Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με ενισχυμένο αίσθημα ευθύνης, σεβασμού και αλληλεγγύης διοργάνωσε αλλά και συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούσαν την 81η επέτειο μνήμης της σφαγής της Μεραρχίας Άκουι στην Κεφαλονιά. Τιμήσαμε τους πεσόντες, τέως κατακτητές και νυν φίλους και εν δυνάμει συνεργάτες Ιταλούς, ως ένδειξη πολιτισμού και ελπίζοντας ότι η επαφή μας με την γείτονα χώρα, δεν θα αφορά ποτέ σε ανάλογα δυσάρεστα γεγονότα αλλά σε δράσεις αλληλεγγύης, αρωγής, πολιτισμικής ανάτασης και ανάπτυξης.
Με ισχυρή την πεποίθηση ότι 80 πλέον χρόνια μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει γράφεται μια νέα σελίδα στην κοινή μας ιστορία με την γείτονα Ιταλία, τόσο όσο νησί αλλά ως περιφέρεια και ως χώρα. Άλλωστε εκτός του ότι ανήκουμε στην Ενωμένη Ευρώπη, διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς, ιστορίας, νοοτροπίας, βιωμάτων, φιλίας και συνεργασίας. Θεωρούμε ότι το παρελθόν οφείλει να παραμένει ζωντανό στην συλλογική μνήμη, ώστε να διδασκόμαστε και να εξελισσόμαστε από τα λάθη, την απώλεια, την καταστροφή, ενός παράλογου πολέμου.
Με γνώμονα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Παρασκευή 28/9 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας παρόντων του Πρέσβη της Ιταλίας Πάολο Κούκουλι (Paolo Cuculi), του πρόεδρου του Εθνικού Συλλόγου Μεραρχίας Ακουι Κλαούντιο Τονινέλ (Claudio Toninel), της επίτιμης πρόξενου της Ιταλίας στην Κεφαλονιά Γκρατσιέλα Μικελέτη, του Αντιπεριφερειάρχη των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Σωτηρίου Ευστάθιου Κουρή, της Αντιπεριφεριάρχη Επιχειρηματικότητας και Αποδήμων κας Ελένης Παπαναστασάτου και του Περιφερειακού Συμβούλου και προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων κου Νεκτάριου Αραβαντινού του Αντιδημάρχου του Δήμου Αργοστολίου κ. Γεώργιου Τσιλιμιδού και Υπηρεσιακών Στελεχών της Π.Ε Κεφαλληνίας . Εκεί συζητήθηκαν θέματα που άπτονται μιας διαδραστικής επαφής και συνεργασίας σε πλειάδα τομέων, με έμφαση στα στοιχεία που μας συνδέουν πολιτισμικά, φυσιογνωμικά αλλά και στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, όπου το νησί μας διακρίνεται ως προς την υψηλή δυναμική, την ιδιαιτερότητα, τον ξεχωριστό χαρακτήρα και κυρίως την ποιότητα των προϊόντων του, καθώς και της νέας, εξαιρετικά σημαντικής ανακάλυψης Ιταλικού Πυροβολείου στην Κεφαλονιά από τον κο Γεράσιμο Βαρδαραμάτο.
Επιπλέον προσφέρθηκαν δώρα από αμφότερους τους εκπροσώπους της Περιφέρειας της Δημοτικής Αρχής αλλά και του Εθνικού Συλλόγου της μεραρχίας Άκουι , με βαρύνουσα σημασία και προσωπική σφραγίδα επιλογής, εκάστου προσφέροντα. Την επόμενη ημέρα έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις απόδοσης φόρου τιμής στους πεσόντες στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης και στο Μνημείο της Μεραρχίας Άκουι, όπου κατατέθηκαν στεφάνια και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κεφαλληνίας & Ιθάκης εκφώνησε ομιλία με το κάτωθι περιεχόμενο:
«Οι ημέρες μνήμης, δεν συνιστούν απλώς ευκαιρία συνάθροισης, επετειακών εκδηλώσεων ή πλήρωσης των σκοπών της επιβεβλημένης εθιμοτυπίας. Δεν συμμετέχουμε δε, στα δρώμενα που τις αφορούν, υπηρετώντας το σύνηθες τελετουργικό ή τα ιεραρχικά μας καθήκοντα. Οι ημέρες μνήμης αναφέρονται στον χρόνο περισυλλογής, σπουδής και επανεξέτασης, που επιβάλλουν τα γεγονότα που καθορίζουν την ιστορική μας πορεία.
Ο ζοφερός Σεπτέμβρης του 1943 στην Κεφαλονιά έχει διττή σημασία. Από την μία καταδεικνύει την ασύγγνωστη βαρβαρότητα, την απροκάλυπτη ωμότητα της ναζιστικής και φασιστικής κτηνωδίας. Από την άλλη αποτελεί εκδήλωση μεγαλείου ψυχής, ανθρωπιάς, πολιτισμού και εξαιρετικό παράδειγμα διεθνιστικής αλληλεγγύης Ιταλών και Ελλήνων. Όταν εμείς οι Έλληνες «υπόδουλοι» (Κεφαλλονίτες) υπερασπιστήκαμε τους κατακτητές μας και αντιταχθήκαμε σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.
Ο λαός της Κεφαλονιάς αντέδρασε με εξαιρετική πολιτική ωριμότητα και διάθεση αρωγής και σεβασμού, συνεργαζόμενος και συμπορευόμενος, με όλα τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται, με τον λαό που υπήρξε κατακτητής, ενάντια στο ναζισμό.
Η θυσία της Άκουι επανέφερε την αξιοπρέπεια της γείτονας Ιταλίας, τοποθετώντας την εκ νέου, στις υψηλές θέσεις της συλλογικής συνείδησης. Παράλληλα αποτέλεσε την πρώτη πράξη, ουσιαστική και εγνωσμένη, της Ιταλικής Αντίστασης, ενάντια στο ναζισμό. Παράλληλα υπήρξε έναυσμα για εκδηλώσεις ανώτερου ανθρωπισμού και αυτοθυσίας, μέσω της συναδέλφωσης, στον αγώνα για υψηλά ιδανικά Ελλήνων και Ιταλών.
Η σημερινή ημέρα απόδοσης φόρου τιμής στους πεσόντες Ιταλούς της Μεραρχίας Aqui, οφείλει να θεωρείται μέρα ομονόησης και ευγνωμοσύνης. Ευγνωμοσύνης και περηφάνιας, γιατί πλέον διατηρούμε ευγενώς, τον πολιτισμό και την Ανθρωπιά μας.
Ας μείνουν λοιπόν Αθάνατοι όσοι χάθηκαν τότε. Οι θάνατοι ουδέποτε ήταν εις μάτην. Κι ας ελπίσουμε ότι η εξέλιξη των εθνών, θα πάψει κάποτε να συνιστά μια αιματηρή διαδικασία και επιβολή του ενός έθνους προς το άλλο.»
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ – ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/10/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA