/

Για την εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων και στην Δυτική Ελλάδα

Τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων διαδέχονται το ένα το άλλο, με τα τελευταία να ανακοινώνονται σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με πιθανότητα επέκτασης σε πολλές ακόμα περιοχές.

Έχουν περάσει 25 μέρες από την επιβεβαίωση κρούσματος της νόσου, όμως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα οι παρεμβάσεις της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου δεν είναι παρά ημίμετρα, όπως η γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων, ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος στην προσπάθεια των ίδιων των κτηνοτρόφων με δικά τους μέσα.

Όσο και να προσπαθεί να εφησυχάσει τους κτηνοτρόφους η «συγχορδία» εντεταλμένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον υπεύθυνο αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, όπου «περιοδεύουν» στην περιφέρεια μας, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι παντελώς ανίκανος να προστατεύσει τη λαϊκή περιουσία, να προλάβει τη μεταδοτική νόσο. Η αποψίλωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, όπου στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας εργάζονται μόνο 12 κτηνίατροι συνολικά, που έχουν στην ευθύνη τους πάνω από 1 εκατομμύριο ζώα, χωρίς να έχουν καν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι από διάφορους νομούς, υπάρχουν περιστατικά όπου χάθηκαν δείγματα από ζώα προς εξέταση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης και στα κρατικά εργαστήρια στην έκδοση αποτελεσμάτων, επίσης λόγω υποστελεχωσης. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, όχι μόνο γιατί κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιεί και εφαρμόζει την πολιτική που ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Την πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών. Μια πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί προβλέπουν ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, κάτι που είναι διαρκής κίνδυνος για την εξάπλωση τέτοιων νόσων. Η κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς, οφείλουν άμεσα να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και ταυτόχρονα να εξασφαλιστούν η πλήρης, στο 100% της ζημιάς, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους και η στήριξη με ζωοτροφές και απολυμαντικά των κτηνοτρόφων, που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτοκτηντρόφων διεκδικώντας πλαίσιο αιτημάτων για να μπορέσουν να επιβιώσουν, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής και απαιτώντας:

 Με ευθύνη της κυβέρνησης να εντοπιστεί η διασπορά της νόσου και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτή να σταματήσει η εξάπλωσή της.

 Να γίνουν με κατεπείγουσες διαδικασίες μαζικές προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και λοιπού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης. Να επαναλειτουργήσουν όλα τα κρατικά κτηνιατρεία στις περιοχές που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια με πλήρη στελέχωση τους.

 Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

 Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.

 Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.

 Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, μέτρα ατομικής προστασίας των κτηνοτρόφων κ.λπ.) για όσους κτηνοτρόφους υποχρεωθούν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.

KKE

Πάτρα, 3/8/2024

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA