//

Νέα από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

           Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο Μέρμηγκας» σε διδασκαλία του Διονύση Μπάλλα «έκλεισε» και η δεύτερη εκδήλωση την Τετάρτη, 24 Ιουλίου, στο Μουσείο Ληξουρίου, και έτσι ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης με το γενικό τίτλο «Πέτρα και Άνθρωπος». Έκπληξη ήταν η ιδέα του χοροδιδάσκαλου Δ. Μπάλλα να απαγγείλουν τα παιδιά του Χορευτικού ρίμνες και μαντινάδες, που είχαν θέμα τους την πέτρα.

          Προσπαθήσαμε με τις δύο εκδηλώσεις μας (21 και 24 Ιουλίου) να δώσουμε μέσα από το λόγο, την εικόνα, το χορό και τη μουσική κάποιες από τις διαστάσεις της πέτρας αλλά και την αμφίδρομη σχέση Πέτρας και Ανθρώπου στη διαχρονική τους πορεία. 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

     Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης σας καλεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου στις παρουσιάσεις δύο αξιόλογων βιβλίων, της Κανελλίνας Μενούτη και του Χρήστου Μαρούλη.

● Για την ποιητική συλλογή της Κανελλίνας Μενούτη με τίτλο «Αντίστροφη άνωση» το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024, 9 μ.μ., θα μιλήσουν:

► ο εκπαιδευτικός, δρ Ιστορίας Ηλίας Τουμασάτος, ο εκπαιδευτικός, δρ. Φιλολογίας Γιώργος Τσιαπλές, ο μαθητής Ανδρέας Τρίκαρδος και η συγγραφέας του βιβλίου Κανελλίνα Μενούτη, ΕΕΠ, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

● Για το βιβλίο-λεύκωμα του Χρήστου Μαρούλη με τίτλο «Περιήγηση στους βυθούς της Παλικής», έκδοση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024, 9 μ.μ., θα μιλήσουν:

► ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Παναγιώτης  Γ. Κριμπάς με θέμα «Η ποίηση των βυθών του νησιού μας», ο ιχθυολόγος Γιώργος Παγάνας και ο συγγραφέας του βιβλίου-λευκώματος Χρήστος Μαρούλης, μηχανικός Αυτοματισμού, φωτογράφος Άγριας Ζωής.

       Σας περιμένουμε.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

          Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε

→ στον Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς/Ορεάλιο Γη για τη χρηματοδότηση της μετακίνησης του Χορευτικού Τμήματος του «Μέρμηγκα» από τα Φραγκάτα προς το Ληξούρι και αντίστροφα,

→ στην εταιρεία Ioniansea Ferries για τη δωρεάν μετακίνηση των μελών της Γυναικείας Χορωδίας Δήμου Αργοστολίου, που πήρε μέρος σε εκδήλωση της Ιακωβατείου για την Κύπρο στις 8 Ιουλίου 2024, και για τη μεταφορά με λεωφορείο του Χορευτικού Τμήματος του «Μέρμηγκα», που πήρε μέρος σε εκδήλωση της Βιβλιοθήκης μας στις 24 Ιουλίου 2024,

→ στο σταθερό φίλο της Βιβλιοθήκης μας Βασίλη Χριστοφοράτο, χωρίς τη βοήθεια του οποίου δε θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση των ποικίλων εκδηλώσεών της και ειδικότερα αυτόν τον Ιούλιο μήνα.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

         Απατώντας σε ερωτήσεις/απορίες συμπολιτών και άλλων φίλων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εκτός Κεφαλονιάς, ενημερώνουμε ότι οι βιντεοσκοπημένες εργασίες του τριήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (12, 13 και 14 Απριλίου 2024) και οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου (8 και 9 Ιουλίου 2024) είναι  ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ιακωβατείου (http://vivl-lixour.kef.sch.gr) και στο κανάλι της Βιβλιοθήκης μας στο You Tube (Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη), απ’ όπου μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει ή να αντιγράψει τις παραπάνω εκδηλώσεις.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA