//

“Καινοτόμες Μεταρρυθμίσεις για Ένα Σύγχρονο Εκπαιδευτικό Σύστημα”

Τοποθετήθηκα, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που αποσκοπεί στην αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στοχεύει να φέρει καινοτόμες μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προκειμένου να ενισχύσουμε τη μάθηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές.

Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η εισαγωγή της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πύλης και του Ψηφιακού Φροντιστηρίου. Αυτά τα εργαλεία θα παρέχουν στους μαθητές σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, βοηθώντας τους να βελτιώσουν την απόδοσή τους και να μειώσουν το οικονομικό βάρος των οικογενειών τους.

Παράλληλα, εισάγει μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, η οποία θα επιτρέψει στους μαθητές του Λυκείου να λαμβάνουν συμβουλές και να ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους μέσω διαδικτυακών συνεδριών. Αυτή η επένδυση, κόστους 15 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια, είναι μια σημαντική επένδυση στο μέλλον των νέων μας.

Η στήριξη των μαθητών σε απομακρυσμένες περιοχές είναι επίσης κεντρικός πυλώνας του νομοσχεδίου. Με τη δημιουργία αυτόνομων τάξεων, διασφαλίζεται ότι κάθε παιδί έχει πρόσβαση στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική του θέση.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζεται άμεσα είναι η ενδοσχολική βία. Με τη δημιουργία ειδικών ψηφιακών πλατφορμών και την ενίσχυση της διαχείρισης των αναφορών μέσω επιστημονικών συμβούλων, στοχεύουμε στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς σχολικού περιβάλλοντος για όλους τους μαθητές.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την υποστήριξη των οικογενειών που επλήγησαν από τον σεισμό της Σάμου, τη διευκόλυνση των μαθητών στα πειραματικά και πρότυπα σχολεία, και την ενίσχυση των διαδικασιών επιλογής και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στελεχών.

Στην ανώτατη εκπαίδευση, προωθείται η υποχρεωτική ψηφιοποίηση των διαδικασιών έκδοσης πιστοποιητικών και τίτλων σπουδών, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και διευκολύνοντας τους φοιτητές. Εισάγονται επίσης μέτρα για την ταχύτερη αναγνώριση τίτλων σπουδών ιατρικής και οδοντιατρικής από χώρες της Ε.Ε., καθώς και την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοδυναμίας μεταπτυχιακών διπλωμάτων από διεθνείς οργανισμούς.

Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα διδασκαλίας σε νοσηλευτικά ιδρύματα και τη λειτουργία ειδικών τάξεων για μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ καλύπτονται τα λειτουργικά κενά μέσω τοπικών προσκλήσεων για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Η εκκλησιαστική εκπαίδευση αναβαθμίζεται με τη μετονομασία των Εκκλησιαστικών Σχολείων σε Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία και τη βελτίωση της διαδικασίας εισαγωγής και επιλογής διευθυντών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα, διασφαλίζεται η οικονομική υποστήριξη των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών.

Στον τομέα του αθλητισμού, προβλέπονται ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της συμμετοχής και την αναγνώριση των αθλητικών διακρίσεων, την αναβάθμιση της διαιτησίας και την ενίσχυση της ακεραιότητας των αθλητικών διοργανώσεων.

Το νομοσχέδιο αυτό αντανακλά την επιδίωξή μας για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας μας. Υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προωθούμε μεταρρυθμίσεις που δίνουν έμφαση στην καινοτομία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την ευημερία των μαθητών, καθώς και την αναγνώριση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής καταξίωσης.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες, στηρίζουμε την οικογένεια και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές και υγιές σχολικό περιβάλλον, όπου κάθε μαθητής μπορεί να ανθίσει και να επιτύχει τους στόχους του. Η εκπαίδευση αποτελεί θεμέλιο λίθο για μια σύγχρονη, φιλελεύθερη, δυτική δημοκρατία, και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα και όραμα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://shorturl.at/N1HYh

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA