//

Αφού την αμφισβήτησαν, τώρα υποκλίνονται: H Ιερά Σινδόνη ήταν όντως το ύφασμα με το οποίο ετάφη ο Ιησούς

Ένα αμφιλεγόμενο λινό σάβανο -που κάποιοι θεωρούν ότι είναι αυτό με το οποίο θάφτηκε ο Ιησούς- έχει προβληματίσει τον κόσμο για  αρκετούς αιώνες.

Όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1350, η Σινδόνη του Τορίνο προβλήθηκε ως το πραγματικό σάβανο ταφής που χρησιμοποιήθηκε για να τυλίξει το ακρωτηριασμένο σώμα του Χριστού μετά τη σταύρωσή του.

Γνωστή και ως Ιερή Σινδόνη, φέρει μια αμυδρή εικόνα του μπροστινού και του πίσω μέρους ενός γενειοφόρου άνδρα, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι το σώμα του Ιησού που αποτυπώθηκε θαυματουργικά στο ύφασμα.

Αλλά η έρευνα της δεκαετίας του 1980 φάνηκε να καταρρίπτει την ιδέα ότι ήταν αληθινή, αφού χρονολογήθηκε στον Μεσαίωνα, εκατοντάδες χρόνια μετά τον θάνατο του Χριστού.

Τώρα, Ιταλοί ερευνητές που χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που περιλαμβάνει ακτίνες Χ για να χρονολογήσουν το υλικό επιβεβαίωσαν ότι κατασκευάστηκε την εποχή του Ιησού πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Λένε ότι το γεγονός ότι τα χρονοδιαγράμματα ταιριάζουν, προσδίδει αξιοπιστία στην ιδέα ότι το αχνό, αιματοβαμμένο σχέδιο ενός άνδρα με τα χέρια του διπλωμένα μπροστά άφησε πίσω του το νεκρό σώμα του Ιησού.

Η Βίβλος αναφέρει ότι ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία τύλιξε το σώμα του Ιησού σε ένα λινό σάβανο και το τοποθέτησε μέσα στον τάφο.

Στο κατά Ματθαίον 27:59-60 διαβάζουμε: «Τότε ο Ιωσήφ πήρε το σώμα και το τύλιξε σε ένα καινούργιο λινό ύφασμα. Τοποθέτησε το σώμα του Ιησού σε έναν καινούργιο τάφο που είχε σκάψει μέσα σε βράχο. Έπειτα έκλεισε τον τάφο κυλώντας μια πολύ μεγάλη πέτρα για να καλύψει την είσοδο. Αφού το έκανε αυτό, έφυγε».

    Το ταφικό ύφασμα έχει γοητεύσει τη φαντασία ιστορικών, εκκλησιαστικών αρχόντων, σκεπτικιστών και καθολικών από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τη δεκαετία του 1350.

Ο Γάλλος ιππότης Ζοφρέ Ντε Σαρνέ το έδωσε στον πρωτοπρεσβύτερο της εκκλησίας στο Lirey της Γαλλίας, ανακηρύσσοντάς το ως την Ιερά Σινδόνη. Από το 1578 φυλάσσεται στο βασιλικό παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού του San Giovanni Battista στο Τορίνο της Ιταλίας.

Το ύφασμα φαίνεται να παρουσιάζει αχνές, καφετιές εικόνες στο μπροστινό και το πίσω μέρος, που απεικονίζουν έναν λιπόσαρκο άνδρα με βυθισμένα μάτια, ο οποίος είχε ύψος περίπου 1,75 έως 1,80 μέτρα.

Τα σημάδια στο σώμα αντιστοιχούν επίσης με τα τραύματα της σταύρωσης του Ιησού που αναφέρονται στη Βίβλο, συμπεριλαμβανομένων των σημαδιών από αγκάθια στο κεφάλι, των σχισμών στην πλάτη και από τους μώλωπες στους ώμους.

    Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι ο σταυρός που κουβαλούσε στους ώμους του ζύγιζε περίπου 300 κιλά, γεγονός που θα είχε αφήσει μώλωπες.

Η Βίβλος αναφέρει ότι ο Ιησούς μαστιγώθηκε από τους Ρωμαίους, γεγονός που συμφωνεί με τα σκισίματα στην πλάτη, όπως και το ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι του που τοποθέτησαν πριν από τη σταύρωση.

Το 1988, μια ομάδα διεθνών ερευνητών ανέλυσε ένα μικρό κομμάτι της σινδόνης και κατέληξε ότι το ύφασμα φαίνεται να έχει κατασκευαστεί κάποια στιγμή μεταξύ 1260 και 1390 μ.Χ..

Η τεχνική που χρησιμοποίησαν γίνεται με τη διάσπαση ενός ραδιενεργού ισοτόπου του άνθρακα (14C) για τη μέτρηση του χρόνου και τη χρονολόγηση αντικειμένων που περιέχουν ανθρακούχο υλικό.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η αυθεντικότητα του λινών δεν θα πρέπει πλέον να αμφισβητείται, υποστηρίζοντας ότι κατασκευάστηκε από λινάρι που καλλιεργείται στη Μέση Ανατολή και διαθέτει ένα ακάνθινο στεφάνι τύπου κράνους στο πρόσωπο του άνδρα.

Ωστόσο, άλλοι έχουν επιμείνει στην άποψη ότι είναι ψεύτικο, λόγω της ανάλυσης ραδιοχρονολόγησης του 1988 που πραγματοποιήθηκε σε τρία διαφορετικά εργαστήρια, τα οποία όλα καθόρισαν ότι είναι ηλικίας μόλις επτά αιώνων.

Για τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κρυσταλλογραφίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας διεξήγαγαν μια πρόσφατη μελέτη με τη χρήση της ευρυγώνιας σκέδασης ακτίνων Χ (WAXS).

Η τεχνική μετρά τη φυσική γήρανση της κυτταρίνης του λινού και τη μετατρέπει σε χρόνο από την κατασκευή.

Η ομάδα μελέτησε οκτώ μικρά δείγματα υφάσματος από τη Σινδόνη του Τορίνο, βάζοντάς τα κάτω από ακτίνες Χ για να αποκαλύψει μικροσκοπικές λεπτομέρειες της δομής και των μοτίβων κυτταρίνης του λινού.

Για να χρονολογήσει το σάβανο, η ομάδα χρησιμοποίησε συγκεκριμένες παραμέτρους γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας και της υγρασίας, οι οποίες προκαλούν σημαντική διάσπαση της κυτταρίνης.

Με βάση την ποσότητα της διάσπασης, η ομάδα έκρινε ότι η σινδόνη του Τορίνο πιθανότατα διατηρήθηκε σε θερμοκρασίες περίπου 72,5 βαθμών Φαρενάιτ και σχετική υγρασία περίπου 55% για περίπου 13 αιώνες πριν φτάσει στην Ευρώπη.

Αν είχε διατηρηθεί σε διαφορετικές συνθήκες, η γήρανση θα ήταν διαφορετική.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τη διάσπαση της κυτταρίνης στο σάβανο με άλλα λινά που βρέθηκαν στο Ισραήλ και χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα.

Η ομάδα συνέκρινε επίσης το σάβανο με δείγματα από λινά που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1260 και 1390 μ.Χ., διαπιστώνοντας ότι κανένα δεν ταίριαζε.

Ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Λιμπεράτο ντε Κάρο ανέφερε σε δήλωσή του ότι η δοκιμή του 1988 θα πρέπει να θεωρηθεί λανθασμένη, διότι «τα δείγματα υφασμάτων υπόκεινται συνήθως σε κάθε είδους μόλυνση, η οποία δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως από το χρονολογημένο δείγμα».

Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και καιρό το σάβανο του Τορίνο με την ελπίδα να λύσουν το αιώνιο μυστήριο.

Από τη δεκαετία του 1980 έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 170 ακαδημαϊκές εργασίες με κριτές για το μυστηριώδες λινό ύφασμα, με πολλές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι γνήσιο.

Δοκιμές στη δεκαετία του 1970 εξέτασαν αν οι εικόνες δημιουργήθηκαν μέσω ζωγραφικής, καψίματος ή άλλων παραγόντων, αλλά καμία δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί.

Μια άλλη ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Ινστιτούτο Κρυσταλλογραφίας ανακοίνωσε το 2017 ότι βρήκε αποδείξεις ότι στο σάβανο υπήρχε το αίμα ενός θύματος βασανιστηρίων.

Είπαν μάλιστα ότι εντόπισαν ουσίες όπως η κρεατινίνη και η φερριτίνη που συνήθως βρίσκονται σε ασθενείς που υφίστανται βίαια τραύματα.

Τα υποτιθέμενα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ότι το πρόσωπο του Ιησού ζωγραφίστηκε από πλαστογράφους κατά τον Μεσαίωνα.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Hellas Journal

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA