//

Νέα από το Γραφείο του Βουλευτή κ. Π. Καππάτου

Σημαντική συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Σάμης Παναγή Δρακουλόγκωνα στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ύδρευση της βόρειας Κεφαλλονιάς

Χθες συναντήθηκα με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Βασίλη Σπανάκη παρουσία του Δημάρχου Σάμης κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης επικεντρωθήκαμε στο καίριο ζήτημα που αφορά την κατασκευή δικτύου ύδρευσης στην περιοχή της Ερίσσου, καθώς και την αναγκαιότητα της αντικατάστασης του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης στον οικισμό του Φισκάρδου.

Ο Υπουργός από την πλευρά του δεσμεύτηκε να ενταχθούν και να συμπεριληφθούν στο πρώτο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίησή τους.

Ως βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης στέκομαι αρωγός στις προσπάθειες των Δημάρχων του Νομού μας, επιδιώκοντας μέσω των συναντήσεων και συνεργασιών μας να προχωρούμε μεθοδικά για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των υποδομών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

****************

Ριζική Αναδιάρθρωση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας: Η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια στο Επίκεντρο

Σήμερα είχα την τιμή να μιλήσω στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων, βάζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο επίκεντρο.

Η πανδημία του COVID-19 αποκάλυψε τις σημαντικές ανάγκες στον τομέα της ψυχικής υγείας. Οι ανάγκες των παιδιών, των νέων και των ηλικιωμένων αυξήθηκαν δραματικά, απαιτώντας άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Η δημιουργία και διατήρηση χαρτοφυλακίου Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων από τον Πρωθυπουργό αποτελεί καθοριστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Βρισκόμαστε στο κρίσιμο στάδιο της νομοθέτησης, το οποίο θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα και τη συνέχεια των δράσεων μας.

Ο νόμος 2716/1999 αποτέλεσε τον πυλώνα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, οι περιορισμοί του και η έλλειψη συνολικής στρατηγικής καθιστούν αναγκαία την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου.

Το παρόν νομοσχέδιο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών με μια ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος.

Το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ) θα διαρθρωθεί σε επτά Περιφερειακά Δίκτυα, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση των αναγκών και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε περιοχές που δεν διαθέτουν καμία υπηρεσία. Επίσης, θα δημιουργηθεί το Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης για την καταγραφή και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

Μια ακόμη καινοτομία είναι η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Ο οργανισμός αυτός θα συντονίζει όλες τις υφιστάμενες δομές και προγράμματα απεξάρτησης, εξασφαλίζοντας την αποφυγή του κατακερματισμού των υπηρεσιών και προσφέροντας καλύτερη πλοήγηση και επιλογή θεραπευτικών προγραμμάτων στους πολίτες.

Σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Οι θέσεις εργασίας θα μεταφερθούν στον νέο φορέα χωρίς να θίγονται οι εργασιακές συνθήκες, ενώ το νομοσχέδιο προσφέρει κίνητρα για το νοσηλευτικό προσωπικό να αποκτήσει την ειδικότητα της Ψυχικής Υγείας.

Με αυτό το νομοσχέδιο, στοχεύουμε στη βελτίωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, ανθρωποκεντρικού συστήματος που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας μας.

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ορίσει και να διατηρήσει χαρτοφυλάκιο Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων είναι καθοριστική για τη χώρα μας. Η ψυχική υγεία και οι εξαρτήσεις είναι ζητήματα που παραμένουν στο περιθώριο της πολιτικής συζήτησης για πολύ καιρό. Με την ανάδειξη αυτών των θεμάτων ως προτεραιότητα, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα και τη φροντίδα που τους αρμόζει.

Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί στην αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλη την κοινωνία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://shorturl.at/GTms7

****************

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκα την Δευτέρα 29 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων συζητήσαμε για τον οδικό άξονα Αργοστολίου Πόρου, έργο που έχει χαρακτηριστεί εθνικού επιπέδου και έχει ολοκληρωθεί ως προς τον προγραμματισμό, την προετοιμασία των μελετών-προμελετών και της έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Διαπιστώνοντας το προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης του με τις οριστικές μελέτες να ολοκληρώνονται το φθινόπωρο, αναφερθήκαμε στην δημοπράτησή του το επόμενο διάστημα με προϋπολογισμό της τάξης των 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, συζητήσαμε για την πορεία των έργων που θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, όπως η ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου και η κτιριακή και μηχανολογική ανακαίνιση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, για τα οποία έχουν υπογραφεί οι αντίστοιχες συμβάσεις με τις εργολήπτριες εταιρείες.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στα έργα που εκτελούνται αυτό το διάστημα από το Υπουργείο Πολιτισμού στα νησιά μας, και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου της Ιθάκης που ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες.

Τέλος, αναφερθήκαμε στην αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη που για το τρέχον έτος αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, σύμφωνα με τους γενικούς δείκτες αφίξεων, χωρίς να εφησυχάζουμε, καθώς στόχος είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του τουρισμού με γνώμονα τον προσανατολισμό σε ένα βιώσιμο ανταγωνιστικό μέλλον.

Από την πρώτη στιγμή το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για τα νησιά μας είναι άμεσο. Οι παρεμβάσεις του έως τώρα επιβεβαιώνουν την ισχυρή βούληση του ίδιου και της Κυβέρνησης να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα των νησιών μας και τον ευχαριστώ θερμά που στέκεται σταθερά και έμπρακτα στο πλευρό και στις ανάγκες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Εστάλησαν στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA