/

Χάος στη Συνέλευση του ΟΗΕ με τον Νετανιάχου! Η προειδοποίηση στο Ιράν και η αποχώρηση των διπλωματών

Έδειξε χάρτες με… ευλογημένες και καταραμένες χώρες

Ένταση επικράτησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όταν ανέβηκε στο βήμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μέσα σε λίγα λεπτά πλήθος διπλωματών αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο, για τους οποίους ο ίδιος παραμένει αμετακίνητος και κάθετος.

Ο Νετανιάχου στην αρχή της ομιλίας του δήλωσε ότι δεν είχε «πρόθεση να πάει» στη Γενική Συνέλευση φέτος, επειδή η χώρα του «παλεύει για τη ζωή της», ωστόσο τελικά ταξίδεψε προκειμένου να όπως είπε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα για τα «ψέματα και τις συκοφαντίες» που έχουν ακουστεί ότι δήθεν το Ισραήλ δεν επιδιώκει την ειρήνη.

Με εμπρηστικό ύφος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ο οποίος έχει απορρίψει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, εμφάνισε χάρτες και μίλησε για κατάρες και ευλογίες. Στους χάρτες οι χώρες με πράσινο χρώμα, ήταν η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία, ενώ σε αυτόν με το μαύρο χρώμα, ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Στους χάρτες δεν υπήρχε καμία αναφορά σε παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Νετανιάχου απείλησε λέγοντας: «Έχω ένα μήνυμα για τους τυράννους της Τεχεράνης: Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το μακρύ χέρι του Ισραήλ». Και διερωτήθηκε απευθυνόμενους σε όσους είχαν μείνει στην αίθουσα: «Θα σταθείτε με τη δημοκρατία και την ειρήνη; Θα σταθείτε στο πλευρό του Ισραήλ ή στο πλευρό του Ιράν, μιας διαβολικής δικτατορίας που θέλει να καταστρέψει τον τρόπο ζωής μας;»

«Έχουμε σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει περισσότερο από το ήμισυ της Χαμάς» δήλωσε για όσα έχει κάνει ο ισραηλινός στρατός από τον περασμένο Οκτώβριο και πρόσθεσε ότι τώρα επικεντρώνονται στη «χαρτογράφηση των εναπομεινάντων δυνατοτήτων μάχης».

«Το Ισραήλ δεν θα ησυχάσει μέχρι οι πολίτες να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει τώρα αν η Χαμάς παραδοθεί, ενώ σημείωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να νικήσει τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Κριτική για το θέμα: The Guardian

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/9/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA