/

Έφυγε η Κεφαλλονίτισα ισχυρή γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας, η Νουνού Μαρτίνου

«Είμαι Κεφαλονίτισσα, αλλά ρόλο για την αγάπη μου για τη θάλασσα έπαιξε ότι γεννήθηκα στη Γλυφάδα και έβλεπα τα πλοία να περνάνε και έλεγα στις φίλες μου “και εμείς θα κάνουμε βαπόρια” και το κάναμε. Είχαμε μανία με αυτό και το κάναμε και έκανε βαπόρια όλη η οικογένεια. Σε αυτή την προσπάθεια, δεν ήμουν μόνη μου. Κοντά μου ήταν από την πρώτη στιγμή ο άνδρας μου, αλλά κυρίως ήταν ο γιος μου Θανάσης, ο οποίος από δεκατεσσάρων ετών έκανε στατιστικές και έγραφε πόσο πλήρωμα, τι χρειάζεται ένα πλοίο. Ο άνδρας μου, ο Ιωάννης Μαρτίνος, αγαπούσε τη θάλασσα. Ο Θανάσης, από την πρώτη συζήτηση ήταν ενεργό μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Δεν ήμουν η κινητήριος δύναμη, αλλά ήμουν ο άνθρωπος που μπορούσε να τα κάνει τα δύσκολα, εύκολα. Όταν θέλεις κάτι, μπορείς να το κάνεις. Διευθυντιλίκι δεν έκανα ποτέ. Τη Thenamaris αγαπούσα, όχι το διευθυντιλίκι. Αυτό που ήθελα ήταν να πληθαίνουν τα βαπόρια μου και αυτό έγινε… «Το “Ελένη”, ήταν το δεύτερο πλοίο, δεν είχαμε λεφτά, ο Θανάσης τελείωνε το Γυμνάσιο, βρήκα λεφτά και πήγαμε στο Λονδίνο για να υπογράψει ο Θανάσης, ο οποίος μου είπε τότε, θα υψώσουμε την ελληνική σημαία. Ο Λιμενάρχης στο Λονδίνο με ρώτησε “ξέρεις γραφομηχανή;” του είπα “ναι” και κάθισα και έγραψα τα έγγραφα, τα πήρε ο Θανάσης και έτσι παραλάβαμε το βαπόρι. Το πρώτο πλοίο το αγοράσαμε το 1964 με 80.000 λίρες. Ήταν ένα πλοίο 20 χρονών. Το “Θανάσης” ήταν ένα πλοίο του Λιβανού, ήταν για πέταμα, το φτιάξαμε, το κάναμε κυπριακό και το 1967, το πουλήσαμε στην οικογένεια Πατέρα που το αγόρασαν με 300.000 δολάρια». Όλα αυτά αφηγήθηκε η μεγάλη κυρία της ελληνικής ναυτιλίας στην εκπομπή «Αειναύτες».

Χθές βράδυ, Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου έφυγε η Αθηνά Μαρτίνου, γνωστή σε όλους ως Νουνού στα 97 της χρόνια. Νέα μπήκε στη ναυτιλία και το 1971 ίδρυσε δική της ναυτιλιακή εταιρεία, την Thenamaris. Μια πρωτοπόρα γυναίκα στον διεθνή ορίζοντα της ναυτιλίας, απεύγευγε τη δημοσιότητα και είχε αναπτύξει μεγάλη φιλανθρωπική δράση καθώς ο σκοπός αυτής και του ιδρύματός της ήταν η προσφορά στην κοινωνία.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 ασχολήθηκε με την εταιρεία της οικογένειάς της – Μεθενίτη- και μαζί με τους τρείς γιούς της Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, ίδρυσε λίγα χρόνια μετά την εταιρεία Thenamaris Ships Management. Γρήγορα ο ποντοπόρος στόλος της μεγάλωσε και τέσσερα χρόνια αργότερα αριθμούσε 36 πλοία.

Το 1991 η πολύ αγαπητή σε όλους Νουνού απεσύρθη και παρέδωσε την εταιρεία στους γιούς της. Ο Θανάσης απεχώρησε ιδρύοντας την Eastern Mediterranean Maritime.Το 1997 τον ακολούθησε κι ο άλλος αδελφός του, ο Ανδρέα, και ίδρυσε την ναυτιλιακή Minerva Marine, αφήνοντας την μητέρα-εταιρεία Thenamaris τον Ντίνο. Σήμερα στη Minerva έχει αναλάβει ο γιος του Ανδρέα και στη Thenamaris ο Νικόλας γιος του Ντίνου.

Ή Κεφαλλονίτισσα αυτή μάνα μετέδωσε στα παιδιά της τις κοινωνικές ευαισθησίες της. Για τον λόγο αυτό ο γιός της Αθανάσιος πολλές φορές έχει σταθεί αρωγός σε ζητήματα ανάδειξης του Κεφαλλονίτικου πολιτισμού όπως προσφάτως με την χρηματοδότηση της μελέτης για την διάσωση της Ι. Μ. Φανέντων, καθώς και την έκδοση του συλλεκτικού τόμου «450 χρόνια από την Ναυμαχία Ναυπάκτου: Ελληνισμός κι Ευρώπη».

Ειλικρινή συλληπητήρια στους οικείους της για απώλεια του μεγάλου στηρίγματός τους, της μάνας τους.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12/10/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA