//

Ημερίδα: Παχυσαρκία και Διαβήτης

Την Δευτέρα 19 Αυγούστου ο Δήμος Ληξουρίου διοργανώνει μιά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα για την Υγεία με θέμα «Η παχυσαρκία και ο Διαβήτης οι σύγχρονοι μεταβολικοί εφιάλτες για την υγεία μας»

Πραγματικά ο Διαβήτης και η Παχυσαρκία αποτελούν τις μεγάλες μεταβολικές πανδημίες της εποχής μας.

Όταν το 12-15% του Ελληνικού πληθυσμού πάσχουν από Διαβήτη και το 63% είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και όταν τα αντίστοιχα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα είναι παρόμοια γίνεται σαφές γιατί θεωρούνται πανδημίες αυτές οι νόσοι.

Και όσον αφορά τον Διαβήτη είναι γνωστό ότι ο αρρύθμιστος Διαβήτης είναι πρωταγωνιστικό αίτιο απώλειας όρασης,νεφρικής ανεπάρκειας,Καρδιαγγειακής νόσου,ακρωτηριασμού κάτω άκρων κλπ.

Ενώ η Παχυσαρκία σχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο Διαβήτη,εμφράγματος,αιφνιδίου θανάτου,ΑΕΕ,συνδρόμου υπνικής άπνοιας κλπ.Και βέβαια η Παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν σήμερα τις συνιστώσες του συνδρόμου Diabesity με παθοφυσιολογικό κοινό υπόστρωμα την ινσουλινοαντίσταση.

Σήμερα υπάρχουν αξιόπιστες αγωγές για την ρύθμιση του σακχάρου και για την επίτευξη απώλειας βάρους. Μάλιστα κάποιες από τις νέες αντιδιαβητικές αγωγές (αγωνιστές GLP-1,αναστολείς SGLT-2) είναι συγχρόνως και αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.Ενώ και νέες αγωγές ιδιαίτερα για την παχυσαρκία πρόκειται σύντομα να προστεθούν στο θεραπευτικό  μας οπλοστάσιο.

 Ανεξάρτητα πάντως από τις φαρμακευτικές αγωγές ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης αυτών των μεταβολικών νοσημάτων είναι η υγιεινή,σχετικά ολιγοθερμιδική,καρδιοπροστατευτική διατροφή (κυρίως η μεσογειακή διατροφή,

αλλά και η DASH,η διαλειμματική με κάποιες προϋποθέσεις κλπ)

Ότι νεότερο σε όλα αυτά τα θέματα υγείας θα αναπτυχθεί σε αυτήν την σημαντική για όλους Ημερίδα Υγείας.

Θα μιλήσουν οι γιατροί Ν. Αλεξανδροπούλου,Σ.Ζαφειράτου,ο γιατρός και αντιδήμαρχος Ληξουρίου Γ. Ντουάουι,η διαιτολόγος Ε. Σολωμού και θα συντονίσει ο Δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ.

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Ληξουρίου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA