//

Γιώργος Μεσσάρης: ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ Ταξίδι στους Αντίποδες – 5

Όταν έχεις ζήσει σε μια χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου είναι φυσικό να την νοιώθεις ως δεύτερη πατρίδα και να την αγαπάς το ίδιο με την πρώτη, τη χώρα που είδες το φως της ζωής.

Αγαπώ λοιπόν την Αυστραλία γιατί αυτή η χώρα μου έδωσε απλόχερα τις ευκαιρίες που επιζητούσα για να φτιάξω το δικό μου αύριο. Να σπουδάσω. Να κάνω οικογένεια. Να κτίσω καριέρα στον τομέα που με είχε κερδίσει από μικρό, τη δημοσιογραφία. Πρέπει, πάντως, να ομολογήσω ότι βρέθηκα την κατάλληλη στιγμή στον κατάλληλο μέρος και συνάντησα τους σωστούς ανθρώπους. Χρειάζεται βέβαια να έχεις και την ικανότητα να αφουγκράζεσαι και να αξιολογείς τα όσα συμβαίνουν γύρω σου, να διακρίνεις τις ευκαιρίες και να τις αρπάζεις από τα μαλλιά.

■ ■ ■ ■ ■

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα, που φρεσκάρισε τις αναμνήσεις μου από την όμορφη αυτή πόλη, βρέθηκα στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ για το ταξίδι μου στη Μελβούρνη.

Στην πρωτεύουσα της Πολιτείας της Βικτώριας με υποδέχτηκε ο παλιός φίλος και συνεργάτης δημοσιογράφος, οικονομολόγος δρ Δημήτρης Τσολάκης και το καλύτερό του μισό, η Θεώ, οι οποίοι μου πρόσφεραν τη θερμή φιλοξενία τους.

■ ■ ■ ■ ■

Είχαν περάσει πάνω από έξη χρόνια από την τελευταία φορά που είχα επισκεφθεί τη Μελβούρνη και πράπει να ομολογήσω ότι, όπως και το Σίδνεϊ, έχει αλλάξει πολύ.

Κυρίαρχο στοιχείο της αλλαγής η ανοικοδόμηση που παρατηρείται για την κάλυψη της ζήτησης στέγης λόγω αύξησης του πληθυσμού! Δεν είμαι, όμως, σίγουρος αν αυτή η πληθυσμιακή αύξηση είναι καλή. Και η ανησυχία μου ισχύει για όλες τις πόλεις οι οποίες μετατρέπονται από απλές πόλεις σε μεγαλουπόλεις και από μεγαλουπόλεις σε γιγαντουπόλεις! Η υπερβολή είναι αφύσικη. Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι μας πρόγονοι όταν έλεγαν «παν μέτρον άριστον».

Πέραν όμως από αυτό, γεγονός παραμένει ότι η Μελβούρνη εξακολουθεί να είναι μια εντυπωσιακή πόλη.

Ο Δημήτρης Τσολάκης φρόντισε να με ξεναγήσει σε κάθε γωνιά της…

Ο ποταμός Γιάρα είναι μια όμορφη πινελιά στον καμβά της πόλης που διαθέτει πολλά αξιοθέατα όπως είναι ο Βοτανικός Κήπος, η Πλατεία Φεντερέσιον, το Βασιλικό Κτήριο Εκθέσεων, η υπαίθρια αγορά Κουήν Βικτώρια, η Εθνική Πινακοθήκη, υπέροχα εμπορικά κέντρα και πολλά άλλα. Αν διαθέτεις τα δύο «Χ» (χρόνο και χρήμα) μπορείς να περάσεις αξέχαστες μέρες στη Μελβούρνη που προσφέρει απίστευτη ποικιλία εστιατορίων με κουζίνες από κάθε γωνιά της γης!

■ ■ ■ ■ ■

Το αποκορύφωμα της επίσκεψής μου στη Μελβούρνη ήταν η συνεστίαση με αγαπητούς συναδέλφους από την εφημερίδα «Νέος Κόσμος», της μεγαλύτερης ελληνόφωνης εφημερίδας του εξωτερικού.

Ήταν μια ευκαιρία αναδρομής στα παλιά και συζήτησης και σχολιασμού της επικαιρότητας. Και όταν αυτό γίνεται ανάμεσα σε δημοσιογράφους οι συζητήσεις παίρνουν μαραθώνιες διαστάσεις!

Την επομένη έπρεπε να επιστρέψω στο Σίδνεϊ για ορισμένες υποχρεώσεις που εκκρεμούσαν. Ο καιρός είχε περάσει και πλησίαζε η μέρα της επανόδου μου στην Ελλάδα…

Γιώργος Μεσσάρης

•           Η συνέχεια την άλλη εβδομάδα.

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Από τη συνάντηση δημοσιογράφων της εφημερίδας «Νέος Κόσμος» σε γνωστό ελληνικό εστιατόριο της Μελβούρνης. Διακρίνονται (από αριστερά) ο Μπάμπης Σταυρόπουλος, ο Ηλίας Ντονούδης, ο γράφων, ο Χριστόφορος Γκόγκος, διευθυντής της εφημερίδας και γιος του αξέχαστου ιδρυτή της και επιστήθιου φίλου, Τάκη Γκόγκου, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Σωτήρης Χατζημανώλης και ο Δημήτρης Τσολάκης και η σύντροφός του Θεώ.

Η Μελβούρνη έχει τη μεγαλύτερη ελληνική παροικία της Αυστραλίας. Το προάστιο Oakleigh είναι εντυπωσιακά «ελληνικό»

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA