//

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Εγκαινιάστηκε και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά η επετειακή ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου, ζωγράφου, ποιητή, θεωρητικού τέχνης, εικαστικού performer με τίτλο: «Εννοιακές Αποκρυσταλλώσεις».

Η μεγάλη έκθεση με 116 εικαστικές δημιουργίες του γνωστού καλλιτέχνη που παρουσιάζονται φιλοτεχνήθηκαν από το 1983 μέχρι σήμερα με κύρια συνθετικά στοιχεία ονόματα προσώπων σε επιζωγραφισμένες σφαιρικές φόρμες, αλγεβρικά σύμβολα, γεωμετρικές σχέσεις, αλληγορικές μορφές και σώματα στο χώρο. Ορισμένα από τα έργα του Κώστα Ευαγγελάτου έχουν εκτεθεί σε διεθνείς εκθέσεις καθώς και σε ατομικές εκθέσεις του στη Νέα Υόρκη, 1984, 1985, στο Σαντιγύ, 1988, στο Παρίσι 1999, 2007, 2008, 2010, 2012, 2017, 2019. Την έκθεση προλόγισε τιμητικά ο κ. Πέτρος Μπεκάκος, Προϊστάμενος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά. Αισθητικές προσεγγίσεις στα έργα έκαναν με εμπεριστατωμένες ομιλίες τους οι ιστορικοί τέχνης Ευαγγελία Νάκα και Λεόντιος Πετμεζάς καθώς και η συγγραφέας, κριτικός Κασσάνδρα Αλογοσκούφη.

Στην συνέχεια ο Κώστας Ευαγγελάτος ξενάγησε αναλυτικά τους πολλούς φιλότεχνους σε όλες τις αίθουσες με τα εκθέματα του, τα οποία προξένησαν έντονη αισθητική συγκίνηση.

Διάρκεια έκθεσης μέχρι 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Ώρες επίσκεψης: Καθημερινά: 11:30 – 14:00 & 19:00 – 21:30.

Κυριακή 11:30-14:30.

Καθημερινές ξεναγήσεις και θεωρητικές αισθητικές αναλύσεις από τον καλλιτέχνη, ώρα 20:00.

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά,

Διεύθυνση: Φίλωνος 29, 18531.

Τηλ. Επικοινωνίας: 214 4090 158 – 159

—————————————

Αποσπάσματα αισθητικών προσεγγίσεων.

Στην νέα έκθεση του στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, με τίτλο «ΕΝΝΟΙΑΚΕΣ ΑΠΟΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΕΙΣ», την τέταρτη μεγάλη ατομική έκθεση του στον ίδιο ιστορικό πολιτιστικό χώρο του Δήμου Πειραιά (2016, 2017, 2019, 2024), ο διεθνής καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος με τις συνθέσεις του αναζωογονεί θέσεις και οπτασίες πλασμένες με φως και χρώμα, τονίζοντας τα καίρια σημεία μιας ανατομίας, που αποκαλύπτει οντότητες και υδρίες πνεύματος, ανάτασης και διάδρασης. Στα δημιουργήματα που παρατίθενται στη συγκεκριμένη έκθεση-κατάθεση υπάρχει μια ρέουσα ατμόσφαιρα που απογειώνεται και ταυτόχρονα γαληνεύει, ενώ υπαινίσσεται το αιώνιο νεανικό κάλλος. Η περισυλλογή του σε διαδρομές απέναντι στην αμετάκλητη φθορά του χρόνου αδιόρατα υπενθυμίζει το φευγαλέο και το εφήμερο. Γίνεται έναυσμα, ερέθισμα  και αφετηρία για μια ψυχική ανέλιξη που προεκτείνεται σαν διάθεση, ευφρόσυνη και καταπραϋντική, σαν απαρχή για την ανίχνευση της γεωγραφίας μιας κοσμικής καθολικότητας.

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ                                                                              

Ιστορικός Τέχνης.

————————

Προβληματίζει εύμορφα ο τρόπος, που διαλέγεται εικαστικά ο δημιουργός. Ο θεατής θα νοιώθει ότι μια ιδέα ερμηνείας την κυοφορούσε μέσα του από καιρό. Γίνεται ο Κώστας Ευαγγελάτος εννοιολογικό Χερουβείμ με τεράστια φτερά σε εν κινήσει απεικάσεις στους ταχείς ρυθμούς ζωής κι’ όσο διακονεί τέχνη επί της αγιογραφίας καθημερινών ανθρώπων, τα γράμματα περιστρέφουν και περιστρέφουν τριγύρω από τα αιθέρια πορτρέτα σαν μια αλληλουχία σκέψεων, που θέλουν να σβήσουν στη διαχρονία τους μέσα. Το εννοιολογικό φάσμα γραμμάτων και συμβόλων από τα διεθνιστικά αλφάβητα λειτουργούν σαν ένα φωτοστέφανο άνω και κάτω έκφρασης πλήρους περιφοράς αποτελούμενα από φωτεινά γράμματα στα υστερόγραφα ανήμπορων λέξεων. Κι’ είναι αυτός ο μυστικός κώδικας συνομιλίας σε μια πανεθνική γλώσσα. Με σύμβολα παρμένα από τους οχηματικούς μας δρόμους γίνονται προσχήματα και σημεία στίξης, οι συναρτήσεις της ανθρώπινης πορείας μας.

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

Συγγραφέας, κριτικός.

——————-

Ο Κώστας Ευαγγελάτος ανοίγει παράθυρα σε ένα κοσμικό συμβάν όπου οι φόρμες μοιάζουν να αποδίδουν την ροή της ενέργειας, των εσωτερικών δονήσεων και της μουσικότητας του σύμπαντος. Τα διάφορα σύμβολα που αναδύονται, όπως η επαναλαμβανόμενη απεικόνιση ματιών και βλεμμάτων -εμβληματικά στοιχεία της πνευματικών κατευθύνσεων ινδικής τέχνης- λειτουργούν ως όχημα πρόσβασης σε αυτήν την μεταφυσικών αποχρώσεων πραγματικότητα, η οποία χειραφετείται από τους περιορισμούς του ρεαλισμού. Τα έργα της έκθεσης προσφέρουν με δαψιλή ευρηματικότητα στην αναζήτηση της υλικότητας του αόρατου και της αύρας των πραγμάτων, ίσως στην «πνευματική εσωτερικότητα, που δεν εκδηλώνεται στις φόρμες του εξωτερικού κόσμου παρά μόνο όταν αποσυνδέεται από αυτόν για να επιστρέψει στον εαυτό της» όπως αναφέρει ο Hegel. Σε αυτούς τους ορίζοντες φαίνεται, τελικά, να διανοίγεται η έκθεση αγγίζοντας θεμελιώδη αιτήματα της τέχνης, όπως είναι η επίτευξη μίας αισθητικής εμπειρίας ευρύτερης της οικείας φαινομενολογίας και των ορατών σχημάτων.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΝΑΚΑ

Ιστορικός τέχνης.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5/9/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA