//

Η σύγχρονη μόδα έχει τις ρίζες της στην ιστορία / Το Λούβρο τιμά την κληρονομιά του Βυζαντίου

Λάτρης των εσωτερικών χώρων του 18ου αιώνα, ο Καρλ Λάγκερφελντ επισκεπτόταν συχνά το Λούβρο προκειμένου να αντλήσει έμπνευση από τα πολυτελή έπιπλα των συλλογών του τις οποίες γνώριζε λεπτομερώς.

Τον Ιανουάριο του 2025, μερικές από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής και métiers d’art του Γερμανού σχεδιαστή για τον οίκο Chanel, θα εισβάλουν στο διάσημο μουσείο του Παρισιού, το οποίο διοργανώνει την πρώτη του έκθεση με επίκεντρο τη μόδα, επιχειρώντας να ανιχνεύσει τον τρόπο με τον οποίο πολύτιμα αντικείμενα από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι τη Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία (1852 -70) τροφοδότησαν -και συνεχίζουν- τη φαντασία των σχεδιαστών.

«Είναι όντως η πρώτη φορά που το Λούβρο αποφασίζει να διοργανώσει μια έκθεση για τη σχέση της μόδας με τις συλλογές του», δήλωσε ο ιστορικός τέχνης Olivier Gabet, διευθυντής του τμήματος διακοσμητικών τεχνών του Λούβρου, στο περιοδικό WWD.

Στόχος είναι «να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί τα μουσεία είναι ενδιαφέροντα και σημαντικά για τους σχεδιαστές και πώς οι συλλογές μας, ειδικά στο Λούβρο, μπορούν να τροφοδοτήσουν και να εμπνεύσουν τις συλλογές των σχεδιαστών μόδας».

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 21 Ιουλίου και της οποίας ο τίτλος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θα παρουσιάσει περί τα 65 σύνολα και 30 αξεσουάρ.

Οι τεράστιες συλλογές διακοσμητικών τεχνών του Λούβρου περιλαμβάνουν από πανοπλίες και έργα από ελεφαντόδοντο έως ταπισερί, επιστημονικά όργανα, κοσμήματα, βιτρό και τα πολυτελή διαμερίσματα του Ναπολέοντα Γ’. Το τμήμα που δημιουργήθηκε επισήμως το 1893, διαθέτει μια συλλογή 20.000 αντικειμένων, από τα οποία εκτίθενται περίπου το ένα τρίτο.

Καθώς δεν διαθέτει καθόλου εκθέματα μόδας, αν εξαιρέσει κανείς μερικά πολυτελή ενδύματα από το Τάγμα του Αγίου Πνεύματος, το Λούβρο δανείζεται εμφανίσεις από σχεδιαστές και οίκους στη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ (η εθνική συλλογή μόδας της Γαλλίας ανήκει στο Les Arts Décoratifs, όπου ο Gabet ήταν διευθυντής για εννέα χρόνια προτού ενταχθεί στο δυναμικό του Λούβρου το 2022).

Όσον αφορά την επικείμενη έκθεση, ο Gabet επέλεξε να επικεντρωθεί στην «πιο πρόσφατη δημιουργία» -από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα- θέλοντας να καταδείξει πώς η σύγχρονη μόδα έχει πολλές φορές τις ρίζες της στην ιστορία, καθώς οι σχεδιαστές αντλούν έμπνευση για σχήματα, χρώματα και αξεσουάρ από έργα τέχνης και διακοσμητικά αντικείμενα.

Για παράδειγμα, ενώ το Λούβρο διαθέτει μια σχετικά μικρή συλλογή με πανοπλίες, ο Gabet σημείωσε ότι θα μπορούσε εύκολα να διοργανώσει μια ολόκληρη έκθεση που θα εξερευνούσε πώς αυτά τα προστατευτικά ενδύματα έχουν επηρεάσει σχεδιαστές όπως ο Paco Rabanne, ο Thierry Mugler και ο Demna του Balenciaga, ο οποίος έκλεισε την επίδειξη με τη συλλογή του Φθινόπωρο 2023 με τό μεταλλικό βραδινό φόρεμα της Ιωάννας της Λωραίνης.

O Olivier Gabet πρόσθεσε επίσης ότι η έκθεση θα μπορούσε να φέρει «ένα διαφορετικό κοινό» στο Λούβρο. «Νομίζω ότι το fashion design είναι μια εξαιρετική γέφυρα μεταξύ γενεών και μουσείων -ένας τρόπος να μιλήσουμε για κάτι που είναι πολύ παλιό με έναν πολύ φρέσκο, πολύ καινούργιο και πολύ ζωντανό τρόπο», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Ελπίζω ότι θα είναι ένας άλλος τρόπος να δούμε τη συλλογή του Λούβρου».

Τα ενδύματα και τα αξεσουάρ θα διασκορπιστούν στις μόνιμες αίθουσες του Λούβρου, ενώ τον σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε η αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Nathalie Crinière, η οποία είχε συνεργαστεί με τον Gabet σε εκθέσεις μεγάλης κλίμακας στο Les Arts Décoratifs, όπως η blockbuster έκθεση Dior το 2017.

Η έκθεση θα αποτίσει επίσης φόρο τιμής στην Madame Carven, καθώς η ίδια και ο σύζυγός της υπήρξαν μεγάλοι ευεργέτες του Λούβρου, δωρίζοντας μια σημαντική συλλογή επίπλων και διακοσμητικών αντικειμένων του 18ου αιώνα.

Ο Gabet δήλωσε ότι το πρότζεκτ θα είναι μοναδικό, δεδομένου του βάθους της συλλογής, που καλύπτει περισσότερους από δώδεκα αιώνες, και λαμβάνοντας υπόψιν ότι θα παρουσιαστεί το έργο περίπου 40 σχεδιαστών, από τους Dolce & Gabbana και τον Yohji Yamamoto «μέχρι ίσως κάποια έκπληξη με νεότερους σχεδιαστές μόδας».

Με πληροφορίες από artnews

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA, Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου