//

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΑΡΑΚΛΑΔΩΝ «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024 ΣΕ ΛΗΞΟΥΡΙ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις   του Συλλόγου  των απανταχού Φαρακλάδων « Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλλονιάς ,  ο οποίος  συμμετείχε στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2024 σε εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο  Ληξούρι και στο Αργοστόλι, σε συνδιοργάνωσση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Δήμο Ληξουρίου και το Δήμο Αργοστολίου, στις 7 και 8 Αυγούστου αντίστοιχα,

Τις  εκδηλώσεις άνοιξε με χαιρετισμό η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας  κ. Άννα Αλεξανδράτου Δελλαπόρτα η οποία ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές , την Περιφέρεια Ιονίων Νήων, το Δήμο Ληξουρίου, το Δήμο Αργοστολίου  και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε περιληπτικά στο εκτενές και πρωτοποριακό πολιτιστικό έργο του Συλλόγου μας  από την ίδρυσή του το 1975 έως σήμερα, αλλά και στα προβλήματα που προέκυψαν μετά τις απανωτές διαρρήξεις και βανδαλισμούς το 2022 και 2023 στο κτίριο που στεγάζεται ο Σύλλογος  επί της οδού Δελληγιώργη 24 στην Αθήνα. Επεσήμανε ότι ο Σύλλογός μας έχει καταβάλλει πολλές προσπάθειες να ανακάμψει και σταδιακά επανέρχονται  στην πλήρη δραστηριότητα τα καλλιτεχνικά μας τμήματα και οι δράσεις μας με τη βοήθεια του ΔΣ,  εθελοντών, μελών και φίλων του Συλλόγου.

 Στη συνέχεια παρευρέθηκαν και  απεύθυναν χαιρετισμό από την  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  η Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Απόδημου Ελληνισμού κ. Ελένη Παπαναστασάτου, από το Δήμο Ληξουρίου ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Κατσιβέλης, από το Δήμο Αργοστολίου ο  Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού κ. Βίκτωρας Ρουχωτάς και τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων έκλεισε τους χαιρετισμούς  η  κ. Βαρβάρα Κοσμάτου, μέλος του Δ.Σ.  του Συλλόγου μας.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε τμήμα  της    θεατρικής ομάδας  του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» με τα μέλη της  Δημήτριο Δελλαπόρτα (εκπαιδευτικό, Μηχανολόγο Μηχανικό, Διευθυντή ΕΠΑΛ) , Καλλιόπη Καλογηράτου (Φιλόλογο, συγγραφέα και ποιήτρια) και Φίλιππο Ρήγα (μαθητή Λυκείου) που απήγγειλαν και ερμήνευσαν ποιήματα και κείμενα των συγγραφέων   Αλέξανδρου Αρδαβάνη και Νίκου Καραβέλου σε μουσική της μουσικοσυνθέτριας  Ράνιας Χρυσομέρη που ερμήνευσαν οι μουσικοί Παναγιώτης Λυκούδης (βιολί), Μιρέλα Ρούτση (βιολοντσέλο), Γιάννης Σκεντέρης (βιόλα), Θεόδωρος Τσουκνίδης (κρουστά). Συμμετείχαν ακόμη  στην απαγγελία ποιημάτων και ερμηνεία κειμένων η Ελένη Κουνάδη και η σκηνοθέτης Κορίνα Κατσούρη Λεγάτου, η οποία σκηνοθέτησε και το θεατρικό αναλόγιο της δεύτερης εκδήλωσης. Την παρουσίαση του προγράμματος επιμελήθηκε η κ. Χριστίνα Λυκούδη (εκπαιδευτικός).

Στις 7/8/2024 η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου, ήταν ένα αφιέρωμα στον ποιητή και πεζογράφο Ανδρέα Λασκαράτο, ένα ταξίδι στο χρόνο, τη σάτιρα και τα βήματα  της ζωής του (1811-1901), αλλά και μετέπειτα το ταξίδι συνεχίζεται  με τη σύγχρονη ματιά των μεταγενέστερων που στηρίχτηκαν στις διαχρονικές αξίες και επιροές του έργου του, με τίτλο « Ο ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ ΕΝΑΣ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ ΠΟΥ ΔΕ ΛΥΓΙΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΈΛΟΣ»

Μετά τους χαιρετισμούς το κύριο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε και έκλεισε υποδυόμενος τον Ανδρέα Λασκαράτο ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ληξουρίου, δάσκαλος και λαογράφος κ. Γεράσιμος Γαλανός με το πηγαίο  ταλέντο που τον διακρίνει συναρπάζοντας όλους  τους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση περιελάμβανε απαγγελία ποιημάτων του ποιητή, ερμηνεία κειμένων των συγγραφέων Α. Αρδαβάνη και Ν. Καραβέλου, τραγουδιών  σε μουσική  Ρ. Χρυσομέρη και παραδοσιακά τραγούδια της Κεφαλλονιάς, συναφή  με το περιεχόμενο της εκδήλωσης.

Στις 8/8/2024 η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Νάπιερ στο Αργοστόλι ήταν ένα μουσικοποιητικοθεατρικό αναλόγιο σε κείμενα Α. Αρδαβάνη και Ν. Καραβέλου, μουσικής Ρ. Χρυσομέρη και σκηνοθεσίας Κ. Κατσούρη Λεγάτου με  τίτλο «ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ», αφιερωμένο σε κάθε πατέρα, που συγκίνησε το κατάμεστο ακροατήριο. Οι συγγραφείς μέσω  προσωπικών βιωμάτων καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους που μαγεύτηκαν αντικατοπτρίζοντας στον καθένα τα δικά του βιώματα πριν (εν ζωή) και μετά τον Πατέρα, κάθε Πατέρα.  Ένα αναγκαίο έργο όσο ποτέ για την εποχή μας που ταλανίζονται οι αξίες, η ανθρωπιά, και κάποιες φορές  καταστρέφονται σχέσεις των ανθρώπων, ακόμη και συγγενικές στο όνομα του κέρδους και  κάθε τρόπου και μέσου  συνεχούς αναζήτησης  υλικών  αγαθών. Ο  Πατέρας όπως περιγράφεται και παρουσιάζεται   στα κείμενα  των  συγγραφέων, είναι ο πατέρας παράδειγμα-σύμβολο που δεν έδωσε καμία αξία στα υλικά αγαθά, μεταδίδοντας τις πανανθρώπινες αξίες στα παιδιά του που τον δικαίωσαν για την απόφασή του να μοιράσει την περιουσία που κληρονόμησε από ευγενείς προγόνους του, στους εργαζόμενους στα κτήματά του και χωριανούς.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Νεκτάριος Αραβαντινός Σιμωνέτος  η πρωταθλήτρια windsurfer κ. Αναστασία Γερολυμάτου,  εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων και μεταξύ άλλων η κ. Νεοφύτου Μαριολένη και η κ. Άννα Παρίση από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, ο κ. Στέλιος Μαρούλης  από την Ένωση Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Ηλιούπολης.

Η Ομοσπονδία Κεφαλληνιακών και Ιθακησιακών Σωματείων εκπροσωπήθηκε από την Αντιπρόεδρο της Ο.Κ.Ι.Σ.  κ. Άννα Αλεξανδράτου Δελλαπόρτα  και η  Επτανησιακή Συνομοσπονδία εκπροσωπήθηκε από την Έφορο Εκδόσεων 2024 και Πρόεδρο 2023  κ. Άννα Αλεξανδράτου Δελλαπόρτα και την ταμία κ. Βαρβάρα Κοσμάτου. Το Δήμο Ληξουρίου στην εκδήλωση στο Αργοστόλι εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεράσιμος Γαλανός.

Οι  εκδηλώσεις που μάγεψαν όλους όσους παρευρέθηκαν,   έκλεισαν με σύντομες ευχαριστίες προς όλους  από τους  συνδιοργανωτές, και  ολοκληρώθηκαν  με μικρό μπουφέ. Ο Σύλλογός μας έκανε ιδιαίτερη μνεία ευχαριστώντας τόσο τους συνδιαργανωτές και όλους όσους παρευρέθηκαν, όσο και τους συγγραφείς και τη μουσικοσυνθέτρια που εμπιστεύτηκαν το Σύλλογό μας και τη θεατρική μας ομάδα να ερμηνεύσει τα έργα τους  και όλους μαζί  για την άψογη συνεργασία.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς μέσα από την ιστορική πορεία του από την ίδρυσή του,  στηρίζει  τον πολιτισμό, στέκεται αρωγός σε κάθε πολιτιστική δράση παρά τις δύσκολίες  και τις αντίξοες συνθήκες στις  εποχές που βιώνουμε, συνεχίζοντας  με εθελοντισμό και μεράκι  το πολιτιστικό και κοινωνικό του έργο. Καθήκον του Συλλόγου μας αποτελεί η διατήρηση, η ανάπτυξη, η διάδοση και η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

                      Εκ μέρους του Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παναγής Λυκούδης                         Ευαγγελία Δελλαπόρτα

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA