///

Διακίνηση ζωοτροφών, λόγω εκτάκτων μέτρων περιορισμού εξάπλωσης, της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (αιγοπρόβατα)

Σχετικά με τη Διακίνηση ζωοτροφών, λόγω εκτάκτων μέτρων περιορισμού εξάπλωσης, της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ζωοτροφές φυτικής προέλευσης (πρώτες ύλες ζωοτροφών, πχ αραβόσιτος, σιτάρι, άχυρα, μηδική κλπ. ή σύνθετες ζωοτροφές) που προορίζονται για μικρά μηρυκαστικά (αιγοπρόβατα), δεν επιτρέπεται να διακινηθούν εκτός των ζωνών προστασίας/επιτήρησης, εφ’ όσον έχουν παραχθεί μέσα στις ζώνες αυτές.

Σύμφωνα με τη θέσπιση των τελευταίων μέτρων για την εξέλιξη της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, επιτρέπεται η διακίνηση ζωοτροφών αποκλειστικά και μόνο από περιοχές οι οποίες βρίσκονται εκτός ζώνης επιτήρησης, δηλαδή σε απόσταση μεγαλύτερη των δέκα (10) χιλιομέτρων από εκτροφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό (απολύμανση μεταφορικών μέσων, χρήση φόρμας μια χρήσης και ποδοναρίων από τους μεταφορείς που θα αφήνεται για καταστροφή, κλπ.) σε οποιαδήποτε μετακίνηση αυτών σε όλη την Επικράτεια.

Επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και ενδιάμεσοι ζωοτροφών που έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης και παράγουν/διαθέτουν ζωοτροφές για μικρά μηρυκαστικά, διακινούν τις ζωοτροφές αποκλειστικά και μόνο στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης αντίστοιχα, κατόπιν έκδοσης άδειας από την αρμόδια αρχή.

Για την εισαγωγή ζωοτροφών στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που προέρχονται από περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα (Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Κορινθία) παρακαλούμε, όσους εισάγουν ζωοτροφές (μεταφορείς, κτηνοτρόφοι, επιχειρήσεις εμπορίας ζωοτροφών) πριν τη μεταφορά να ενημερώνουν έγκαιρα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κεφαλληνίας (dnsi_agro_oik_ktin.kef@pin.gov.gr), την προέλευση των ζωοτροφών (τιμολόγιο ή Δ.Α. με ακριβή περιοχή φόρτωσης ή παραγωγής) και να δηλώνουν υπεύθυνα ότι έχουν εφαρμοστεί όλα τα μέτρα βιοασφάλειας που προβλέπονται από την νομοθεσία με Αποδεικτικό (απολύμανση, ποδονάρια κ.λπ.) καθώς και τους αποδέκτες των ζωοτροφών.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ – ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA