///

Βαν Γκογκ: Ποιητές και Εραστές / H πρώτη έκθεση της National Gallery για τον μεγάλο ζωγράφο

Με περισσότερα από 50 έργα, διάσημους πίνακες και σχέδια, που συγκεντρώθηκαν από μουσεία και συλλογές από όλο τον κόσμο, ορισμένα από τα οποία είναι εξαιρετικά ακριβοθώρητα, η National Gallery του Λονδίνου διοργανώνει για πρώτη φορά έκθεση αφιερωμένη στον Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Η έκθεση με τίτλο «Van Gogh: Poets and Lovers», που εγκαινιάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου 2025, εστιάζει στα ταραγμένα δύο χρόνια που ο κορυφαίος ζωγράφος έζησε στην Αρλ και στο άσυλο Saint-Paul στο Σεν Ρεμί και επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η λογοτεχνία και ο έρωτας επηρέασαν και διαμόρφωσαν το καλλιτεχνικό όραμα του.

Μεταξύ των έργων είναι και δύο θρυλικές εκδοχές με «Ηλιοτρόπια», που θα βρεθούν για πρώτη φορά μαζί από τότε που βγήκαν από το εργαστήριο του καλλιτέχνη το 1889.

Ο ένας πίνακας δόθηκε για την έκθεση υπό μορφή δανείου από το Philadelphia Museum of Art -είναι πρώτη φορά που ταξιδεύει εκτός ΗΠΑ από την απόκτηση του, το 1935- και ο έτερος ανήκει στη συλλογή της National Gallery.

Ο πίνακας αγοράστηκε από έναν Αμερικανό συλλέκτη το 1935 προτού καταλήξει στο μουσείο, ενώ ο πίνακας της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου φιλοτεχνήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Βαν Γκογκ τον είχε δώσει στον αδελφό του το 1889 και η National Gallery τον αγόρασε από την οικογένεια το 1924.

«Είναι η πρώτη έκθεση αφιερωμένη στον Βαν Γκογκ που διοργανώνεται στην Εθνική Πινακοθήκη. Σηματοδοτεί την επέτειο των δύο αιώνων από την ίδρυση της National Gallery και ενός από την απόκτηση των Ηλιοτρόπιων. Μουσεία και συλλέκτες υπήρξαν εκπληκτικά γενναιόδωροι δανείζοντας σπουδαίους πίνακες για αυτή την έκθεση», δήλωσε ο δρ Gabriele Finaldi, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από yahoo

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA, Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου