//

Γιώργος Μεσσάρης: Παραλογισμός και παραβατικότητα πιασμένοι χέρι-χέρι…

Αν υπάρχει μια χώρα όπου ο παραλογισμός βασιλεύει, αυτή είναι η  Ελλάδα. Βασιλιάς, λοιπόν, ο παραλογισμός και βασίλισσα η παραβατικότητα!

Όπου και να κοιτάξει κανείς δεν θα δει τίποτα άλλο από τα αποτελέσματα του επικίνδυνου αυτού συνδυασμού.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι αρμόδιες αρχές σπαταλούν χρήματα για την εφαρμογή υποτίθεται κανονισμών οι οποίοι τελικά δεν τηρούνται και παράλληλα ξοδεύουν ελάχιστα ποσά για πράγματα που είναι απόλυτα χρήσιμα και σωτήρια.

Και εξηγούμαι:

Βάφουν, για παράδειγμα, δίπλα από τα πεζοδρόμια κίτρινες γραμμές που σημαίνουν «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ». Έχω προσπαθήσει να βρω ένα σημείο που ο κανόνας αυτός του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τηρείται και δεν έχω βρει. Παντού οχήματα, μικρά και μεγάλα, σταθμευμένα παράνομα! Ακόμα και πάνω σε διαβάσεις πεζών!

Κατά τα άλλα, θέλουμε να λεγόμαστε… Ευρωπαίοι!

Ή λοιπόν η πολιτεία θα επιβάλει τους κανονισμούς του ΚΟΚ ή αν δεν είναι αποφασισμένη να τους επιβάλει, θα ήταν καλύτερα να διαθέσει αυτά τα χρήματα για άλλους σκοπούς!

Το φαιδρό είναι ότι σε ορισμένα σημεία, για να αποτραπεί η παράνομη στάθμευση, τοποθετούνται ακριβώς δίπλα από τις κίτρινες γραμμές πλαστικές κόκκινες κολωνίτσες. Ο Ελληναράς, όμως, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Παρκάρει δίπλα από τις κολωνίτσες επιδεινώνοντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα!

Το μόνο που καταλαβαίνει ο σύγχρονος Έλληνας είναι το πρόστιμο. Όταν τον τσούξει η τσέπη θα αναγκαστεί να υπακούσει στους κανονισμούς.

Η ίδια παραβατικότητα παρατηρείται και στις ράμπες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τις μπλοκάρουν για να βολευτούν οι ίδιοι και ας πνιγούν όλοι οι άλλοι.

Και ενώ ξοδεύονται άσκοπα, όπως αποδεικνύεται, χρήματα, βάφουν τις διαβάσεις των πεζών με ευτελείς μπογιές (ενδεχόμενα με άπαχο… γιαούρτι) που ξεθωριάζουν μέσα σε λίγες μέρες και φτου από την αρχή!

Δεν θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούν το ειδικό πλαστικό που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και να έχουμε διαβάσεις πεζών που είναι… ορατές για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα; Και βέβαια η λύση αυτή θα ήταν, σε βάθος χρόνου, φθηνότερη! Αλλά είπαμε στο Ελλάντα η λογική έχει… μεταναστεύσει.

Σε ότι αφορά την οδική συμπεριφορά των Ελλήνων η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θεωρώντας τους δρόμους κληρονομιά από τον παππού τους.

Οι περισσότεροι παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας, θεωρούν το κόκκινο και το στοπ διακοσμητικά στοιχεία, σε προσπερνούν από δεξιά, πιστεύουν ότι τα φώτα πορείας είναι εντελώς άχρηστα, αγνοούν παντελώς τη σήμανση προτεραιότητας, οι μοτοσικλετιστές δεν φορούν κράνος γιατί πιστεύουν ότι το ξερό τους το κεφάλι δεν κινδυνεύει…

Και μετά από όλα αυτά πέφτει κλάμα για τους νεκρούς των τροχαίων στην Ελλάδα που κατέχει «περίοπτη» θέση στον σχετικό κατάλογο.

Το κράτος (δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις) φέρει ακέραια την ευθύνη και δυστυχώς δεν δείχνει διατεθειμένο να εφαρμόσει τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει.

Η τραγική κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους απεικονίζεται γλαφυρά από αυτό που ένας Τούρκος δημοσιογράφος μου είχε πει, πριν χρόνια, χαριτολογώντας: Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας… Η Άγκυρα περιμένει να σκοτωθούν οι Έλληνες στα τροχαία! 

Γιώργος Μεσσάρης

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Απόλυτη αδιαφορία στην σήμανση. Όπου θέλει ο καθένας παρκάρει και τα παράπονά σας στο… δήμαρχο! Διπλοπαρκαρισμένα οχήματα παντού.

Κραυγαλέα παραβίαση του ΚΟΚ. Αυτοκίνητα σταθμευμένα πάνω σε κίτρινες γραμμές και σε διάβαση πεζών!

•           Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com

•           Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/9/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA