στους διάσημους Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής είναι αξιόλογοι ηθοποιοί όπως η Τζένιφερ Ανιστον, ο Ζακ Γαλιφιανάκης και ο Τζον Στάμος. Επιπλέον, Ελληνοαμερικανοί αθλητές, όπως ο Πιτ Σάμπρας, ο Νίκος Γκάλης, ο Κώστας Κουφός, ο Κερ Ράμπις, ο Νίκος Κουτουβίδης, ο Φρανκ Κλόπας και η Danielle Fotopoulos, έχουν κοσμήσει διάφορα αθλήματα.
Ελληνική επιρροή στη ναυτιλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ
Εκτός από τις διάσημες προσωπικότητες, υπάρχουν και αξιόλογες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η Ελλάδα διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Στις ΗΠΑ, η ναυτιλιακή βιομηχανία συνεισέφερε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία τους το 2021, με ένα εκτιμώμενο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια να προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από πλοία ελληνικών συμφερόντων. Ως εκ τούτου, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι 27 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια, έλαβαν αναγνώριση στο πρώτο ετήσιο Ελληνοαμερικανικό Ναυτιλιακό Γκαλά.
Επί του παρόντος, οι Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 59% της χωρητικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημαντικό μέρος του ελληνόκτητου στόλου υποστηρίζει τις εμπορικές δραστηριότητες των ΗΠΑ. Ορισμένες από τις αξιοσημείωτες εταιρείες που υποστηρίζουν τον κλάδο περιλαμβάνουν την EuroDry Ltd. (NASDAQ:EDRY), η Seanergy Maritime Holdings Corp. (NASDAQ:SHIP) και η Danaos Corporation (NYSE:DAC). Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η τιμή της μετοχής της Danaos Corporation (NYSE:DAC) έχει κερδίσει 42% σε αξία. Εν τω μεταξύ, η EuroDry Ltd. (NASDAQ:EDRY) και η Seanergy Maritime Holdings Corp. (NASDAQ:SHIP) έχουν κερδίσει πάνω από 29% και 108%, αντίστοιχα, κατά το τελευταίο έτος. Περισσότερες από δώδεκα ναυτιλιακές εταιρείες με ελληνικές διασυνδέσεις είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), διαθέτοντας συλλογική κεφαλαιοποίηση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Seanergy Maritime Holdings Corp. (NASDAQ:SHIP) μοιράστηκε μια οικονομική ενημέρωση στην κλήση για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2023:
Ολοκληρώσαμε το τέταρτο τρίμηνο του 2023 με καθαρά κέρδη ύψους περίπου 10,8 εκατ. δολαρίων, τα οποία συγκρίνονται πολύ ευνοϊκά με τα καθαρά κέρδη ύψους 0,5 εκατ. δολαρίων που αναφέρθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Μετά από ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο του 2023, η αγορά Capesize διανύει επί του παρόντος το καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2011. Αυτό είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων εμπορικών ροών πρώτων υλών, της περιορισμένης αύξησης του στόλου κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και των διαταραχών σε βασικούς τομείς. Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας για να ανταμείψει τους μετόχους μας, το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποφάσισε τη διανομή συνολικού μερίσματος σε μετρητά ύψους 0,10 δολαρίων ανά μετοχή, το οποίο αποτελείται από ένα ειδικό μέρισμα ύψους 0,075 δολαρίων επιπλέον του τακτικού μερίσματος ύψους 0,025 δολαρίων για το τρίμηνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν δείκτη διανομής μερίσματος που υπερβαίνει το 100% για το σύνολο της περιόδου του 2023. Με αυτό το πλαίσιο κατά νου, ας ρίξουμε μια ματιά στη λίστα μας με τον ελληνικό πληθυσμό στις ΗΠΑ ανά πολιτεία.
Οι 20 πιο «ελληνικές» πολιτείες των ΗΠΑ
Ο κατάλογος των 20 πιο «ελληνικών» πολιτειών των ΗΠΑ βασίζεται σε στοιχεία που προέρχονται από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.
Η κατάταξη είναι σε αύξουσα σειρά με βάση το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού σε κάθε πολιτεία το 2022. Επιπλέον, παρέχεται επίσης ο συνολικός ελληνοαμερικανικός πληθυσμός για κάθε πολιτεία για να προσφέρει εικόνα του μεγέθους της κοινότητας.
20. Ορεγκον
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,34%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 13,308
Το Όρεγκον βρίσκεται στην περιοχή του βορειοδυτικού Ειρηνικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ελληνες άρχισαν να φθάνουν στο Πόρτλαντ του Όρεγκον στις αρχές της δεκαετίας του 1900, προσελκύονται από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις βιομηχανίες του βορειοδυτικού Ειρηνικού. Ίδρυσαν τον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Πόρτλαντ το 1910.
19. Κολοράντο
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,34%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 20.217
Το Κολοράντο, που βρίσκεται στην περιοχή Mountain West των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε τους πρώτους έλληνες κατοίκους που καταγράφηκαν στην απογραφή των ΗΠΑ το 1870. Με την πάροδο των ετών, η ελληνική κοινότητα επεκτάθηκε, με 24 άτομα να αποτελούν την αποικία μέχρι το 1890. Το 1910, αναφέρθηκε ότι 240 Έλληνες ζούσαν στο Ντένβερ του Κολοράντο. Σήμερα, ο ελληνικός πληθυσμός έχει ανέλθει σε 20.217 άτομα, με το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού να ανέρχεται στο 0,34%.
18. Νεβάδα
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,35%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 11,236
Η Νεβάδα είναι μια πολιτεία χωρίς στεριά στη δυτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πολιτεία έχει ελληνικό πληθυσμό 11.236 ατόμων. Η ελληνική κοινότητα στη Νεβάδα είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, οι οποίοι ήρθαν να εγκατασταθούν στη Νεβάδα κυρίως λόγω της παρουσίας της ορθόδοξης εκκλησίας στην πολιτεία. Το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού στη Νεβάδα ανέρχεται στο 0,35%.
17. Βιρτζίνια
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,36%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 31,802
Η Βιρτζίνια, που βρίσκεται μεταξύ της νοτιοανατολικής και της μεσοατλαντικής περιοχής, έχει σημαντική ιστορία ελληνικής μετανάστευσης, ιδίως στην πρωτεύουσά της, το Ρίτσμοντ. Δύο αξιοσημείωτα κύματα ελληνικής μετανάστευσης σημειώθηκαν στο Ρίτσμοντ. Το πρώτο κύμα, από τη δεκαετία του 1890 έως τη δεκαετία του 1920, είδε πολλούς Έλληνες να μετακομίζουν στην πόλη λόγω των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων στην πατρίδα τους. Τη δεκαετία του 1960, το δεύτερο κύμα έφερε περισσότερους Έλληνες που αναζητούσαν καλύτερες ευκαιρίες και ασφάλεια. Σήμερα, η Βιρτζίνια φιλοξενεί έναν σημαντικό ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος αποτελεί περίπου το 0,36% του συνολικού πληθυσμού της πολιτείας, δηλαδή περίπου 31.802 άτομα.
16. Γιούτα
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,37%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 12,699
Οι Έλληνες αποτελούν τη μεγαλύτερη μεσογειακή κοινότητα στη Γιούτα. Μετανάστευσαν στη Γιούτα στις αρχές της δεκαετίας του 1900 ως αποτέλεσμα της άνθησης των βιομηχανιών σιδηροδρόμων και ορυχείων. Οι Ελληνοαμερικανοί κατασκεύασαν πολλά μίλια σιδηροδρόμου στη Γιούτα. Η απογραφή του 1910 κατέγραψε 4.062 Έλληνες στη Γιούτα. Ο πληθυσμός τους έχει πλέον αυξηθεί σε 12.699, αντιπροσωπεύοντας το 0,37% του συνολικού πληθυσμού.
15. Φλόριντα
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,38%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 88.329
Μαθητές, μαθήτριες και δάσκαλοι, του Ελληνικού Σχολείου της ιστορικής κοινότητας του Αγ. Νικολάου του Τάρπον Σπρινγκς. Χαιρετισμοί με ζητωκραυγές και ελληνικές σημαίες.
Η Φλόριντα είναι μια νοτιοανατολική περιφερειακή πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής των ΗΠΑ, πάνω από ένας στους 10 κατοίκους έχει ελληνική καταγωγή, γεγονός που καθιστά το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, το σπίτι ενός μεγαλύτερου ποσοστού Ελληνοαμερικανών από οποιαδήποτε άλλη πόλη της χώρας. Η περιοχή Tampa Bay έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελλήνων της Φλόριντα, με περίπου 47.500 κατοίκους να κατοικούν στις τέσσερις κομητείες της. Συνολικά 88.329 Ελληνοαμερικανοί ζουν στη Φλόριντα, αποτελώντας το 0,38% του πληθυσμού της πολιτείας.
14. Βερμόντ
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,40%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 2.622
Το Βερμόντ, μια στεριανή πολιτεία στις βορειοανατολικές ΗΠΑ εντός της περιοχής της Νέας Αγγλίας, έχει μια ξεχωριστή γεωγραφική θέση. Οι Ελληνοαμερικανοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον πληθυσμό της πολιτείας. Πόλεις όπως το Essex Junction και το South Burlington φιλοξενούν πολλούς Ελληνοαμερικανούς που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά τη μετανάστευσή τους στο Βερμόντ. Η πολιτεία έχει έναν ποικιλόμορφο πληθυσμό, με 2.622 άτομα ελληνικής καταγωγής να αντιπροσωπεύουν το 0,40% του πληθυσμού της. Το Βερμόντ βρίσκεται στη δέκατη τέταρτη θέση της λίστας μας με τις περισσότερες ελληνικές πολιτείες στις ΗΠΑ.
13. Μίσιγκαν
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,43%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 43,260
Το Μίσιγκαν, που βρίσκεται στις Ανω Μεσοδυτικές Πολιτείες, έχει σημαντική ελληνοαμερικανική παρουσία, ιδίως στο Ντιτρόιτ. Περίπου το ένα τρίτο του ελληνοαμερικανικού πληθυσμού του Μίσιγκαν κατοικεί στο Ντιτρόιτ. Στις αρχές του 20ού αιώνα έφτασαν οι πρώτοι έλληνες μετανάστες στο Μίσιγκαν. Το 1909 υπήρχαν 250 Έλληνες στο Ντιτρόιτ, αριθμός που αυξήθηκε σε σχεδόν 8.000 μέχρι το 1914 και έφτασε τους 10.000 με 15.000 μέχρι το 1930. Σήμερα, ο ελληνικός πληθυσμός ανέρχεται σε 43.260, αντιπροσωπεύοντας το 0,43% του πληθυσμού της πολιτείας. Το Μίσιγκαν διαθέτει αρκετές πόλεις με ονόματα εμπνευσμένα από την ελληνική κληρονομιά, όπως η Ιθάκη, η Τροία, η Κόρινθος και η Αθήνα.
12. Οχάιο
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,44%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 51,783
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ελληνικός πληθυσμός στο Κλίβελαντ του Οχάιο διπλασιάστηκε σε περίπου 10.000 άτομα, κυρίως λόγω φυσικής αύξησης. Από την εφαρμογή του νόμου περί μετανάστευσης και ιθαγένειας του 1965, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο ελληνικός πληθυσμός στην ευρύτερη περιοχή του Κλίβελαντ κυμαίνεται μεταξύ 15.000 και 20.000. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό Ελλήνων σε οποιαδήποτε αμερικανική πόλη βρίσκεται στο Κάμπελ, το οποίο είναι μια μικρή πόλη στο βορειοανατολικό Οχάιο.
11. Ντέλαγουερ
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,45%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 4,653
Το Ντέλαγουερ, μια μικρή πολιτεία του Μέσου Ατλαντικού στις ΗΠΑ, φιλοξενεί 4.653 Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, που αποτελούν το 0,45% του πληθυσμού. Πολλοί από αυτούς έφτασαν κατά τη διάρκεια του σημαντικού κύματος μετανάστευσης στα τέλη της δεκαετίας του 1940.
10. Μέιν
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,45%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 6,279
Το Μέιν, η βορειοανατολικότερη πολιτεία των ΗΠΑ, έχει μια αυξανόμενη ελληνική κοινότητα με πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1890. Η πρώτη άφιξη Ελλήνων στο Μπάνγκορ του Μέιν έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1890, φέρνοντας μαζί τους τα θρησκευτικά τους έθιμα και πεποιθήσεις. Τη δεκαετία του 1920, ιδρύθηκε η πρώτη ελληνορθόδοξη ενορία στο Μπάνγκορ του Μέιν. Σήμερα, οι απόγονοι των οικογενειών που μετανάστευσαν από τη Βαμβακού της Ελλάδας συνεχίζουν να διατηρούν τη σύνδεσή τους με την Ελλάδα.
9. Πενσυλβάνια
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,46%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 59,559
Η Πενσυλβάνια είναι η ένατη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, με πάνω από 13 εκατομμύρια κατοίκους. Μεταξύ αυτών, 59.559 άτομα (0,46% του πληθυσμού) έχουν καταγεγραμμένη ελληνική καταγωγή. Περίπου 12.820 από αυτούς τους Ελληνοαμερικανούς κατοικούν σε προαστιακές περιοχές εκτός του Πίτσμπουργκ. Η ελληνική μετανάστευση στην περιοχή ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με το American Hellenic Foundation of Western Pennsylvania, περίπου 50 Έλληνες είχαν εγκατασταθεί στην πόλη μέχρι το 1893, κυρίως ναυτικοί από διάφορα ελληνικά νησιά.
8. Μέριλαντ
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,50%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 30,940
Το Μέριλαντ είναι μια μεσοατλαντική πολιτεία των ΗΠΑ. Η Βαλτιμόρη του Μέριλαντ έχει μια πλούσια ιστορία ελληνικής μετανάστευσης που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα, φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνοαμερικανικές κοινότητες στις ΗΠΑ, συγκεντρωμένη κυρίως στις γειτονιές Greek Town και Highland Town της Ανατολικής Βαλτιμόρης. Περίπου 30.940 Ελληνοαμερικανοί ζουν στο Μέριλαντ, αποτελώντας το 0,50% του πληθυσμού της.
7. Νέα Ιερσέη
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,64%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 59,775
Η Νέα Ιερσέη έχει μεγάλο ελληνικό πληθυσμό, με την κομητεία Μπέργκεν να έχει μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες στις ΗΠΑ. Συνολικά, υπάρχουν 59.775 Ελληνοαμερικανοί στη Νέα Ιερσέη, που αντιστοιχούν στο 0,64% του πληθυσμού της πολιτείας. Η Νέα Ιερσέη συγκαταλέγεται στις 10 πρώτες πολιτείες με τους περισσότερους Ελληνες στις ΗΠΑ.
6. Ρόουντ Αϊλαντ
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,66%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 7,297
Το Ρόουντ Αϊλαντ, που βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Αγγλίας, αποτελεί μέρος μιας περιοχής με σημαντική ελληνοαμερικανική παρουσία. Σημαντικά κύματα μετανάστευσης κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα συνέβαλαν στην οικοδόμηση αυτής της κοινότητας, με πρόσφατες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 100.000 Ελληνοαμερικανούς που κατοικούν στη Νέα Αγγλία. Συγκεκριμένα στο Ρόουντ Αϊλαντ, ο ελληνικός πληθυσμός ανέρχεται σε 7.297 άτομα, αντιπροσωπεύοντας το 0,66% του πληθυσμού της πολιτείας.
5. Ιλινόις
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,71%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 89.107
Το Ιλινόις, που βρίσκεται στη μεσοδυτική περιοχή, φιλοξενεί το Σικάγο, τον πέμπτο μεγαλύτερο κόμβο για τους Ελληνοαμερικανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της απογραφής, πάνω από 89.000 Έλληνες πολίτες κατοικούν στην πόλη των ανέμων. Οι πρώτοι έλληνες μετανάστες έφτασαν τη δεκαετία του 1840, ταξιδεύοντας μέσω των ποταμών Μισισιπή και Ιλινόις. Μέχρι το 1882, μια σημαντική κοινότητα σχεδόν 1.000 Ελλήνων μεταναστών είχε εγκατασταθεί στην Near North Side του Σικάγο, θέτοντας τα θεμέλια για τον ακμάζοντα ελληνικό πληθυσμό που υπάρχει σήμερα.
4. Νέα Υόρκη
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,75%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 146.054
Η Νέα Υόρκη φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό στις ΗΠΑ εκτός της ίδιας της Ελλάδας. Η πλειονότητα των Ελλήνων κατοικεί στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, με την Αστόρια να είναι ιδιαίτερα εμφανής, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Μικρή Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος μαζικής μετανάστευσης από το 1965 έως το 1980, οι Ελληνες εγκαταστάθηκαν στο τμήμα Αστόρια του Κουίνς. Ο αριθμός των Ελλήνων στη Νέα Υόρκη ανέρχεται σε 146.054, αντιπροσωπεύοντας το 0,75% του πληθυσμού.
3. Κονέκτικατ
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 0,80%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 28.959
Το Κονέκτικατ βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο εντός της περιοχής της Νέας Αγγλίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πολιτεία φιλοξενεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά Ελληνοαμερικανών. Οι σχεδόν 29.000 μετανάστες του Κονέκτικατ αποτελούν περίπου το 0,80% του πληθυσμού της πολιτείας, με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από την Ευρώπη. Το Κονέκτικατ βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας μας με τις περισσότερες ελληνικές πολιτείες στις ΗΠΑ.
2. Μασαχουσέτη
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 1,09%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός:76.566
Μασαχουσέτης, με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ελληνικού πληθυσμού στις ΗΠΑ, κατέχει τη διάκριση ότι ήταν το πρώτο μέρος όπου εγκαταστάθηκαν έλληνες μετανάστες στη χώρα. Οι αφίξεις σημειώθηκαν κυρίως στην περιοχή της Βοστώνης κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα. Σήμερα, υπάρχουν 76.566 Έλληνες στη Μασαχουσέτη, που αποτελούν το 1,09% του πληθυσμού της πολιτείας.
1. Νιου Χαμπσάιρ
Ποσοστό ελληνικού πληθυσμού: 1,39%
Συνολικός ελληνικός πληθυσμός: 19,462
Το Νιου Χαμπσάιρ γνώρισε τέσσερα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα. Το πρώτο κύμα, από το 1820 έως το 1880, είδε μια εισροή εποίκων από τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. Ακολούθησε ένα κύμα μεταναστών από τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, που προσελκύστηκαν από τις ευκαιρίες που προσέφερε η εκβιομηχάνιση στις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα, υπάρχουν 19.462 Ελληνοαμερικανοί που κατοικούν στο Νιου Χαμσάιρ.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11/10/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA