//

ΕΓΚΑΡΔΙΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΩΡΑ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ – Εσπερίδα για την απελευθέρωση

          Από το 2014, αμέσως μετά του σεισμούς, η Προϊσταμένη των Αρχείων Κεφαλονιάς (ΓΑΚ – Τμήμα Κεφαλονιάς) Δώρα Ζαφειράτου εκτελούσε, σύμφωνα με σχετική απόφαση του  Υπουργείου Παιδείας, παράλληλα καθήκοντα Προϊσταμένης στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη. Πρόσφατα, μετά τον ορισμό της Βάσως Μαθιουδάκη ως Προϊσταμένης της Βιβλιοθήκης μας, η Δ. Ζαφειράτου επανέρχεται αποκλειστικά στη θέση της στα ΓΑΚ- Τμήμα Κεφαλονιάς.

         Ωστόσο, σε όλο αυτό το δεκάχρονο διάστημα (2014-2024) η παρουσία και η δράση της στο χώρο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης υπήρξε καθοριστική. Με τις προτάσεις και τις ενέργειές της και σε αγαστή συνεργασία με το Εφορευτικό Συμβούλιο βοήθησε ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης μετά τους σεισμούς του 2014, ενώ οι διοικητικές γνώσεις και η εμπειρία της εξόπλισαν αποφασιστικά τη μοναδική μέχρι πρόσφατα υπάλληλο της Βιβλιοθήκης μας στο υπηρεσιακό της έργο.

         Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Πρόεδρος και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου, καθώς και η άξια «μαθήτριά» της, Προϊσταμένη τώρα, Βάσω Μαθιουδάκη μαζί με τον νέο υπάλληλο Αντώνη Κουρούκλη εκφράζουμε στην αγαπημένη μας Δώρα Ζαφειράτου τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας για την όλη προσφορά της στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη και της ευχόμαστε καλή δύναμη στην υπηρεσιακή της θέση καθώς και προσωπική και οικογενειακή χαρά και ευτυχία.

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

80 ΧΡΟΝΙΑ: 1944-2024

          Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της χώρας, όπως και της Κεφαλονιάς, από τους Γερμανούς το 1944, διοργανώνει Εσπερίδα το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2024, στις 7 μ.μ., στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Ληξουρίου με σχετικές ομιλίες και Έκθεση βιβλιακού και αρχειακού υλικού από τα βιβλία και τα αρχειακά τεκμήρια της Βιβλιοθήκης μας.

         Θα μιλήσουν

● ο φιλόλογος, δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βασίλης Μόσχος με θέμα: «Το διεθνές πλαίσιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: πτυχές, διακυβεύματα και αντιθέσεις»,

● η ιστορικός Μαρία Σπηλιωτοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Απελευθέρωση, μια μακρά πορεία (1943-1945)», και

● ο φιλόλογος, δρ Ιστορίας Πέτρος Πετράτος με θέμα: «Κεφαλονιά 1944-45: πριν και μετά την Απελευθέρωση».

          Σας περιμένουμε.

                                                                ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                            ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/9/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA