//

Μόσχα: Η Πρέσβης της Ελλάδας στο μνημείο των αδελφών Λειχούδη

Η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, κυρία Αικατερίνη Ξαγοράρη, επισκέφθηκε το μνημείο των αδελφών Λειχούδη στο κέντρο της Μόσχας για να αποτίσει τιμή στη μνήμη των μεγάλων Ελλήνων λογίων και διδασκάλων του 17ου αιώνα.

Οι αδελφοί Ιωαννίκιος (1633-1717) και Σωφρόνιος (1652-1730) Λειχούδη «από της περιφήμου νήσου της Κεφαλληνίας», όπως οι ίδιοι υπέγραφαν τα έργα τους, σπούδασαν στην Ιταλία και στη συνέχεια, οι τέσσερις πρεσβυγενείς Πατριάρχες, με πρωτοβουλία του Ιεροσολύμων Δοσιθέου Νοταρά (1641-1707), τους έστειλαν στη Μόσχα, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Πατριάρχου Ιωακείμ (1620-1690), για να ιδρύσουν ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ορθόδοξης κατεύθυνσης. Μετά από πλήθος περιπέτειες και εμπόδια, έφθασαν στις 6 Μαρτίου του 1685 και ξεκίνησαν τη διδασκαλία στους πρώτους μαθητές τους. Έτσι, το 1685 αποτελεί έτος ίδρυσης της Σλαβο-γραικο-λατινικής Ακαδημίας της Μόσχας, πρώτου ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ρωσίας.

Η κυρία Πρέσβης, κατέθεσε ανθοδέσμη στο άγαλμα των δύο μεγάλων συμπατριωτών μας, που εργάστηκαν άοκνα στη Ρωσία μέχρι το θάνατό τους.

Σε μικρή απόσταση από την Κόκκινη Πλατεία, έξω από την Μονή των Θεοφανείων, όπου ξεκίνησαν τη διδασκαλία, στις 31 Μαΐου 2007 έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, παρουσία του Δημάρχου της Μόσχας Γ.Μ. Λουζκόφ και του Πατριάρχου Αλεξίου Β΄ τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος αυτού, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Βιατσεσλάβ Κλίκοφ και, όπως αναφέρεται, αποτελεί «προσφορά της Ελληνικής Κυβέρνησης στην πόλη της Μόσχας».

Η κυρία Πρέσβης, κατέθεσε ανθοδέσμη στο άγαλμα των δύο μεγάλων συμπατριωτών μας, που εργάστηκαν άοκνα στη Ρωσία μέχρι το θάνατό τους.

Πηγή:/doryforos-europa.blogspot.com

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 19/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA, Εύα Παπαδάτου