/

Π. Γεώργιος Αντζουλάτος: «Οι Άγιοι Φανέντες ως Δώρημα Φωτός»

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, παρουσιάσθηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σάμης, ο μνημειώδης τόμος «Δώρημα Φωτός: Αναζήτηση ατραπών ιστορίας των Αγίων Φανέντων και της Ιεράς Μονής τους» του πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Αντζουλάτου. Η λαμπρή έκδοση των 725 σελίδων, ενταγμένη στη σειρά διατριβών και ιστορικών μελετών της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, τυπώθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2024 με χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ του Εθνικού ευεργέτου κυρίου Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει και τις δύο μελέτες αποκατάστασης της ιστορικής Μονής των Αγίων Φανέντων.

            Για την πολυετή έρευνα του συγγραφέα και τη σημασία της έκδοσης του πονήματος, μίλησαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών καθηγητής κ. Παύλος Μπουχάγιερ και ο Δήμαρχος Σάμης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας. Τις ενότητες του τόμου ανέπτυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Δρ Ιστορίας π. Ιωάννης Μεσολωράς, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στον Οδυσσειακό χαρακτήρα της μακροχρόνιας έρευνας του π. Γεωργίου περί των ιερών λειψάνων των Αγίων Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος, καθώς και τα αίσια αποτελέσματά της. 

            Ο εκ Κεφαλληνίας συγγραφέας του πονήματος, προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας και γνωστός ερευνητής της εκκλησιαστικής Ιστορίας των Επτανήσων, μιλώντας καρδιακά ευχαρίστησε το Θεό για το δώρο της επανεμφανίσεως στο προσκήνιο της ιστορίας των Αγίων Φανέντων και των ιερών τους λειψάνων (εξ ού και ο τίτλος) και μνημόνευσε ιδιαιτέρως τους κοιμηθέντας κληρικούς που συνέβαλλαν στην πορεία της αγιολογικής ερεύνης.

            Την παρουσίαση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στον επίπονο αλλά και επίμονο αγώνα ζωής του ερευνητή, στο σπουδαίο γεγονός της επανακομιδής των ιερών λειψάνων των Αγίων Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος στην Κεφαλονιά, και ευχαρίστησε τον μέγα ευεργέτη κύριο Αθανάσιο Μαρτίνο για την γενναιόδωρη χειρονομία της εκδόσεως ενός σπουδαίου έργου της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Τονίζοντας ιδιαιτέρως την ιστορική σύνδεση της προφορικής παραδόσεως, των αρχαιολογικών τεκμηρίων και των αρχειακών πηγών εν Ελλάδι και Ιταλία, επεσήμανε την ζωντανή παρουσία των τριών Αγίων Φανέντων στην Σάμη, όπου αιώνες τώρα είναι οι πολιούχοι και προστάτες των κατοίκων της.

            Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής του νομού κ. Παναγής Καππάτος, κληρικοί από άλλες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως, επιφανείς άνθρωποι των Γραμμάτων και πολλοί παρεπιδημούντες φιλάγιοι και φιλήστορες. Την παρουσίαση που έλαβε χώρα το εσπέρας της Μεταμορφώσεως (6/8) συντόνισε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Φώτιος Γαβριελάτος. Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν από τον Ιερό Ναό της Σάμης, από τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι.

                                                                        Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA