//

“Όποιος δεν έχει τίποτα καλό να προτείνει, καταφεύγει στην κινδυνολογία”

Το τελευταίο διάστημα, ορισμένα τοπικά ΜΜΕ σε αγαστή συνεργασία με μερίδα της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αργοστολίου, διεξάγουν μια συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης και κινδυνολογίας γύρω από σημαντικά αναπτυξιακά έργα που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται στο Δήμο μας.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις που γίνονται και τα ενυπόγραφα ή ανυπόγραφα άρθρα που δημοσιεύονται και που βρίθουν από ανακρίβειες, αντιφάσεις και παραπλανητικά σχόλια, μεταξύ πολλών άλλων, εστιάζουν σε τρία σημεία:

1)      Το εμβληματικό έργο του Μουσείου του Γεράσιμου Σκλάβου δεν θα πραγματοποιηθεί. Δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δεν υπάρχουν τα εκθέματα.

2)      Το ιστορικό στάδιο των Κουρκουμελάτων δεν έχει πλέον χρηματοδότηση και θα μείνει ημιτελές.

3)      Οι παρεμβάσεις ανάπλασης που γίνονται ξηλώνουν «το Αργοστόλι μας μετά μανίας … θέλουν να σβήσουν το παρελθόν του, να εξαφανίσουν την ιστορία του … δεν υπάρχει στόχος και όραμα από τη δημοτική αρχή Μιχαλάτου».

Όποιος δεν έχει τίποτα καλό να προτείνει για τον τόπο του καταφεύγει στην κινδυνολογία, και στην αντιπολίτευση υπονόμευσης. Όμως, το πολιτικό αφήγημα της κινδυνολογίας δεν πείθει κανέναν όπως άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Γεράσιμου Σκλάβου, έργο ορόσημο για το Αργοστόλι που θα αναβαθμίσει την πολιτιστική του ταυτότητα και θα προσδώσει στην πόλη νέα αναπτυξιακή δυναμική και προοπτική, και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έχει και τα εκθέματά του βρίσκονται στην κατοχή του Δήμου. Το ίδιο ισχύει και για το ιστορικό στάδιο των Κουρκουμελάτων.

Τα όποια προσωρινά προβλήματα προέκυψαν με τους αναδόχους εργολάβους που ανέλαβαν την κατασκευή των προαναφερόμενων έργων έχουν αντιμετωπιστεί και βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επίλυσης. Η Δημοτική Αρχή έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση αυτών των έργων απέναντι στους δημότες και θα υλοποιήσει την δέσμευσή της στο ακέραιο. Ας μην επενδύουν λοιπόν κάποιοι σε μια ενδεχόμενη αποτυχία γιατί πολύ σύντομα θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών αντιλαμβάνονται ότι μόλις έχει αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη και επίπονη προσπάθεια ανάταξης της πόλης του Αργοστολίου. Το πρώτο μεγάλης κλίμακας εφαρμοσμένο διάβημα συνολικής αναβάθμισης του αστικού χώρου. Μια προσπάθεια που θα επεκταθεί και θα κορυφωθεί τον ερχόμενο χειμώνα σε όλες τις γειτονιές του πολεοδομικού ιστού με σεβασμό στο ιδιαίτερο ύφος κάθε υποπεριοχής.

Μια προσπάθεια που πολύ σύντομα θα οδηγήσει σε ένα πιο πράσινο και ενεργειακά υπεύθυνο Αργοστόλι, χωρίς εστίες αστικής παρακμής, με κυρίαρχη την παρουσία της ιστορικής και πολιτιστικής μας παράδοσης, με πυκνές αναφορές σε ταυτοτικά μας στοιχεία όπως η Κρήνη του Τουλ, οι Νηρηίδες της εικαστικού κ. Σπηλιώτη, η νέα εικαστική δημιουργία του κ. Χουρμούζη που αναπαριστά τον μυθικό βασιλιά των Κεφαλλήνων και τη Λαίλαπα, η αναπαραγωγή σε επίκαιρα σημεία της πόλης (Κολυμβητήριο, άγαλμα Καββαδία, Αγορά) του βοτσαλόστρωτου με τα κύματα που αποδεδειγμένα έχει ενσωματωθεί στο DNA της πόλης μας και πολλά άλλα στοιχεία της ταυτότητάς μας.

Είναι μια προσπάθεια που εν τέλει φιλοδοξεί να ανασυντάξει το ρόλο του Αργοστολίου μέσα στο διεθνή ανταγωνισμό και που διεκδικεί την εγγραφή της πόλης στο χάρτη των σημαντικών τουριστικών προορισμών.

Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος αυτής της προσπάθειας θα επιβραβευθούν όσοι ασκούν δυναμική αλλά εποικοδομητική κριτική και θα βρεθούν στην ανυπαρξία όσοι επιλέγουν το δρόμο της στείρας υπονόμευσης και του λαϊκισμού.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA